Tom Victor Gausdal og Oda Christensen i Smakslandet. Foto: Thomas Mortveit

Velkommen til Smakslandet!

Lyst å lage mat med norsk lokalmat?

Her finner du oppskriftene fra Matkanalens tv-serie.

Ost Spesialitetmerket. Foto: Lisa Westgård

Det finnes mye godt av norsk lokalmat og drikke. Men hvordan finner du det beste? Og hva lager du av den?

Spesialitet er en merkeordning for lokalmat i særklasse. En fagjury vurderer poduktene, og de stiller strenge til smak og kvalitet.

I TV-serien Smakslandet lager stjernekokk Tom Victor Gausdal og Fagjurymedlem Oda Christensen inspirerende matretter med Spesialitetsmerket lokalmat i hovedrollen.

Pasta med Capra ost og pepper fra Smakslandet. Foto: Thomas Mortveit.

Pasta med Capra ost og pepper

Capra ost fra Aaland gård. Foto: Matmerk

Dette trenger du:

  • 210 gram Capra
  • 400 gram pasta
  • 1 ss sort pepper, ristet og knust
  • 1 ss salt til kokevannet
  • 2 dl pastavann

Slik gjør du:

Riv osten fint og bland den med knust pepper i en bolle av stål eller glass.

Kok pastaen i en stor gryte med vann og salt.

Ta ut  2 dl av kokevannet når pastaen er «al dente». Spe og pisk det inn i den revne osten. Rør osteblandingen sammen til osten er smeltet og sausen er kremet.

Hell vannet av pastaen og ha den rett over i osteblandingen.  Bland godt sammen, slik at pastaen er dekket av ostesausen.

Server pastaen med en gang, gjerne med osteblonder.

Geiter fra Aalan gård i Lofoten

På Aalan Gård i Lofoten kan du følge osteproduksjonen gjennom koøyne i veggen, møte geitene som gir melka og bestille deg mat i kafeen.

Tove og Knut lager den prisbelønnede osten Capra av geitemelka.

Capra er en halvfast, hvit geitost.  

Den er mild og ren i smaken og passer godt til ostesaus, på tapasbordet og ostefatet.