Spesialitet

Sensommer i et glass, eplemost fra Grønvik Gard

Av norske epler kan man lage mye godt. På Grønvik Gard i Rogaland lager de eplemost i særklasse.

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Spesialitet er en offisiell merkeordning for lokalmat og lokal drikke som Stiftelsen Matmerk står bak. En matfaglig jury velger ut hvilke produkter som er gode nok til å få merket.

I Smakslandet sesong 3 på Matkanalen har jurymedlem og matentusiast Oda Christensen boltret seg i lokalmat- og drikke i særklasse. Oda har drevet resturant og vært matfaglig rådgiver i både Matprat og Tine. Du finner henne på Instagram som "Grillpiken". For Spesialitet har hun laget to oppskrifter til hvert program i Smakslandet for å virkelig vise hvilke unike smaker disse produktene har.

Eplemost fra Grønvik gard i Ryfylke er 100% renpresset eple. Den er frisk, mild, sødmefull og du kjenner tydelig epletypen. Oda smørsteker epler i eplemosten og server til blåmuggost og en skikkelig god og enkel epleis er det også plass til.

Eplemost fra Grøvik gard med Spesialitet
Smørstekte epler med Eplemost fra Grønvik gård . Foto: Thomas Mortveit

Smørstekte epler med Eplemost fra Grønvik gård servert til blåmuggost

Til denne retten trenger du:

  • 1 flaske eplemost fra Grønvik gård
  • 3 norske epler
  • 2 ss meierismør
  • 0,25 ts salt
  • 200 gram norsk blåmuggost

Slik gjør du det:

  • Skjær ut epleskrotten av eplene, og skjær resten av eplene i tynne skiver.
  • Varm en stekepanne med smør, og la smøret bruse. Legg epleskivene i smøret. Ha i litt salt.
  • La epleskivene bli gylne, og hell over to desiliter av eplejucien.
  • La jucien koke inn til en sirup.
  • Server de smørstekte epleskivene med eplesirupen til en god norsk ost, og et glass iskald eplejuice fra Grønvik gård.
Granite eller is lagd på eplemost fra Grønvik Gard
Eple-is eller Granite av Eplemost fra Grønvik gård . Foto: Oda Christensen

Granite av Eplemost fra Grønvik gård

Til denne retten trenger du:

  • 4 dl eplejuice fra Grønvik gård

Slik gjør du det:

  • Hell juicen i en flat form og sett i fryseren.
  • Ta ut etter et par timer og bruk en gaffel til å skrape løs isen som danner seg. 
  • Fortsett å gjøre dette hvert 15. minutt til alt er frosset.

Totaltid vil være rundt fire timer.

− TIPS: Ved servering, la graniteen stå et par minutter før du legger den opp i glass eller skål med en skje.
Fagjuryen for merkeordningen Spesialitet
Fra venstre bak: Gunnar Jensen, Petter Wahl Sekne, Alexandra Krage Angell, Eskil Røsand, Nadja Hartikkala, Harald Osa. Foran: Oda Christensen og Ole Martin Alfsen. Anne Karine Statle var ikke tilstede da bildet ble tatt. Foto: Carolina Roka.

Fagjuryen for Spesialitet

Alle produkter med Spesialitet er utvalgt av en matfaglig jury. Juryen smaker seg frem til hvilke lokal mat- og drikkeprodukter som skal få lov å få sine produkter inn i merkeordningen. Bare de beste i sin kategori kan sette Spesialitet på pakken. Når du ser Spesialitet på etiketten så skal du vite at dette er et lokalt mat- eller drikkeprodukt i særklasse. Hvordan de jobber kan du lese mer om her.