Oda Christensen og Tom Victor Gausdal kokkelerer med Svanøy røkelaks. Foto: Thomas Mortveit

Lyst å lage mat med norsk lokalmat?

Her finner du oppskriftene fra Matkanalens tv-serie.

Svanøy porsmarinert røkelaks. Foto: Matmerk

Det finnes mye godt av norsk lokalmat og drikke. Men hvordan finner du det beste? Og hva lager du av den?

Spesialitet er en merkeordning for lokalmat i særklasse. En fagjury vurderer poduktene, og de stiller strenge til smak og kvalitet.

I TV-serien Smakslandet lager stjernekokk Tom Victor Gausdal og fagjurymedlem Oda Christensen inspirerende matretter med Spesialitetsmerket lokalmat i hovedrollen.

Røkelaks fra Svanøy i hjertesalat med sprøtt brød. Foto: Thomas Mortveit

Røkelaks fra Svanøy i hjertesalat med sprøtt brød

Du trenger:

  • 8 skiver porsmarinert Svanøy laks
  • 8 blader hjertesalat
  • 8 ss Røros rømme
  • 2 skiver daggammelt brød
  • 1 ss rapsolje
  • 2 fedd hvitløk
  • Litt malt pepper
  • ½ ts Havsnø salt
  • 3 ss hakkede urter som for eksempel ramsløk, løkurt, koriander eller basilikum

Slik gjør du:

  1. Riv brødet i passende biter. Bland inn rapsoljen, og legg brødbitene på en stekeplate sammen med hvitløksfedd. 
  2. Stek brødbitene i stekeovnen på 180 grader i ca 10 minutter. De skal være spør og gylne.
  3. Legg salatbladene på et passende fat. Ha på klikker med Røros rømme. Krydre med salt og pepper.
  4. Legg på en skive Svanøy laks på hvert salatblad. 
  5. Fordel brødbitene og urtene på salatbladene. 
Svanøy laks. Foto: Thomas Mortveit
Svanøylaks er et produkt av laks av superior kvalitet.
Laksen kommer fra familiebedrifta Marø Havbruk på Svanøy, samt andre lokale opprettere som sikrer topp kvalitet.
Vi snakker ekte håndverksprodukt på gamlemåten.
Fisken blir tørrsalta og røykt med friske einer fra skogen på Svanøy og spon fra det lokale båtbyggeriet.