Nýr er en kritthvit, rømmemyk ferskost. Syrlig, frisk, mild og deilig. En favoritt som proffkokker gjerne bruker i sauser, supper og til søtsaker. Finnes også som is.
Dette kan du fortelle vennene dine: «Hei, har dere smakt Nýr, eller? Kokkenes favoritt! Det lages av økologisk mjølk på Grøndalen gård i Akershus. Slagordet er "Ekte morskjærlighet" for der får kalvene gå med mora si de første 6-8 ukene i motsetning til i konvensjonelt landbruk hvor kalv og mor skilles kort tid etter kalving.».
Serveringstips: Fyll en form med masse digg bær og frukt i biter. Dyng på med Nýr oppå. Strø på masse smuler av søt kjeks, f eks Digestives. Pynt med sitronmelisse. It´s a winner!
Tips 5: Rømmebrød er ditt drømmebrød!
Vi avslutter med en søt, tradisjonsrik klassiker, nemlig rømmebrød. Dette er en søt, rund kake/kjeks.
Holmen Crisp Mølle og Bakeri på Toten lager rømmebrød som er så godt at det er tildelt Spesialitet-merke (bildet til slutt!)
Serveringstips: Smør på en god, smaksrik ost. Du kan f.eks. bruke en god, sterk blåmuggost eller en mildere hvitmuggost. Hell på litt honning eller enda bedre: Bruk litt deilig gele fra Røyland gård, f eks Gele med smak av rips og vanilje eller med smak av eple og granskudd. Du kan drysse på litt grovhakka valnøtter også. Voila - du er allerede kongen.
Hvilken ost skal du velge? Igjen: Se etter ost med det offisielle Spesialitet-merket for norsk lokalmat, så vet du at du får en kvalitetsost.
Og hva skal du fortelle? Hva med dette: Hei, visste dere at vi i Norge er blitt helt rå på ost i seinere år? Nå vant vi oste-VM - igjen! Det var Fanaost fra Ostegården. Og Kraftkar fra Tingvollost vant jo i 2016. Ikke verst for et lite land. Spør dere meg, så har særlig kvaliteten på norsk geitemelk og dermed norsk geitost hevet seg veldig. Har dere smakt den der geitosten Capra fra det vesle ysteriet Aalan i Lofoten eller? Sjukt god...!»
Med dét ønsker vi i Spesialitet deg en strålende 17. mai.
Denne frokosten vinner du. Garra!