Eplemost fra Grønvik Gård. Foto: Oda Smeby Christensen.
Spesialitet

Samarbeid om vurdering av norsk eplemost

Spesialitet inngår samarbeid med konkurransen «Norges Beste Eplemost, Sider og Fruktvin» og Hanen om vurdering av eplemostkategorien.

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Norges beste eplemost, sider og fruktvin

Kategorien norsk eplemost har vokst betydelig de siste årene og det er utrolig mange dyktige produsenter. Forbrukeren har virkelig fått sansen for norsk drikke og konkurranser som "Norges beste eplemost, sider og fruktvin" bidrar sammen med merkeordningen Spesialitet til dette.  

- Å legge Spesialitet-vurderingen av eplemost til en spesialisert og sterk drikkefaglig jury mener vi er vinn-vinn for alle parter.  Vi har tro på at vi kommunikasjonsmessig også vil høste felles gevinst- økt mangfold og synliggjøring av særlige kvalitetsegenskaper er mål vi og Hanen (som står bak konkurransen Norges Beste Eplemost, Sider og Fruktvin) har til felles, sier fagsjef Marit Strand.  

− Å legge Spesialitet-vurderingen av eplemost til en spesialisert og sterk drikkefaglig jury mener vi er vinn-vinn for alle parter.
Fagjurymøte Spesialitet. Vurdering av eplemost. Foto: Stiftelsen Norsk Mat.
Fagjurymøte Spesialitet. Vurdering av eplemost. Foto: Stiftelsen Norsk Mat.

Hva betyr dette for eplemostprodusentene som ønsker å søke Spesialitet?

  • Produsenten må melde seg på konkurransen "Norges beste eplemost, sider og fruktvin". 

  • Produsenten krysser av for søke Spesialitet-merket  

  • Produktet blir vurdert ut fra gjeldene konkurransekriterier og må oppnå bronseplass eller bedre for å bli godkjent som Spesialitet 

  • Fagansvarlig Spesialitet deltar som dommer i konkurransen

  • Tildeling til evt godkjente Eplemoster vil skje under premiefesten/kåringsarrangementet den 10. mars 

Hva betyr det for deg som forbruker?

Rett og slett at du kan være sikker på at velger du en eplemost som er en godkjent Spesialitet og har merket på flasken eller kartongen, da får du en av Norges aller beste eplemoster. Vurdert av en faglig sterk jury, med unik smak og fra en produsent som har alt på stell.