Spesialitet

Ostehøvding fra Trøndelag

Ost verdig en høvding finner du på ysteriet til Merethe Landrø - Orkladal Ysteri. Det hele startet i 2004, da hun gjorde om et melkerom på gården sin og startet osteproduksjon i bitteliten skala. Og i år deltar de i Oste-VM for første gang.

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Orkladal Ysteri ligger i Råbygda i Orkdal kommune i Sør-Trøndelag. I 2008 gikk hun sammen med to andre gårder for å produsere melk, både til TINE og til Merethes osteproduksjon, og bygde nytt ysteri på gården. I begynnelsen produserte hun all osten selv. I dag har hun hjelp av to personer i ysteriet to dager i uken.

− Det har vært mye jobb og lite inntekt til tider, men tallene peker oppover. Ysteriet utvides sakte, men sikkert.
- Jeg har måttet bygge et nytt modningsrom for å få plass til all osten, og har gått fra å kunne produsere fire tonn i året til nå å kunne produsere seks, smiler hun.
Orkladal Ysteri i Trøndelag
Orkladal Ysteri ligger helt inne ved Trondheimsfjorden. Foto: Thomas Mortveit/ Matkanalen

Lang og spennende historie

Bygda har en lang og spennende historie, helt tilbake til Birkebeinerne på 1100 tallet. Og den mest kjente osten bærer navn med verdighet. Høvding Sverre selges i tre modningsvarianter Ung (lagret 3-6 måneder), Lagret (6-12 måneder) og XO (modnet mer enn 12 måneder).

- Osten har en karakteristisk lukt, men er mild og rund i smaken som ung variant. Smaken forsterkes med modning og blir kraftig og svært aromatisk. Jeg har noen oster på lager nå som er ca. 4 år, men det er sjelden at jeg kan lagre de så lenge. Det er spennende å se hvordan osten utvikler seg med tid, forteller Merethe.

Høvding Sverre fikk spesialitetsmerket på alle tre variantene, fra Stiftelsen Norsk Mat i oktober 2015. I tillegg til Høvding Sverre lager hun også to myke kittoster, én blåmuggost og én karveost, samt ferskost på bestilling. Merethes oster høster godord og ære i mange sammenhenger.

Ostehøvding fra Trøndelag

Oste-VM i Bergen

Høstens absolutte store matbegivenhet er Oste-VM. Over 3.000 oster og matinteresserte fra hele verden kommer til Bergen.

- Orkladal Ysteri har aldri levert inn oster til VM, men synes det er spennende å prøve nå når konkurransen er i Norge for første gang, avslutter Merethe.

− Det blir spennende å få tilbakemeldinger fra proffe folk som forstår seg på ost. Vi har ingen forhåpninger om medaljer, men skulle det skje så blir det veldig stas

Fakta om Orkladal Ysteri sine Spesialitetsmerkede oster

Høvding Sverre: lagret, fast kittost som har tre modningsgrader - Ung, lagret og Xo. Den forskjellige lengden på lagring gir også en forskjellig smak fra mild, smakfull til kraftig og svært aromatisk.

Du finner ostene hos Mega Orkanger, Spiskammerset Orkanger, Orkladal Ysteri gårdsbutikk, Røros delikatesse Røros, Kokkeløren Oslo, Fenaknoken Oslo, Oppdal Smak og behag, Mathallen i Trondheim.

Om Spesialitet

Merkeordningen Spesialitet forvaltes av den uavhengige stiftelsen Matmerk, og oppdraget utføres med støtte fra Mat- og Landbruksdepartementet. Merket skal bidra til større mangfold og verdiskaping i norsk matproduksjon. Ser du etter det offisielle Spesialitet-merket, vet du at du får gode produkter som er:   

  • Produsert i Norge   
  • Laget av lokale og norske råvarer, gjerne også basert på lokale oppskrifter
  • Vurdert og godkjent av en uavhengig fagjury med høy matfaglig kompetanse