Pinnekjøtt fra Norge
Spesialitet

10 lure pinnekjøtt-tips

Hva gjør du hvis du ikke har vannet ut kjøttet i tide? Få løsningen og flere gode tips du antakelig ikke har hørt før her.

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

1. Start utvanningen to dager før

Start å vanne ut pinnekjøttet to dager før du skal spise det. Vann ut pinnekjøttet i kaldt vann i 18 timer, og la det så ligge uten vann i kjøleskapet til du skal bruke det.

2. Krise-utvanning

Har du glemt å vannet ut kjøttet i god nok tid? Bruk lunkent vann og skift vann oftere, så går det fortere. Pinnekjøtt skal ofte vannes ut rundt 24-30 timer, men følg anvisningen på pakken. Har du helt glemt å vanne ut kjøttet, er det beste å lage noe annet til middag.

Pinnekjøtt fra Norge
Foto: Eivor Eriksen

3. Smakssett med et snev av krydder

Ha i krydder i vannet når du damper kjøttet! Prøv litt pepper, einebær eller din egen kryddervri i gryta. Dette vil sette et lite aromatisk preg på kjøttet, samt smaksette sjyen som er god å servere til.

4. Damp i øl

Damp pinnekjøttet i en blanding av mørkt øl og vann. Det gir god smak både til kjøttet og sjyen. Pass bare på å bruke et øl uten for mye humle, som kan gjøre sjysausen bitter. 

Pinnekjøtt fra Norge
Foto: Eivor Eriksen

5. Bruk einer i tillegg til pinner

Legg noen einerkvister på toppen av bjørkepinnene, med nåler og det hele. Legg så et kjøkkenhåndkle på toppen før du legger kjøttet på toppen av det igjen. Damp med vanlig mengde vann og pass som vanlig på at det ikke damper tørt.

6. Bruk potet istedet for pinner

Bruk din favorittpotet nederst i kjelen istedet for pinner. Da får du poteter som er nydelige på smak, og perfekt kokt. Saltet fra pinnekjøttet gjør at poteten ikke koker i stykker.

7. Lag den beste kålrabistappa

Legg kålrabien du skal bruke til kålrabistappen ut på verandaen over natten hvis det er frost, eller noen timer i fryseren. Da blir den søtere! Bruk også litt gulrot og melen potet i tillegg til kålrabi i stappa. Gulroten gir fin farge og poteten jevner stappa og gir bedre konsistens.

Restemat med pinnekjøtt
Og restene kan brukes til å lage nye spennende middagsretter. Foto: Stian Broch

8. Bruk grillelementet i ovnen

Sprø opp pinnekjøttet i ovnen før servering, på høy varme i noen få minutter. Legg fettsiden opp, så forhindrer du at pinnekjøttet blir tørt. For en annerledes vri kan du også pensle på en blanding av sennep og honning i et tynt lag, før du setter det under grillelementet i ovnen. Men pass godt på så det ikke brenner seg.

9. Lag fløtesaus til

Hell over litt fløte før du griller pinnekjøttet klart. Da får du en deilig saus med smak av pinnekjøtt.

10. Kun det beste er godt nok

Bruk pinnekjøtt av god kvalitet! Ser du etter Spesialitet-merket når du handler pinnekjøtt er du sikret en unik smaksopplevelse.

Visste du at det også finnes en produsentsammenslutning som kalles "Pinnekjøtt fra Norge" som er juridisk beskyttet mot juks på lik linje med Parmesan og Champagne?

Håper det smaker! Nyt jula, Norge!