jørn-hafslund-ostegården-fana-bergen-spesialitet-matmerk-lokalmat-ost
Spesialitet

Fanas egen ostemaker

- I hodet mitt surrer det hele tiden ideer. Så lenge konemor ikke sier nei, så tar jeg det som et ja. Møt Jørn Hafslund som lager oster og yoghurt på Ostegården ved Fanafjorden!

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

- Vi har jo kyr her på gården, så, ja... En dag tenkte jeg at, tja, kanskje vi skal lage ost?

Jørn Haflsund står på tunet på gården sin Breivik i Fana, sør for Bergen, og mater høns i morgensola. Rundt beina hans snuser dachsen Frøya. På jordet går gårdens ti, tolv kyr og beiter. Vi er kommet på besøk til Ostegården for å se hvor Jørn lager de gode ostene og yoghurten sin. 

Det var i 2006 at Jørn Hafslund begynte å lure på om han skulle prøve seg som osteprodusent. Først? "Først gikk jeg på nett og googlet litt, da", ler han. Så kom han i kontakt med Innovasjon Norge, gikk på kurs og lærte å lage franske oster som brie og camembert. Hafslund sikret seg videre svært kyndig hjelp og veiledning fra den franske osteeksperten Bernard Mieton, som har bidratt i utviklingen av produktene på Ostegården.

Nå?

Nå produserer Ostegården en rekke ulike typer ost og yoghurt. Ja, etterspørselen er også såpass stor at Jørn må supplere produksjonen med mer melk fra nærliggende gårder levert av Tine. Og på fredag, under åpningen av Bergen Matfestival, ble gården hedret med hele tre gjeve Spesialitet-merker, det offisielle merket for utvalgt, god, norsk lokalmat. Ostegården fikk merket for brie, yoghurt, og ikke minst Fanaost. 

- Får ideer

- Jeg får jo slike ideer, og da er det bare å sette i gang, sier han. 

- Så lenge konemor ikke sier nei, så tolker jeg det som et ja. 

Moderne ysteri og produksjonslokale finner du i det gamle, røde fjøset på tunet. Der inne finnes også ostelagre. Ostegårdens Fanaost er en halvfast ost som minner om gauda, og inne i lageret har han også vellagrede utgaver av denne.

Ett av Hafslund påfunn er å lage Norges største ost, så i hyllene hans kan du finne vellagret Fanaost på hele 75 cm. i diameter og vekt på over åtti kilo.

- Ja, det er Norges største ost i produksjon, så vidt meg bekjent, smiler han og nikker. 

- Litt crazy, jada, men jeg  bare. 

Litt mer om Ostegårdens produkter med Spesialitet-merke: 

Fanaost: Fanaosten fra Ostegården er en mild og rund ost, som smelter lett. Dette produktet er folkelig, og veldig anvendelig på kjøkkenet. Osten er halvfast, og kan minne om Gouda. Basert på en original nederlandsk oppskrift. 

Jørns yoghurt: Dette er en gresk yoghurt produsert av pasteurisert kumelk fra egne melkekyr. Oppskriften er egen, men basert på ekte og opprinnelige metode for fremstilling av yoghurt. Yoghurten siles i klede for å rdusere væsken med 50 %. Dette er en unik måte å produsere yoghurt på, og Ostegården har gjort dette de siste 6 årene. yoghurten selges til storhusholdning, men er i prosessen med utviklingen av distribusjon ut til "det matinteresserte folket". 

Jørns Brie: Jørns Brie skiller seg spesielt ut med sin firkantede form, fremfor den mer vanlige runde brie-formen. Denne osten er produsert etter fransk oppskrift. Ekteparet ved Ostegården har fått hjelp og veiledning av den franske osteeksperten Bernard Mieton, i fremstillingen av produktet. Jørns Brie er en ustabilisert brie med en fast kjerne som modnes utenifra og inn. Osten utvikler seg etter melkens karakter ut fra årstid og sesong.