Spesialitet

Nyyyt pinnasteik, lokalt særpreg på en klassiker.

Pinnasteik er ekte tradisjonsmat fra Rogaland, og forløperen til pinnekjøttet. I Smakslandet møter vi det med utradisjonelt, tradisjonelt tilbehør.

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Spesialitet er en offisiell merkeordning for lokalmat og drikke som Stiftelsen Matmerk står bak. En matfaglig jury velger ut hvilke produkter som er gode nok til å få merket.

I Smakslandet sesong 3 på Matkanalen har jurymedlem og matentusiast Oda Christensen boltret seg i lokalmat- og drikke i særklasse. Oda har drevet restaurant og vært matfaglig rådgiver i både MatPrat og Tine. Du finner henne på Instagram som "Grillpiken". For Spesialitet har hun laget to oppskrifter til hvert program i Smakslandet for å virkelig vise hvilke unike smaker disse produktene har.

Pinnasteik fra Nyyyt er altså ekte tradisjonsmat fra Rogaland, og det sies dette er forløperen til pinnekjøttet. Det har mer kjøtt, en mild saltsmak er fantastisk mørt. Oda har lagd det på klassisk vis, dampet og med en liten vri på tilbehøret i Smakslandet. En liten ekstra oppskrift med grillet pinnasteik får vi også. 

Pinnasteik fra Smakslandet med rotgrønnsaker
Pinnasteik med smørstekte rotgrønnsaker er nydelig hele året. Foto: Thomas Mortveit

Pinnasteik med smørstekte rotgrønnsaker

Til denne retten trenger du:

  • Ca.1,5 kg pinnasteik
  • 500 g assorterte grønnsaker som persillerot,
  • pastinakk, gulrot, nepe og reddik
  • 2 mellomstore gule løk
  • 4 ss hakket persille, gressløk og/eller kjørvel
  • Smør til steking
  • Salt og kvernet pepper

Slik gjør du det:

  • Vann ut Pinnasteika i rikelig med vann i ca. 20 timer, la det stå i romtemperatur.
  • Legg avbarkede bjørkepinner som rist i bunnen av kjelen. Eller bruk en stålrist eller trerist. Hell på vann så det står opp til underkanten av risten eller de øverste bjørkepinnene. Legg pinnasteika oppå, og legg på et tett lokk. Kok opp ved god varme, og dampkok kjøttet i tre timer. Kjøttet er ferdig når det løsner fra beina.
  • Rens grønnsakene og del dem i jevne små terninger. Bruk en stor stekepanne og stek grønnsakene møre og gylne i smør over middels varme. Krydre med salt og pepper og dryss til slutt over hakket persille.
  • Server grønnsaksterningene sammen med herlig dampet pinnasteik.

Om du ønsker å servere en rotmos til pinnasteika er de smørstekte grønnsaksterningene er supert utgangspunkt. Ha grønnsaksterningene i en kjøkkenmaskin sammen med 1 dl med matfløte og lag mos.

− TIPS: Produsenten Nyyyt føler det blir litt saftigere viss du koker pinnasteika, og ikke damper det.
Grillet pinnekjøtt eller pinnasteik
Pinnasteik på grillen er utrolig godt. Foto: Oda Christensen

Pinnasteik på grillen med grillet brød

Til denne retten trenger du:

  • Ca. 1,5 kg pinnasteik
  • 4 ss honning
  • 1 ts grovmalt pepper
  • 2 dl rømme

Slik gjør du:

  • Vann ut Pinnasteika i rikelig med vann i ca. 20 timer, la det stå i romtemperatur.
  • Legg avbarkede bjørkepinner som rist i bunnen av kjelen. Eller bruk en stålrist eller trerist. Hell på vann så det står opp til underkanten av risten eller de øverste bjørkepinnene.
  • Legg pinnasteika oppå, og legg på et tett lokk. Kok opp ved god varme, og dampkok kjøttet i tre timer. Kjøttet er ferdig når det løsner fra beina.
  • Grill pinnasteika på høy varme til de blir gylne. Smelt honning til den er flytende, og tilsett pepper. Pensle pinnekjøttet med honningen.
  • Bland resten av honningen med rømme.

Naanbrød

Naanbrød er et herlig indisk brød, opprinnelig bakt i en tandooriovn, en varm steinovnen. Få har en slik stående på kjøkkenet, men en vanlig grill kan fint brukes.

Oppskriften gir 5-6 store naan brød.

Til denne retten trenger du:

  • 2,5 dl vann
  • 30 gram gjær
  • 1 dl kulturmelk (eller kefir)
  • 1 egg
  • 100 gram smeltet smør
  • 1 ts salt
  • 2 ts sukker
  • 650 gram hvetemel
  • 4 ss smeltet smør til å pensle brødene med

Slik gjør du det:

  • Rør ut gjæren i vannet, tilsett yoghurt, egg, smeltet smør, salt og sukker og bland sammen. Tilsett mel og elt deigen til den er glatt og smidig. Jeg eltet deigen i en kjøkkenmaskin. 3-4 minutter på lav hastighet, og 5-6 minutter på full styrke. Hvis du elter for hånd, tar det ca. 10-12 min å få deigen smidig og glatt.
  • Dekk bollen med plast, og la deigen heve til dobbel størrelse (tar ca. 1 time)
  • Ha deigen ut på et melet bakebord og del deigen inn 5-6 like deler. La dem heve i 30 minutter.
  • Form bitene til flate avlange brød. Jeg brukte hendene til å jevne dem ut, men du kan fint bruke en kjevle. Pensle brødene med litt smør.
  • Grill brødet på direkte varme i 3 til 4 minutter på hver side til de er gylne. Naanbrødene pensles med smør og spises varme.
− TIPS: Pinnasteik på grillen er en perfekt måte å bruke det allerede dampede pinnasteika, om du nå skulle ha dampet for mye
Fagjuryen for Spesialitet
Fra venstre bak: Gunnar Jensen, Petter Wahl Sekne, Alexandra Krage Angell, Eskil Røsand, Nadja Hartikkala, Harald Osa. Foran: Oda Christensen og Ole Martin Alfsen. Anne Karine Statle var ikke tilstede da bildet ble tatt. Foto: Carolina Roka.

Fagjuryen for Spesialitet

Alle produkter med Spesialitet er utvalgt av en matfaglig jury. Som smaker seg frem til hvilke lokal mat- og drikkeprodukter som skal få lov å få sine produkter inn i merkeordningen. Bare de beste i sin kategori kan sette Spesialitet på pakken. For når du ser Spesialitet på etiketten så skal du vite at dette er et lokalt mat- eller drikkeprodukt i særklasse. Hvordan de jobber kan du lese mer om her.