Spesialitet

Rakfisk fra Valdres, en smaksbombe med lange tradisjoner

Tradisjon, kultur og opplevelse er ordene som beskriver Rakfisk fra Valdres best

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Rakfiskprodusentene i Valdres Rakfisk BA er de eneste i Norge som har oppnådd både Spesialitet-merket og Beskyttet Geografisk Betegnelse på rakfisken. Alle oppdretterne foredler sin egen fisk, men samarbeider om felles kvalitetskriterier som blant annet kort transportvei, ingen bruk av tilsetningsstoffer og friskt og oksygentrikt fjellvann. 

Dette er rakfisk med en karakteristisk lukt og smak, delikat rød farge og en fast, men smørevillig konsistens. Valdres er i dag et primærområde for produksjon av rakfisk i Norge, men produksjonen kan spores helt tilbake til 1600-tallet.
Raking av fisk er en gammel konserveringsmetode som opprinnelig kommer fra de indre dal- og fjellstrøkene i Sør-Norge. Rakfisk var da blant varene som ble solgt av bønder på markedene.

Rakfisk fra Valderes må lages på norsk fisk. Ørreten er klekket, oppdrettet, slaktet og foredlet av seks ulike rakfiskprodusenter i Valdres. Den produseres kun av det beste fiskeråstoffet, og legges i butt senest to timer etter slakting. Rakfisk fra Valdres selges i tre varianter: Mild, lagret og vellagret. Variantene bestemmes ut fra modningstid.

− Ørreten er klekket, oppdrettet, slaktet og foredlet i Valdres
Norsk ørret til produksjon av rakfisk fra Valdres

Tilbehør og drikke til rakfisk.

Den tradisjonelle måten å nyte rakfisk på er med gode poteter, gjerne mandelpoteter fra Oppdal eller Ringerikspoteter, lefse og godt smør. Mange foretrekker også rømme og løk til. Andre igjen eksperimenterer med nye typer tilbehør, som sennep, purre, rødbeter og hardkokt egg. Men de aller fleste er enige i at lyst øl og akevitt er fast tilbehør til.
Rakfisksalat med rakfisk fra Valdres
Foto: Lisa Westgaard

Oppskrift: Rakfisksalat med Rakfisk fra Valdres

Denne retten er en klassiker rundt juletider, og blir ekstra spesiell med utmerkede råvarer merket Spesialitet. 

Rakfisk fra Valdres er en råvare som er sterkt knyttet til tradisjon, kultur og oppelvese. Denne rakfisken er foredlet etter en over 100 år gammel tradisjon, og kommer i tre varianter: mild, lagret og vellagret. Her er det kokken selv som bestemmer! Med denne rakfisksalaten kan du være sikker på at du imponerer kveldens middagsgjester. Den passer utmerket som en forrett, men også som en god hovedrett. Her er det bare å nyte! 

Du trenger

Tilberedningsmåte

Begynn med å koke potetene til de er møre. La de avkjøle før du deler dem i terninger. Rør inn poteter, rødbeter og løk i Rørosrømmen. Del rakfisken i skiver. Server rømmeblandingen på erterbrød. Garnér med rakfisk og dill. 

Velbekomme! 

Rakfisk fra Valdres