Fagjuryen Spesialitet: Her er juryen som smaker på landets beste lokalmat i arbeid. Til venstre Harald Osa. Til høyre Ole Martin Alfsen.
Spesialitet

Smaksbedømmer landets beste lokalmat

–Jeg vil si at nå kjenner jeg på både ærefrykt og alvor, sier kokk Ole Martin Alfsen. Han er en av nykommerne i Spesialitet-fagjuryen. De lukter, smaker, vurderer og godkjenner produkter som får smykke seg med offisielt Spesialitet-merke.

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

–Ja, nå kjenner jeg på både ærefrykt og alvor. Jeg skriver og skriver på jury-arkene mine, sier Ole Martin Alfsen.

Vi er vant til å høre den kjente kokken og vinkelneren kommentere kjendiskokkelering på TV. Nå er Alfsen på plass i en langt mer alvorsstemt sammenheng på Mathallen, Oslo:

Han er en av fire nye medlemmer i fagjuryen til den offisielle merkeordningen Spesialitet. Her kan du se hvem flere som er med i juryen. 

Fagjuryen møtes fire ganger i året for å smake på lokalmatprodukter som er blant de beste i landet. Produkter som får høy nok score, tildeles Spesialitet-merket som signaliserer norsk lokalmat i særklasse. 

–Viktig for Norge som matnasjon

–Jeg har veldig stor respekt for produsentene som sender inn produktene sine, så det er viktig for meg å gjøre en grundig vurdering og å gi så fyldig tilbakemelding som jeg har tid til. Det fortjener de, sier Alfsen. 

Han synes jurymedlemskapet gir fint innblikk i alt det spennende som rører seg i lokalmatnorge.

– Vi er inne i en veldig spennende tid der det skjer mye. Det er spennende å se at flere løfter produksjonen over på industrielt nivå. Det er veldig viktig for Norge som matnasjon at produsenter evner og tør å satse. Vi har råvarene - at vi selv foredler dem er utrolig viktig, sier han. 

 

Fagjuryen Spesialitet: Her er juryen som smaker på landets beste lokalmat i arbeid. Til venstre Harald Osa. Til høyre Ole Martin Alfsen.
Fra venstre bak: Gunnar Jensen, Petter Wahl Sekne, Alexandra Krage Angell, Eskil Røsand, Nadja Hartikkala, Harald Osa. Foran: Oda Christensen og Ole Martin Alfsen. Anne Karine Statle var ikke tilstede da bildet ble tatt.

–Har hørt at "alle" får merket

De tre andre nykommerne i juryen er Gunnar Jensen, kjøkkensjef og medeier av Mathallen i Tromsø, Nadja Hartikkala, rådgiver innen mat og drikke i Innovasjon Norge, og Anne Karine Statle, leder av Lofotenmat. 

Jensen og Hartikkala sier seg imponerte over den høye kvaliteten på juryering og siling av produkter i forkant av jurymøter. 

–For å være ærlig så kan jeg jo si at jeg har hørt at "alle" får Spesialitet-merket bare de søker. Derfor synes jeg det er fint å se at det ikke er slik, sier Jensen, og Hartikkala bekrefter at hun også har hørt at merket er "lett å få".

–Fint å se at nåløyet er trangt: Juryen jobber veldig konsentrert, med et stort alvor og respekt for produsentene, sier hun. 

Over førti prosent siles bort

Tall fra stiftelsen Matmerk, som forvalter merkeordningen på oppdrag fra Mat- og Landbruksdepartementet, viser at over førti prosent av produktene som sendes inn, avvises. Mange blir silt ut administrativt allerede før juryen samles, forklarer fagsjef for Spesialitet Marit Strand.

Alfsen sier han er imponert over arbeidet som gjøres i samarbeid med produsentene i forkant av jurymøtene. 

–Jeg visste ikke at det gjøres så mye for å få utviklet produkter "dit de skal være" kvalitetsmessig før de i det hele tatt sendes inn til juryen. Flott å se!, sier Alfsen.

Fagjuryen Spesialitet: Her er juryen som smaker på landets beste lokalmat i arbeid. Til venstre Harald Osa. Til høyre Ole Martin Alfsen.
Juryen smaker på innsendte produkter. De sammenliknes med tilsvarende produkter i sin kategori. Det gjør det lettere å smake forskjeller.

Harald Osa ny juryformann

Ny i rollen som juryformann er den profilerte og prisbelønte kokken og lokalmatentusiasten Harald Osa, som har flere års fartstid i juryen.

Blant jurymedlemmene som går løs på nye år, er kjøkkensjef Petter Wahl Sekne, salgs- og markedssjef og tidligere innholdsansvarlig i Matprat Oda Smeby Christensen, Alexandra Krage Angell fra Matarena/Smak av kysten og folkets jurymedlem Eskil Røsand.

Det var forhenværende landbruksminister Lars Sponheim som tok initiativet til merkeordningen Spesialitet i 2001. Målsetningen er å vise forbrukerne vei til unike smaksopplevelser, og stimulere til mangfold i norsk matproduksjon. Spesialitet garanterer at produktet er basert på gode, norske råvarer, gjerne laget etter lokale oppskrifter og av dyktige mathåndverkere.

I dag er rundt 300 unike produkter tildelt merket.