Finnes det egentlig noe bedre enn et fat med spekemat og ost fra noen av Norges beste lokalmatprodusenter?
Når Spesialitetsmerkets fagjury godkjenner produkter, smaker de ett og ett, til de finner det som er litt bedre enn alle andre.
Osten skal være i særklasse og spekematen skal rett og slett være litt mer smaksrik, litt mer balansert og helt perfekt modnet for å kunne smykke seg med tittelen "Lokalmat i Særklasse".
Her er vårt forslag til å kombinere utvalgt ost og spekemat i særklasse.
Du kan beregne omtrent 200-250 gram av både spekemat og ost til hver gjest.
Hvis du vil ha en spekepølse som sparker litt, skal du prøve Slegge fra Ask Gård.
Laget av økologisk Durocgris, krydret med chilli og cajenne.
Den lever opp til navnet, selv om den er sterk, så er smaken moden og godt sammensatt.
Vi foreslår at denne kombineres med en mild, halvfast ost.
Mor Åse fra Avdem Gardsysteri på Lesja er en upasteriusert kittmodnet ost av kumelk.
Ideen til «Mor Åse» sies det at bonde og yster Sigur Avdem fikk på et ystekurs i Frankrike.
Mild, rund og moden er ord som karakteriserer smaken.
Nettopp derfor er den perfekt til litt kraftig spekemat.
Dyktige norske mathåndtverkere har latt seg inspirere av Italia og Spania, og rett og slett skapt en skinkerevolusjon i Norge.
En av disse er Tind spekevarer på Stranda.
Deres vellagra spekeskinke kan måle seg med de best fra lengre sør i Europa.
Mør, fin saltbalanse og fyldig smak sa Fagjuryen for Spesialitet da den ble bedømt.
En vinner sammen med ost, men ikke hvilken som helst ost...
Capra er vår yndlingsost til spekeskinke!
En fast hvit geitost, fra geiter som har beita i Lofotens ville natur.
Aaland gård heter ysteriet, og Capra er den første osten fra Nordland som fikk Spesialitetmerket.
Smaksrik, uten å være for skarp, men tydelig nok til å bli en utmerket kombinasjon med en moden spekeskinke.