Spesialitet
Gullimunn AS

Emmer, sikta

Emmer er den eldste og mest primitive kornsorten vi arbeider med i Gullimunn. Den tåler ikke hard behandling men fungerer fantastisk til eltefrie brød og brød stekt i form. Rundstykker og kaker kan den også godt brukes til.

Del denne siden

Innholdet kommer fra produsenten. Vi tar forbehold om skrivefeil.

Emmer eller «tokornshvete», har 28 kromosomer og har en såkalt tetraploid genoppsetting (AABB). De ville artene av Emmer oppsto for ca. 380 000 år siden gjennomkrysninger av to ville gressarter. Emmer var i flere tusen år, den viktigste veksten i middelhavsområdet, og er dokumentert dyrket i norden allerede siden steinalderen. På Gotland i Sverige vet vi at den ble dyrket helt fram til 1960-tallet, men vi har ikke funnet dokumentasjon på at sorten har vært dyrket her i Trøndelag i nyere tid. Emmer er kjent for sitt ekstremt skjøre gluten, og tolereres derfor ofte av folk med fordøyelsesbesvær grunnet glutenoverfølsomhet. Emmer har en fantastisk smak, og i vår Emmer (2018) kan du finne smaker som: vanilje, mais, erter, gress, kinin og kake! I tillegg har melet vårt blitt karakterisert som «pungent;» en aromatisk, salt, skarp, pikant ettersmak som du kan finne eksempelvis i gode olivenoljer og i chilli! Fram til 2021 er det gården Rølia i Henning i Steinkjer som har produsert all emmer. Alle årgangene har fått en ekstremt god bakekvalitet, som forundrer de som kjenner de gamle kornsortene godt.

Korn- og Bakevarer // Trøndelag
SF--9.jpg
Gullimunn AS

5 gårder i Trøndelag har slått seg sammen om å dyrke, male og selge økologisk urkorn – gamle kornsorter med uovertruffen kvalitet og næringsverdi. Vi prøvebaker hvert år på årets avling og kan gi baketips om ønskelig. I 2017 fikk vi pris for årets økologiske produkt for vår lokale Emmer, og samme pris fikk vi utdelt for vaffelmelet i 2018. Vår opprinnelse var på Innherred, men i løpet av 2021 dekker vi store deler av Trøndelag. Mer informasjon om oss finner du på; www.gullimunn.no

Flere produkter fra Gullimunn AS