Spesialitet

Nye medlemmer i Spesialitets ekspertjury

Fire ganger i året møtes Spesialitets fagjury for å smatte, lukte og smake seg gjennom norsk og lokalprodusert mat og drikke. De er på jakt etter de beste produktene innenfor sin kategori. De mat- og drikkevarene som virkelig fortjener Spesialitet-merket. Nylig hadde fagjuryen årets første møte.

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Alle mat- og drikkevarer med Spesialitet-merket er testet og godkjent av en uavhengig fagjury. Målet er å gjøre det enkelt for deg å finne de unike smaksopplevelsene. – Produktet må ha noe spesielt og unikt ved seg for at vi skal godkjenne det, forteller leder av fagjuryen, Lars Sponheim. – Vi står jo som garantister for at dette er unike smaksopplevelser og da er det viktig at vi er strenge.

Nye medlemmer i Spesialitets ekspertjury

Nye medlemmer

Fagjuryen er sammensatt med en variert og bred matfaglig og matkulturell kompetanse. Noen av medlemmene har vært med en stund, andre har akkurat kommet inn. Den nye sammensetningen består av:

 • Lars Sponheim, fylkesmann i Hordaland, bonde og tidligere landbruksminister
 • Harald Osa, prosjektleder i Bama, tidligere kokk på kokkelandslaget
 • Halvor Heuch, destillatør og Fagdirektør Brennevin i Arcus
 • Alexandra Krage Angell, daglig leder i Matarena AS
 • Britt Kåsin, tidligere informasjonssjef ved Opplysningskontoret for frukt og grønt
 • Petter Wahl Sekne, kokk og produktutvikler i Fursetgruppen, eier av Fra Bonden til kokken og medeier i Kokkeløren
 • Nils H. Geitle, adm. dir. i de Historiske Hotell og Spisesteder
 • Aud Kvalvik, rådgiver mat og landbruk i Innovasjon Norge
 • Oda Christensen, matfaglig ansvarlig i Matprat og kokk
 • Nina Sundqvist, adm. dir. i Matmerk
 • Eskil Røsand, Folkets jurymedlem, les mer HER
Nye medlemmer i Spesialitets ekspertjury

Tydelige kvalitetsforskjeller

Det er ikke lett å komme gjennom fagjuryens nåløye, og bli godkjent som en Spesialitet. Produktene som har søkt om merket testes først mot andre produkter i samme kategori. Hver og ett fagjurymedlem noterer poeng for smak, lukt, utseende, råvare, oppskrift og pakningskommunikasjon. Deretter presenterer alle sin poengsum og sitt synspunkt. Til slutt teller man opp stemmene. Det skal ikke være noen tvil; syv av ti må stemme for godkjenning for at produktet skal passere. – Uenighet pleier faktisk ikke å være noe problem, forteller adm. dir i Matmerk, Nina Sundqvist. – Som regel er vi overraskende enige. Kvalitetsforskjellene blir veldig tydelig når man smaker produktene opp mot andre innen samme kategori.

Uhildet jury

Spesialitets fagjury er et uavhengig fagutvalg med høy matkompetanse som bedømmer hvilke produkter som kan merkes med Spesialitet. Fagjuryen er sammensatt med en variert og bred matfaglig og matkulturell kompetanse. Det er et viktig poeng er at fagjuryen ikke har noen kommersiell interesse av å godkjenne produktene.

Mat- og drikkevarene som testes er lokalmatprodusentenes stolthet, for det er produsentene selv som søker om å få et produkt vurdert. Blir produktet godkjent får det bære Spesialitet-merket i tre år, før det vurderes på nytt. Produsenten kan derfor ikke hvile på laurbærene; kvaliteten må opprettholdes og stå seg mot nye produkter i markedet.

Nye medlemmer i Spesialitets ekspertjury

Se etter Spesialitet i butikken

Det var juryleder Sponheim som tok initiativet til merkeordningen for 13 år siden, da han var landbruksminister. Målsetningen er å vise forbrukerne veien til de unike smaksopplevelsene, og både vise frem og stimulere til mangfold i norsk matproduksjon. For det hjelper ikke å produsere flotte kvalitetsprodukter dersom ingen finner frem til dem. Så, om du er opptatt av god kvalitet, norsk lokalmat og unike smaksopplevelser – se etter Spesialitet-merket neste gang du handler!

Har du spørsmål om merkeordningen Spesialitet, ta kontakt med Fagsjef Spesialitet, Marit Strand på marit.strand@matmerk.no eller tlf:  926 14 992.