Fagjuryen Spesialitet: Her er juryen som smaker på landets beste lokalmat i arbeid. Til venstre Harald Osa. Til høyre Ole Martin Alfsen.
Spesialitet

Disse hjelper deg å finne den beste lokalmaten i landet

Kokk Ole Martin Alfsen er et av medlemmene i Spesialitet-fagjuryen. De smaker seg gjennom mye av den beste maten i Norge for å velge ut lokalmat i særklasse - til deg!

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

4. juni møtes endelig Spesialitet-fagjuryen igjen på Kulinarisk Akademi. Nye produkter skal vurderes, men denne gangen skal også hele 9 produkter opp til regodkjenning. Dette er produkter som allerede er merket med Spesialitet. Det skal vurderes om disse produktene fortsatt er i særklasse i sin kategori, og om de får beholde merket. Det holder altså ikke at produktet kommer seg gjennom nåløyet og får merket – produktet må også bevise at det holder samme høye kvalitet over tid. 

– Jeg skriver og skriver så blekket spruter på jury-arkene mine. Dette er et oppdrag jeg tar på alvor, sier Ole Martin Alfsen.

– Jeg kjenner på både alvor og ærefrykt. 

 Vi er vant til å høre den kjente kokken og vinkelneren kommentere kjendiskokkelering på TV. Når vi møter Alfsen på fagjurymøte i Spesialitet-juryen, er han i en langt mer alvorsstemt sammenheng. Fire ganger i året møtes denne juryen for å gjøre et viktig samfunnsoppdrag. De smaker, lukter, diskuterer og godkjenner mat og drikke til den offisielle merkeordningen for norsk lokalmat i særklasse, Spesialitet. 

Ja, for du har kanskje lagt merke til at mye av det beste du finner av lokalmat - og drikke her til lands, er merket med et lite rundt merke der det står "Spesialitet" og "unik smak"?

Det er bare mat og drikke som godkjennes av mer enn sju av ti i fagjuryen her, som får bære dette merket. Ikke rart jurymøtene er alvorsstemte:

– Jeg har veldig stor respekt for alle de dyktige produsentene som sender inn produktene sine, så det er viktig for meg å gjøre en grundig vurdering og å skrive så fyldig tilbakemelding som jeg har tid til på arkene mine. Det fortjener de, sier Alfsen. 

− Fagjuryen smaker på mye av den beste maten som lages i landet vårt.
Fagjuryen Spesialitet Matmerk Ole Martin Alfsen Gunnar Jensen Harald Osa
Fra venstre bak: Gunnar Jensen, Petter Wahl Sekne, Alexandra Krage Angell, Eskil Røsand, Nadja Hartikkala, Harald Osa. Foran: Oda Christensen og Ole Martin Alfsen. Anne Karine Statle var ikke tilstede da bildet ble tatt.

–Viktig for Norge som matnasjon

Når juryen møtes, er det høytidsstemning. En kokk setter fram produktene. Mens medlemmene smaker, er det helt stille. Ikke et ord blir sagt. 

De blir servert spennende, smaksrike norske oster. Spekeskinker. Flatbrød. Eplemost. Tørka kjøtt av rein. Yoghurt. Syltetøy. Fenalår av spælsau på Dovre. Håndstappa geitost fra Underdal. Røkt makrell fra en fiskehandler i Kristiansand.... 

Alt du kan høre er jurymedlemmene som lukter. Smaker. Fører poeng. Lukter igjen, ja, det er mye lukting! 

​Alfsen sier at jurymedlemskapet gir fint innblikk i lokalmatnorge.

– Vi er inne i en veldig spennende tid der det skjer mye. Det er spennende at flere aktører nå løfter produksjonen over på industrielt nivå. Det er veldig viktig for Norge som matnasjon at produsenter evner og tør å satse. 

− Vi har råvarene. At vi selv foredler dem, er utrolig viktig. - Ole Martin Alfsen
Kokk og kjøkkensjef Gunnar Jensen (foran) i full gang med juryering for Spesialitet-fagjuryen.
En konsentrert kokk og kjøkkensjef Gunnar Jensen (foran) smaker på unik lokalmat Spesialitet-fagjuryen.

Stjernekokk Harald Osa er ny juryformann

Ny i rollen som juryleder er den profilerte og prisbelønte kokken og lokalmatentusiasten Harald Osa, som allerede har flere års fartstid i juryen. 

– Hvordan er det å lede lokalmat-fagjuryen, Osa?

– Det er en fryd! Vi deler så mye fagkunnskap og entusiasme for alle de fantastiske råvarene og produsentene vi har her i Norge. Vi har faglige diskusjoner. Det er høyt under taket. Vi lærer masse og, ikke minst, så smaker vi utrolig mye god mat, sier kokken. 

Han sier at lokalmatnorge har eksplodert de siste årene.

– Jeg har hatt gleden av å være med i bransjen i mange år. Da jeg startet, var ikke norsk mat noe vi var stolte av. Det skjedde liksom ingenting. Det som var kult, det kom fra utlandet, sier han. 

– I dag er det stikk motsatt i bransjen. Vi heier på det norske. Vi har noen av verdens flotteste råvarer, og lokalmatprodusentene er virkelig med på å sette Norge på matkartet. 

− Vi trenger ikke reise ut. Vi har alt det gode her hjemme. - Harald Osa, juryleder
Kokk Harald Osa har vært med i fagjuryen i flere år. Nå er han ny leder.
Stjernekokk Harald Osa har vært med i juryen i flere år, og har nå tatt over som leder.

Over førti prosent siles bort

Bare omlag seksti prosent av produktene som sendes inn til godkjenning, ender opp med å få lov til å bruke det gjeve merket på pakka. Mange blir silt ut administrativt allerede før juryen samles.

Ole Martin Alfsen sier han er imponert over arbeidet som gjøres i samarbeid med produsentene i forkant av jurymøtene. 

– Jeg visste ikke at det gjøres så mye for å få utviklet produkter kvalitetsmessig før de i det hele tatt sendes inn til juryen. 

Jurymedlem Gunnar Jensen, som er kjøkkensjef og medeier av Mathallen i Tromsø, er også imponert over alt forarbeidet som gjøres. Juryen er også overraskende nøye, sier han. 

– For å være ærlig så må jeg jo si at jeg hadde hørt at "alle" får Spesialitet-merket bare de søker. Derfor synes jeg det er fint å se at det ikke er slik, sier Jensen.

− Det er betryggende å vite at nåløyet er trangt. - Kjøkkensjef Gunnar Jensen.
Fagjuryen som velger Spesialitet består av personer med høy matfaglig kompetanse. I midten her ser du Nadia Hartikkala fra Innovasjon Norge.
Juryen smaker på produktene sammen med såkalte referanseprodukter, altså tilsvarende produkter i samme kategori. Slik blir det enklere å avgjøre kvalitet.

Fakta om Spesialitet

  • Spesialitet-merket skal gjøre det lettere for deg å finne virkelig gode smaksopplevelser fra hele landet.
  • Produktene skal lages av norske råvarer, gjerne etter lokale råvarer og oppskrifter og av dyktige mathåndtverkere. 
  • Merkeordningen skal stimulere til mangfold og kvalitet i norsk lokalmatproduksjon. 
  • Daværende landbruksminister Lars Sponheim tok initiativet til merkeordningen Spesialitet i 2001.
  • I dag er rundt 300 unike produkter tildelt merket. 
  • Merket tildeles ikke for alltid: Alle produkter kan tas opp til ny vurdering ved mistanke om at kvaliteten har tapt seg. 
  • Merkeordningen forvaltes av den uavhengige stiftelsen Matmerk på oppdrag fra Mat- og Landbruksdepartementet.
  • Her kan du lese mer om medlemmene i fagjuryen. 
− Se etter Spesialitet-merket i butikken for å finne lokalmat- og drikke i særklasse!
Spesialitet-juryen smaker på lokalmat-produktene sammen med såkalte referanseprodukter, altså tilsvarende produkter i samme kategori. Slik blir det enklere å avgjøre kvalitet.
Diskusjoner: Det kan bli temperatur når juryen diskuterer smak, lukt, tekstur og kvalitet. - Men som regel er vi enige, sier juryleder Osa.
Disse hjelper deg å finne den beste lokalmaten i landet