Spesialitet

Smakslandet: Med kjærlighet til laksen

Råmarinerte rotgrønnsaker med porsmarinert laks fra Svanøy røykeri er lokalmat i stjerneklasse. Her får du oppskrifter på laks og tips fra Oda i Smakslandet.

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Spesialitet er en offisiell merkeordning for lokalmat og drikke som Stiftelsen Matmerk står bak. En matfaglig jury velger ut hvilke produkter som er gode nok til å få merket.

I Smakslandet sesong 3 på Matkanalen har jurymedlem og matentusiast Oda Christensen boltret seg i lokalmat- og drikke i særklasse. Oda har drevet restaurant, og vært matfaglig rådgiver i både MatPrat og Tine. Du finner henne på Instagram som "Grillpiken". For Spesialitet har hun laget to oppskrifter til hvert program i Smakslandet for å virkelig vise hvilke unike smaker disse produktene har.

Svanøy Røykeri er ei lita familiebedrift med tre generasjonar kvinner i Sogn- og fjordane. Porsmarinert laks fra Svanøy er et produkt der håndtverk står i høysete. Mild, ren, balansert smak og en fantastisk konsistens. Ingenting er tilfeldig, og du kan smake kjærligheten til laksen. Oda lager "Porsmarinert laks med råmarinerte rotgrønnsaker" og gir oss en ekstra oppskrift på "Minitartar."

Velbekomme!

Smakslandet 2019 Svanøy porsmarinert laks med sylta rotgrønnsaker oppskrift
Råmarinerte rotgrønnsaker med spesialiteten: Porsmarinert laks fra Svanøy . Foto: Thomas Mortveit

Råmarinerte rotgrønnsaker med porsmarinert laks fra Svanøy

Til denne retten trenger du:

  • 1 bit Svanøy porsmarinert laks (ca 400 gram)
  • 2 dl eplesidereddik
  • 2 dl vann
  • 2 dl sukker
  • 200 gram rotgrønnsaker, som gulrot og beter

Slik gjør du det:

  • Ha eddik, sukker og vann i en kjele. La blandingen koke opp, og ha den på varmen til sukkeret er løst opp. Skrell rotgrønnsakene, og skjør dem i tynne skiver, bruk gjerne en grønnsaksskreller eller en god ostehøvel.
  • Ha de tynne skivene av rotgrønnsakene over i kjelen med eddiklaken. Skru av for varmen. La grønnsakene ligge i laken i minst ti minutter.
  • Skjær tynne skiver av laksen. Ta grønnsakene ut av eddiklaken. Server Svanøy laken i skiver sammen med de råmarinerte grønnsakene.
Svanøy laks laksetartar oppskrift fra Spesialitet
Laksetartar med porsmarinert røkt laks fra Svanøy. Foto: Oda Christensen

Minitartar med porsmarinert laks fra Svanøy

Til denne retten trenger du:

  • 1 bit porsmarinert Svanøy laks (ca 400 gram)
  • 8 tynne skiver grovt rugbrød
  • 4 ss rømme
  • Urter til pynt

Slik gjør du det:

  • Skjær laksen av skinnet. Finhakk laksekjøttet.
  • Skjær tynne skiver av rugbrødet. Stikk ut små sirkler av rugbrødskivene med en utstikker på 5-6 cm i diameter eller bruk et lite glass.
  • Fordel laksebitene i åtte like deler. Bruk den samme utstikkeren til å forme små tartarer av Svanøy laksen. Bruk en stekespade og legg hver tartar over på rugbrød-rudningene. Legg på en klikk med rømme på hver tartar.

 

− TIPS: Denne retten kan veldig enkelt forberedes på forhånd. Kutt fisken og lag brødsirklene, slik at den kan legges opp rett før servering.
Fagjuryen for Spesialitet
Fra venstre bak: Gunnar Jensen, Petter Wahl Sekne, Alexandra Krage Angell, Eskil Røsand, Nadja Hartikkala, Harald Osa. Foran: Oda Christensen og Ole Martin Alfsen. Anne Karine Statle var ikke tilstede da bildet ble tatt. Foto: Carolina Roka.

Fagjuryen for Spesialitet

Alle produkter med Spesialitet er utvalgt av en matfaglig jury. Juryen smaker seg frem til hvilke lokale mat- og drikkeprodukter som skal få lov å få sine produkter inn i merkeordningen. Bare de beste i sin kategori kan sette Spesialitet på pakken. Når du ser Spesialitet på etiketten så skal du vite at dette er et lokalt mat- eller drikkeprodukt i særklasse. Hvordan de jobber kan du lese mer om her.