Spesialitet

Nydeliger reker fra Lyngen i Smakslandet

Kanskje er dette Norges beste håndpillede reker? Hos Lyngen reker vet de hva de gjør, og smaken på disse rekene er helt unik. Oda fra Smakslandet lar de spille hovedrollen i to retter.

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Spesialitet er en offisiell merkeordning for lokalmat og drikke som Stiftelsen Matmerk står bak. En matfaglig jury velger ut hvilke produkter som er gode nok til å få merket.

I Smakslandet sesong 3 på Matkanalen har jurymedlem og matentusiast Oda Christensen boltret seg i lokalmat- og drikke i særklasse. Oda har drevet restaurant og vært matfaglig rådgiver i både MatPrat og Tine. Du finner henne på Instagram som "Grillpiken". For Spesialitet har hun laget to oppskrifter til hvert program i Smakslandet for å virkelig vise hvilke unike smaker disse produktene har.

Hos Lyngenfjord  har de pillet reker i mange år. Og ingen gjør det bedre. Lyngen reker fanges utenfor Nord Norge. De smaker som de er kommet rett ut av rekeskallet. 

Oda lar de spille hovedrollen i et rekesmørbrød med hjemmelaget urtemajones og en frisk rekesalat.

Velbekomme!

Håndpillede reker fra Lyngen
Nydelige håndpillede reker fra Lyngen serveres på landbrød med urtemajones. Foto: Thomas Mortveit

Lyngen reker servert på landbrød med urtemajones

Til denne retten trenger du:

  • 1 boks med Lyngen reker
  • 1 egg
  • 4 dl rapsolje
  • 1 ss sennep
  • 1 ss sitronsaft
  • 0,5 ts salt
  • 1 dl friske urter som persille
  • 4 skiver godt landbrød

Slik gjør du det:

(NB: Ingrediensene skal holde samme temperatur.)

  • Hell olje, egg, sitronsaft, salt og sennep i et høyt glass eller beholder.
  • Sett stavmikseren i bunnen av glasset, helst over eggeplommen. Miks til det begynner å tykne, løft stavmikseren rolig opp mot overflaten.
  • Væsken blir raskt kremet, gul og tykk. Etter 20 sekunder har du laget hjemmelaget majones. Tilsett urtene.
  • Legg en god klikk med urtemajonesen på hver skive brød. Legg på Lyngen reker.
− TIPS: Skulle majonesen skille seg, kan den reddes ved å ha i en spiseskje kaldt vann og en eggeplomme, og mikse på samme måten som beskrevet.
Rekesalat med håndpillede reker fra Lyngen
En frisk rekesalat med håndpillede reker fra Lyngen. Dette er lokalmat i særklasse! Foto: Oda Christensen

Lyngen reker i en frisk rekesalat med norske epler

Til denne retten trenger du:

  • 1 boks med Lyngen reker
  • 6 stilker stangselleri
  • 2 norske røde epler
  • 4 stk gulrot, gjerne regnbuefarget
  • 2 dl rapsolje
  • 2 dl friske urter som kruspersille

Slik gjør du det:

  • Ha olje og urter i en blender, og blend til en urteolje.
  • Rens og kutt stangselleri i små biter. Skrell gulrot, og skjær tynne skiver av gulrøttene.
  • Skjær tynne skiver av eple.
  • Fordel grønnsakene og eplebitene i fire tallerkener. Legg på Lyngen reker. Drypp urteoljen over rekene.
Fagjury Spesialitet lokalmat i særklasse
Fra venstre bak: Gunnar Jensen, Petter Wahl Sekne, Alexandra Krage Angell, Eskil Røsand, Nadja Hartikkala, Harald Osa. Foran: Oda Christensen og Ole Martin Alfsen. Anne Karine Statle var ikke tilstede da bildet ble tatt. Foto: Caroline Roka

En matfaglig jury

Alle produkter med Spesialitet er utvalgt av en matfaglig jury. Som smaker seg frem til hvilke lokal mat- og drikkeprodukter som skal få lov å få sine produkter inn i merkeordningen. Bare de beste i sin kategori kan sette Spesialitet på pakken. For når du ser Spesialitet på etiketten så skal du vite at dette er et lokalt mat- eller drikkeprodukt i særklasse. Hvordan de jobber kan du lese mer om her.