Lyngenreker

Hva er reker? Og hvorfor har noen reker fått Spesialitetsmerket?

Reker

Visste du at alle reker begynner livet sitt som hanner, men at de skifter kjønn når de er mellom to og fire år gamle. Det betyr at rekene vi spiser er damereker.

Reker er et krepsedyr, og i familien tiifotkreps. 

Forskjellige typer reker lever på forskjellige dybde, både i havet og i ferskvann. Reketypen Caridea er den typen omfatter nesten alle reker som forekommer i Norge. 

Ei reke er ikke bare ei reke.

Faktisk finnes det mer enn 2000 forskjellige reketyper i verden! Den vi skal fortelle om, er dypvannsreka, eller Pandalus borealis på latin. Den er den viktigste skalldyrressursen i Nord-Atlanteren.

Båt

Tråling er en gammel fisketeknikk. Den har eksistert siden 1500-tallet, og har utviklet seg fra små håndholdte redskaper til fabrikktrålere som er i stand til å fiske og produsere et tresifret antall tonn fisk hvert eneste døgn, i tillegg reker og andre skalldyr. Nesten alt som fanges av reker blir kokt umiddelbart om bord på båten.

Reker

Kjennetegn på god kvalitet på ferske skallreker er at rekene har en frisk lukt av sjø. De skal også være hele og pene med spyd og følehår i god behold, hvilket ikke er tilfelle med skallreker som har vært frosset. Ferske reker er et følsomt produkt, så det er veldig viktig å ha en ubrutt kjølekjede. På den måten beholdes den gode kvaliteten.

Lyngenreker

Reker fra Lyngenfjord skal ha en frisk smak, en fast og spenstig konsistens og en naturlig rød farge.

Sen vekst i kaldt arktisk vann gir rekene en smak av sødme og en svak saltsmak som er særegen for reker fra Nord-Norge. Lyngenfjord håndpillede reker består av de aller beste rekene fra fjordene i Nord-Norge og Barentshavet.

Rekene pilles for hånd ved fabrikken i Lyngen i Troms. Deretter legges de i en lake som bevarer den naturlige smaken. Dette er reker med stor R!

Reker

Det finnes mye godt av norsk lokalmat og drikke. Men hvordan finner du det beste? Og hva lager du av den?

Spesialitet er en merkeordning for lokalmat i særklasse. En fagjury vurderer poduktene, og de stiller strenge til smak og kvalitet.

I TV-serien Smakslandet lager stjernekokk Tom Victor Gausdal inspirerende matretter med Spesialitetsmerket lokalmat i hovedrollen.