Siri Helen Hansen-Barry er ostesjef hos Meny - og ostenerd. Foto: Meny
Spesialitet

Osteekspertens beste helgetips!

Gjett hva osteeksperten handler inn dersom hun skal sette fram tilbehør til ost på vennekveld....! Vi har tatt en prat med ostesjef, ostenerd og osteelsker Siri Helen Hansen-Barry hos Meny.

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

–Om jeg tilhører kategorien "fullstendig ostenerd"? Ha-ha! Det stemmer. Det er riktignok ikke slik jeg presenterer meg, "hei, jeg er ostenerd", men joda. Jeg er nok langt over snittet interessert i ost. Jeg har jo jobbet med ost i over tjue år nå. 

Det sier en lattermild Siri Helen Hansen-Barry, som osteansvarlig - eller ostedronning, som vi liker å si - i Meny-kjeden. 

Vi har vært så heldige å få henne i tale for å be om noen tips, for i helga bør du handle inn til ostefest. Torsdag til lørdag slår Meny til med "Helt rå på ost"-dager med tretti prosent avslag på håndskåret ost i ostedisken. 

Aller først: Hvilke oster ville hun sjøl lagt på fatet hvis hun skulle invitert til ostekveld i helga? 

–Mange! Men jeg begynner med å nevne Chevre fra Haukeli. Det er rett og slett et kongeprodukt! Ja, vet du hva! Denne chevren viser at vi har fantastisk kvalitet på geitemelk i Norge. 

–Hva mer? 

–Jeg er veldig stolt av Alpeost fra Elnesvågen, som vi i Menylauget har vært med på å utvikle. Den er så god, en fyldig, fast ost med krystaller. Jeg liker den best når den er modnet i minumum ett år.  Den blir bare bedre og bedre. 

Tips? Se etter oster med offisielt Spesialitet-merke, så finner du norske lokalmatskatter.
Tips? Se etter oster med offisielt Spesialitet-merke, så finner du norske lokalmatskatter.

Tips til snacks og tapas

–Vi har hørt at det går an å bytte ut oster som parmesan og manchego med norsk, fast og fyldig geitost?

–Ja, absolutt! Kvitlin, for eksempel, som er en fast og smaksrik geitost fra Tine Meieriet Ørsta, er veldig god å bruke som smaksforsterker eller til tapas. Den er topp. Jeg har servert modnet Kvitlin til en ostekjenner som nektet å tro meg når jeg fortalte at det er en norsk geitost fra Tine.

–Hva om vi vil ha en ost med ekstra mye smak?

–Da vil dere kanskje at jeg skal nevne en med Spesialitet-merke? Det kan jeg godt gjøre, for det er ikke vanskelig å anbefale "Holtefjell" fra Eiker gårdsysteri. Den er kjempegod. Den finnes i ulike modningsvarianter. Selv er jeg veldig begeistret for Holtefjell lagret i tre til seks måneder. 

Er det være flere oster osteeksperten gjerne trekker fram?

–Jeg må nevne "Granstubben" som Astrid (Aasen, red.anm) har laget oppe på Gangstad gårdsysteri. Den skal varmes opp, for eksempel i bålpanne, til den smelter inni. Kjempegod!

− Granstubben er litt som en skjult skatt. Du får den ikke overalt, men å! Det er godteri!
Geleer fra Røyland gård, perfekt til ost!
Håndverk: Geléer fra Røyland gård i Agder, alle med offisielt Spesialitet-merke. Geléene lages i stor grad av lokale råvarer.

Tips til tilbehør: Geleer fra Røyland gård

Vi lurer på hva slags tilbehør osteelskeren setter fram sammen med ostefatet.

–Til ostekampanjen denne helga har vi inkludert noen fantastiske geleer fra Røyland gård i tilbudet. Røyland gård lager blant annet Gelé med eple og granskudd, den er god til mildere oster. Gelé med rips og vanilje er god til blåmuggost. Det vet jeg venninnene mine hadde elsket på ostekveld. Jeg ville også satt fram nøtter, honning og biter av pære til dem. Det slår an. 

–Til vennene dine, ja...? Men hva liker du best sjøl?

–Altså, hvis jeg skal være ærlig og være genuint ostenerdete, så må jeg jo innrømme at jeg aller helst spiser ostene mine uten tilbehør. 

Nidelven Blå fra Gangstad gårdsysteri er en av Spesialitet-ostene som er med i kampanjen hos Meny. Foto: Gangstad
Nidelven Blå fra Gangstad gårdsysteri er en av Spesialitet-ostene som er med i kampanjen hos Meny. Foto: Lena Johnsen

–Smak en ny ost hver dag!

Hvor har Hansen-Barry osteinteressen fra?

– Det startet da jeg var trainee i Meny under studiene. Jeg begynte i 1995, og fikk prøve meg i de ulike ferskvareavdelingene, deriblant ostedisken. Jeg tror det som fascinerer meg mest ved ost, er all lidenskapen og prosessene som ligger bak hver eneste ost. 

Hansen-Barry vil si det er stor forskjell på ostenorge i 1995 og ostenorge i dag. 

–Å, gjett om! Jeg vil si at det er helt rått, det vi har sett i Norge på bare ti, tjue år. Mye endret seg da melkebøndene ble fritatt fra leveringsplikt mens Tine ble pålagt henteplikt. Jeg husker det var ganske stort da Den blinde ku begynte å levere oster tilbake i, tja, rundt 2001. Nå ser vi så mange dyktige små og store norske produsenter, og et stort mangfold innen norskprodusert ost. 

− Tenk, nå kan du smake på en norsk ost hver eneste dag, og etter 365 dager så har du fortsatt ikke smakt alle!
Oster med spesialitet-merket. Spesialitet oster norsk ost

Velg en skatt!

Synes du det er vanskelig å vite hvilke oster du skal velge?

Se etter det offisielle Spesialitet-merket for utvalgt norsk lokalmat, så finner du den beste lokalmaten i landet - smakstestet og godkjent av fagjury.

Her er noen oster med Spesialitet-merket som du finner i kampanjen på Meny: Nidelven blå fra Gangstad gårdsysteri, Kraftkar fra Tingvollost, Høvding Sverre fra Orkladal Ysteri, Raduberg fra Himmelspannet, Mutschli og Holtefjell fra Eiker Gårdsysteri, brunost fra Sæterstad gård, og Jørns Brie - en egen brie signért Jørn Hafslund på Ostegården i Fana, mannen bak Fanaost som ble kåret til verdens beste ost under VM i ost.