Norge blir det første skandinaviske landet som arrangerer et verdensmesterskap i ost. Langsikitg arbeid fra Hanen og Norsk gardsost ligger bak tildelingen av mesterskapet. Og ikke minst har norske ystere og norske oster markert seg gjennom flere år i Oste-VM, med verdensmestertittelen til Kraftkar i 2016 som den foreløpige kronen på verket.
World Cheese Awards arrangeres hvert år av den britiske stiftelsen The Guild of Fine Food. I 2017 ble verdensmesterskapet holdt i London i sammenheng med matmessen Taste of London. I VM i San Sebastian 2016 var det med 10 oster fra Norge hvorav seks fikk bronse, sølv eller gull. Osten Kraftkar fra Tingvollost ble da kåret til verdens beste ost. Siden det har det blitt arbeidet jevnt og trutt for å få arrangementet til Norge, og i fjor høst bestemte The Guild of Fine Food at Bergen skal være arrangørby for Oste-VM 2018.
Stiftelsen Norsk Mat har inngått samarbeidsavtale med Hanen og Norsk gardsost og skal både være sponsor for konkurransedelen med Spesielitet-merket og medarrangør av fagseminaret "Fagdag norsk mat og drikke 2018" som en del av matfestivalen "Matnasjonen Norge" som går parallelt med Oste-VM.