Spesialitet

Smak på fritert ost fra Balsfjord

Balsfjord ost er akkurat passe fast til at den kan brukes til å løfte smaken på utrolig mange typer retter. Men best av alt, den er virkelig i særklasse når du friterer den.

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Spesialitet er en offisiell merkeordning for lokalmat og drikke som Stiftelsen Matmerk står bak. En matfaglig jury velger ut hvilke produkter som er gode nok til å få merket.

I Smakslandet sesong 3 på Matkanalen har jurymedlem og matentusiast Oda Christensen boltret seg i lokalmat- og drikke i særklasse. Oda har drevet restaurant og vært matfaglig rådgiver i både MatPrat og Tine. Du finner henne på Instagram som "Grillpiken". For Spesialitet har hun laget to oppskrifter til hvert program i Smakslandet for å virkelig vise hvilke unike smaker disse produktene har.

Balsfjordost fra Tine Storsteinnes meieri i Troms, lages på lokal geitemelk. Den er mild og fin i smaken, og har et flott geitepreg. Oda har brukt den både som friterte ostepinner og i en klassisk pai med sopp.

Fritert Balsfjord ost fra Smakslandet
Friterte ostepinner av Balsfjord ost med plommekompott. Foto: Thomas Mortveit

Fritert Balsfjordost med plommekompott

Til denne retten trenger du:

  • 300 gram Balsfjord ost
  • 1 egg
  • 1 dl hvetemel
  • 2 dl panko
  • 6 dl rapsolje til fritering
  • 2 dl plommekompott

Slik gjør du det:

  • Del osten i staver. Pisk egg og ha det over i en bolle. Ha mel i en annen bolle og panko i en tredje bolle. Vend stavene først i mel. Så vender du stavene i eggblandingen, og til slutt i panko.
  • Varm oljen til 175 grader i en stor gryte. Bruk gjerne et friteringstermometer. Sjekk om oljen er varm nok ved å dyppe en tresleiv ned i oljen. Det skal bruse og boble i oljen når den er varm nok.
  • Legg ostepinnene forsiktig ned i oljen en og en av gangen. Ikke friter for mange av gangen. Snu litt rundt på dem så de blir jevnt fritert, ca 2-3 minutter. Legg dem over på tørkepapir for å renne av seg et par minutter før servering. Server med plommekompott.
− TIPS: Om du legger ostestavene på en rist eller fjøl og setter det i fryseren i minimum en time, vil pankoen sette seg bedre på overflaten av ostestavene.
Pai med Balsfjord ost
Balsjordost er godt i pai. Her med sopp. Foto: Oda Christensen

Sopppai med Balsfjordost

Til denne retten trenger du:

  • 150 gram smør
  • 3 dl hvetemel
  • 0.5 ts salt
  • 1 ss vann
  • 1 ss sukker

Fyll:

  • 100 gram kantarell eller annen renset sopp
  • 1 stk løk
  • 6 stk egg
  • 1 dl rømme eller matfløte
  • 3 dl revet Balsfjord
  • 1 ts salt
  • 0.5 ts pepper

Slik gjør du det:

  • Smøret smuldres i melet, og blandes sammen med vann, sukker og salt.
  • Elt deigen lett sammen og la deigen hvile kaldt i ca. 1 time.
  • Sett ovnen på 225 grader.
  • Deigen kjevles ut til en rund leiv. Kle en paiform (ca. 26 cm diameter).
  • Sett paiskallet i fryseren i ca. 10 minutter. Prikk deigen med en gaffel og forstek paiskallet i ca. 10 minutter.
  • Riv kantarellene i mindre biter.
  • Skjær løken i tynne skiver.
  • Stek sopp og løk gyllent i smør.
  • Fordel de to ingrediensene i det forstekte paiskallet.
  • Pisk sammen egg, rømme eller fløte og krydder.
  • Bland i osten, og hell røren i paiskallet.
  • Stek paien midt i ovnen i 30-35 minutter.

Denne paien kan brukes til veldig mange andre råvarer enn kantarell. Biter av kokte poteter, skinkebiter eller brokkoli er eksempler på dette. 

− TIPS: Tørre erter er supre til å sørge for at paiskallet ikke «blåser seg opp». Legg litt bakepapir ned i den deigkledde paiformen. Hell på tørre erter. Forbak paideigen med ertene. Fjernes når den er ferdig forstekt. Ertene kan brukes igjen, og igjen, og igjen….
Fagjury for Spesialitet
Fra venstre bak: Gunnar Jensen, Petter Wahl Sekne, Alexandra Krage Angell, Eskil Røsand, Nadja Hartikkala, Harald Osa. Foran: Oda Christensen og Ole Martin Alfsen. Anne Karine Statle var ikke tilstede da bildet ble tatt. Foto: Caroline Roka

Fagjuryen for Spesialitet

Alle produkter med Spesialitet er utvalgt av en matfaglig jury. Som smaker seg frem til hvilke lokal mat- og drikkeprodukter som skal få lov å få sine produkter inn i merkeordningen. Bare de beste i sin kategori kan sette Spesialitet på pakken. For når du ser Spesialitet på etiketten så skal du vite at dette er et lokalt mat- eller drikkeprodukt i særklasse. Hvordan de jobber kan du lese mer om her.