Slik vinner du 17. mai-frokosten! Her er vafler med Heidalsost - en slik ost Bjørndalen ga Klopp! Fantastisk godt, kjempelekkert og lettvint. Foto Heidal ysteri
Spesialitet

Slik vinner du vennefrokosten!

Skal du på vennefrokost 17. mai? Her er fem tips til superlekre, lettvinte godsaker som er enkle å ta med seg og servere - med noen interessante fakta attåt.

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Har du hatt 16. mai-angst?

Det er følelsen du får når du står i matbutikken etter jobb 16. mai og kommer på at «ånei, jeg skal på 17. mai-vennefrokost i morgen med masse venner og bobler og greier, og alle skal ha med noe til frokostbordet... Hjelp!». 

Frykt ikke!

I år skal du VINNE den frokosten! 

Vi som skriver dette jobber med Spesialitet-merkeordningen. Spesialitet er det offisielle merket du finner på mye av det aller beste som lages av mat og drikke i Norge. Spesialitet-merket finner du kun på produkter som er smaksgodkjent av en offisiell fagjury med kokker og det hele. 

Vi har skreddersydd fem superenkle tips til deg. Alle rettene er lettvinte å ta med, lettvinte å dandere lekkert på fat - og så gir vi deg noen kjekke fakta å servere attåt. 

(Pssst! Vi har valgt varer du finner - nesten - over hele landet, men du må nok innom en matbutikk med godt utvalg, f.eks. Meny.)

− Sett fram fatet ditt med godsakene og nevn, liksom tilfeldig, noen interessante fakta som vi har valgt ut for deg.
En vinner på 17.-mai-frokost: Heidalsost er fantastisk fin, et smykke. Kanskje holder det å ta med en slik for å vinne 17. mai-frokosten? Kan også brukes i vaffeltårn!
Juvel: Se, for et smykke! Foto av osten (og vaffeltårn): Cathrine Dokken

Tips 1: Ta med nasjonalskatten som Bjørndalen ga Klopp!

Fikk du med deg møtet mellom vår egen Ole Einar Bjørndalen og selveste Jürgen Klopp? Da la du kanskje merke til at Bjørndalen hadde med seg gaver til Liverpoolkongen, laks - og Heidalsost!

Ikke rart! Heidalsosten er en legende sjøl! En ekte nasjonalskatt.

Dette kan du fortelle vennene dine: «Hei, jeg tok med en heidalsost! Fin, ja? Den får sånn fint mønster fordi ostemassen stappes stappes i former med akantusmønster. Heidalsost lages på lite ysteri i Heidal i Gudbrandsdalen. Den er nesten hundre år gammel. Og det er en søt historie bak ysteriet. Det holdes i gang av ildsjeler som nektet å gi tapt da Tine la ned virksomheten i lokalene... Koselig å tenke på, nå som det er 17. mai! Og ja, by the way,  Caroline Berg Eriksen, tidligere kjent som Fotballfrue, skal ha postet et bilde av Heidalsosten på bloggen sin i påska.»

Serveringstips: En Heidalsost kan du ta med og sette fram som den er, evt med godt brød/knekkebrød/kjeks. 

Vil du gjøre LITT mer og imponere MYE?

Gjør som på hovedbildet til artikkelen: Steik vafler, la dem bli kalde og dandér et tårn av vafler med masse friske bær, frukt og Heidalsost i rullede skiver. Sikt over litt melis (Bruk sikt eller sil, ikke hell melis rett ut av melisboksen, da får du klumper!) Husk å pynte med litt grønt, f eks sitronmelisse, så ser det ekstra friskt og fint ut.

Kanskje lurt å sette en Heidalsost ved siden av så alle ser hvor lekker den er? Du kan jo gi den som gave til verten/vertinna.  

Et annet godt tips til deg med veldig festglade venner: Skal dere holde det gående med høyt inntak fra morgen til natta? Da bør du ta med ekte Rømmegraut - ferdig i boks!! - fra Heidal ysteri. Da kan alle få seg skikkelig god, mettende tallerken grøt utpå dagen, det gir veldig godt underlag for dem som skal holde festen gående.

− Og ja, by the way, Caroline Berg Eriksen, tidligere kjent som Fotballfrue, skal ha postet et bilde av Heidalsosten på bloggen sin i påska
Røros er et sikkert kort: Ta med flabrød fra Rørosbakern og rømme eller smør fra Rørosmeieriet hvis du vil vinne 17. -maifrokosten! Foto: Rørosbakern

Tips 2: Vil du ha ros? Tenk RØROS!

Røros er blitt et lokalmatmekka, og velger du noe herfra, er du allerede på god veg til suksess.

Vi foreslår at du investerer i en nasjonalskatt på nasjonaldagen: Nemlig ei pakke godt kvalitetsflatbrød fra Rørosbakern. De er sprø og nydelige og finnes i flere varianter, f. eks. med smak av ramsløk, tyttebær eller karve. Økologisk får du også. Å ta med godt flatbrød, sammen med ei pakke nyyydelig, gult, smaksrikt smør eller en boks kritthvit, deilig rømme fra Rørosmeieriet kan jo være nok i seg sjøl. 

Vil du gjøre litt mer? 

Serveringstips: Pynt og servér flatbrødet fra Rørosbakern med ei skive god spekeskinke og en dæsj fristende Rørosrømme. Du kan alltids legge to strå gressløk i kryss oppå til pynt også. Hvis du virkelig vil flotte deg: Legg på aspargestopper, det beste er såklart norsk Hvasserasparges - hvis du får tak i.

(Asparges må kokes i forveien, men du kan gjøre dette kvelden før og ha den i kjøleskapet til du skal på fest... unnskyld, frokost. Hvor lenge skal asparges koke? Regelen er slik «Asparges skal kokes til konsistensen er såpass fast at kvinnen rødmer, men ikke så myk at mannen blir skamfull.».

Dette kan du fortelle vennene dine: "Hei, visste dere at Røros er blitt Norges lokalmat-mekka? De har vært utrolig flinke der til å satse på egne mattradisjoner og utvikle gode produkter fra lokale råvarer. Rørosmeieriet lager fantastisk melk, smør og rømme og tjukkmjølk, så klart... Ååå, vet dere ikke hva tjukkmjølk er? Det er fascinerende greier! Tjukkmjølk er surmelk som syrnes med en bakteriekultur fra den lokale fjellplanta tettegras. Tettegras er faktisk ei kjøttetende plante! Tjukkmjølk er utrolig godt og friskt f.eks. til müsli...."

− Ååå, vet dere ikke hva tjukkmjølk er? Det er fascinerende greier!
Hva? En nisse som selger troll? Hoho, neida, dette er Arve J. Iversen, han som starta Troll salmon - og en utrolig koselig kar. Klart du vil spise fisk fra ham og gjengen i Troll på 17.mai-frokost! Foto: Stiftelsen Norsk Mat
Hva? En nisse som selger troll...? Hoho! Neida. Dette er Arve J. Iversen, mannen bak familiebedrifta Troll salmon i Engelsviken, Fredrikstad. Klart du vil komme på fest med røkelaks fra denne koselig karen!

Tips 3: Vær en kald fisk - vinn med røkt fisk!

Ingenting er mer 17. mai enn røkt fisk. Røkelaks er klassisk.

Hvis du vil ha en god røkelaks, er det bare å gå i butikken og finne produkter med Spesialitet-merket. Disse har fagjuryen smaksgodkjent - du kan ikke mislykkes med disse nasjonalskattene. 

Her er produsenter som lager spesialitet-merka røkelaks: Troll salmon (holder til i Engelsviken, Fredrikstad. Han koselige karen på bildet over starta Troll salmon!). Mikals laks (fra Hjelmeland, Rogaland), Svanøy røykeri (fra Sunnfjord, Sogn og Fjordane) , Reinhartsen i Kristiansand eller Skakkelaks fra Etne (sør i Hordaland, grenser mot Rogaland).

Er du så heldig å få tak i Skakkelaks? Dette kan du fortelle vennene dine: «Hei, dere, jeg har med en laks som er en skikkelig gladlaks... Skakkelaks er laks fra Etne. Hver eneste lakseside blir massert for hånd med Erling Skakkekonjakk, salt og sukker. Så godgjør den seg i 48 timer før den røkes på einer og bøkeflis. Hvem Erling Skakke var...? Han var far til Magnus Erlingsson som var konge i Norge fra 1161-1184, vel. Ikke rart det smaker helt konge...!»

Serveringstips: Kjøp lekkert knekkebrød - sånn med frø og greier på. Smør på et tykt lag med Nýr, legg på røkelaks i skiver, gjerne egg i skiver eller eggerøre, og pynt med grønngrønn sitronmelisse. Nydelig og enkelt - og da kan du fortelle litt om Nýr også...

− Skakkelaks håndmasseres i konjakk - ikke rart det smaker helt konge!
Nyr: Genialt å ta med på 17. mai-frokost! Masse bær, dyng på med økologisk Nyr, strø over kjekssmuler og pynt med grønt. Fantastisk godt og friskt - og god samvittighet. Foto: Nyr
Silkemyk, kritthvit - og kjekk for kalven: Dyng på et tjukt lag med Nýr på bær og frukt. Foto: Carl Martin Nordby

Tips 4: Nýr er rautende morskjærlighet

Nýr er en kritthvit, rømmemyk ferskost. Syrlig, frisk, mild og deilig. En favoritt som proffkokker gjerne bruker i sauser, supper og til søtsaker. Finnes også som is. 

Dette kan du fortelle vennene dine: «Hei, har dere smakt Nýr, eller? Kokkenes favoritt! Det lages av økologisk mjølk på Grøndalen gård i Akershus. Slagordet er "Ekte morskjærlighet" for der får kalvene gå med mora si de første 6-8 ukene i motsetning til i konvensjonelt landbruk hvor kalv og mor skilles kort tid etter kalving.».

Serveringstips: Fyll en form med masse digg bær og frukt i biter. Dyng på med Nýr oppå. Strø på masse smuler av søt kjeks, f eks Digestives. Pynt med sitronmelisse. It´s a winner!

Tips 5: Rømmebrød er ditt drømmebrød!

Vi avslutter med en søt, tradisjonsrik klassiker, nemlig rømmebrød. Dette er en søt, rund kake/kjeks.

Holmen Crisp Mølle og Bakeri på Toten lager rømmebrød som er så godt at det er tildelt Spesialitet-merke (bildet til slutt!)

Serveringstips: Smør på en god, smaksrik ost. Du kan f.eks. bruke en god, sterk blåmuggost eller en mildere hvitmuggost. Hell på litt honning eller enda bedre: Bruk litt deilig gele fra Røyland gård, f eks Gele med smak av rips og vanilje eller med smak av eple og granskudd. Du kan drysse på litt grovhakka valnøtter også. Voila - du er allerede kongen. 

Hvilken ost skal du velge? Igjen: Se etter ost med det offisielle Spesialitet-merket for norsk lokalmat, så vet du at du får en kvalitetsost. 

Og hva skal du fortelle? Hva med dette: Hei, visste dere at vi i Norge er blitt helt rå på ost i seinere år? Nå vant vi oste-VM - igjen! Det var Fanaost fra Ostegården. Og Kraftkar fra Tingvollost vant jo i 2016. Ikke verst for et lite land. Spør dere meg, så har særlig kvaliteten på norsk geitemelk og dermed norsk geitost hevet seg veldig. Har dere smakt den der geitosten Capra fra det vesle ysteriet Aalan i Lofoten eller? Sjukt god...!»

Med dét ønsker vi i Spesialitet deg en strålende 17. mai. 

Denne frokosten vinner du. Garra!

Lettvint og digg: Rømmebrød med blåmuggost, honning og eple. Klart du kan! Foto: Holmen crisp
Rømmebrød er drømmebrød: Runde rømmebrød er lette å få lekre. Vil du ikke pynte med ost, kan du jo bare klatte på litt krem og bær, f eks multer! Foto: Silje Feiring