Spesialitet
Gullimunn AS

Svedjerug, sammalt fin

Svedjerug, Tvengsberg er kjent først og fremst for sin utrolige historie og har blitt et viktig symbol for aktivt bruk av genetisk kornmangfold. Svedjerugen har en karakteristisk rugsmak og egner seg best til surdeigsbaking, men kan også brukes som ingrediens i gjærbakst med spelt eller ulike hvetesorter.

Del denne siden

Innholdet kommer fra produsenten. Vi tar forbehold om skrivefeil.

Svedjerugen kom til Norge på 1600-tallet. Den ble i en periode ansett som en tapt sort inntil det på 70-tallet ble funnet 10 korn på i et tørkhus på Finnskogen. Han som fant kornene het Per Martin Tvengsberg (26.7.1936 -15.3.2019). 7 av disse kornene spiret og det ble redningen for norsk svedjerug. Ut fra disse 7 kornene står det nå svedjerugsåkre rundt i hele Norden. Sorten har fått navnet Svedjerug Tvengsberg, og er den Gullimunn bruker. Svedjerug kan bli over 2,5 meter høy og er en majestetisk skue på åkeren! Den har en kraftig og dyp aroma, og i svedjerugårgangen 2017 kan du finne smaker som vanilje, banan, tittufrutti, gress, bark, parfyme og hasselnøtt! Hver årgang får sine egne karaktertrekk, men uten unntak har den vært saftig og god på smak. Gullimunn prøvebaker hvert år på årets avling og opplever at hvert år bidrar med unike kvaliteter egnet til forskjellig bruk.

Korn- og Bakevarer // Trøndelag
SF--9.jpg
Gullimunn AS

5 gårder i Trøndelag har slått seg sammen om å dyrke, male og selge økologisk urkorn – gamle kornsorter med uovertruffen kvalitet og næringsverdi. Vi prøvebaker hvert år på årets avling og kan gi baketips om ønskelig. I 2017 fikk vi pris for årets økologiske produkt for vår lokale Emmer, og samme pris fikk vi utdelt for vaffelmelet i 2018. Vår opprinnelse var på Innherred, men i løpet av 2021 dekker vi store deler av Trøndelag. Mer informasjon om oss finner du på; www.gullimunn.no

Flere produkter fra Gullimunn AS