Spesialitet

Norske osteskatter fra Fana

Jørn Hafslund er et oppkomme av ideer og nye prosjekter. På Ostegården i Fana utvikler han blant annet den prisbelønnede Fanaosten og inviterer til pubkveld i kjelleren på ysteriet en gang i måneden. Nå er det fullt fokus på Oste-VM 2018.

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Gården har sitt opphav fra 1600-tallet og i tillegg til melkeproduksjon gjennom mange generasjoner, er det også drevet transport av fisk til Nord-Norge. Da ekteparet Ruth og Jørn Hafslund startet osteproduksjon i 2006, var det med mål å utnytte egne råvarer. Istedenfor å kjøpe ost fra andre, ville de lage sine egne produkter. Inspirasjon hentet de fra Frankrike. Ifølge historien ble de første utgavene av camembert og brie testet på naboene. Da ostene falt i god smak og han så at naboene dro friske og raske på jobb neste dag, mente han testen var bestått! 
Jørn fra Ostegården med Jørns Brie. Ostegården tok gull i Oste-VM 2018
Jørn fra Ostegården med Jørns Brie. Foto: Matkanalen/ Thomas Mortveit

Allsidige beiteforhold

Han visste lite om hvor krevende det var å lage franske oster, men utgangspunktet var perfekt. Engen kuene beiter på er gammel og består av mange sorter gress og lyng. I tillegg grenser beiteområdet ned til vannet, så det er fullt mulig for kuene å ta seg et bad i sjøen, om de skulle ønske det. Han mener kombinasjonen av de gode beiteforholdene og det å gi seg god tid og å begrense produksjon og volum, er bakgrunnen for suksessen.

Det er derfor ikke uten grunn at både Fanaosten og Jørns brie er hedret med det offisielle Spesialitet-merket for utvalgt lokalmat. Ostene har også gitt ham medaljer både i NM og VM. Fanaosten ga gull i NM både i 2016 og i 2017. I fjor ble den også utpekt til årets produkt.  

Norske osteskatter fra Fana

Liker å gå egne veier

Mens de fleste typer brie har en jevn konsistens gjennom hele osten, lager han en ustabilisert variant med en fast kjerne som modnes fra ytterkant og innover. Dette er en krevende produksjon som i dag gjøres av få. 

Han har også gitt brien sin noe så sjeldent som firkantet form. Filosofien er klar: Skal man gjøre noe, må man gjøre noe som skiller seg ut og er spesielt. 

Og ideer står det ikke på. Blant annet produserer han oster «så store som tinntallerkener» i 60 kilosklassen. Dette er oster som under modning må snus av to sterke menn to ganger i døgnet.  

Han smiler fornøyd og stryker over raden av oster i modningslageret. Nå er fokuset satt for fullt på Oste-VM. Han har allerede huset treningssamlingen for det norske ostelandslaget. Holdningen er at det er viktig å spille hverandre gode og å dele de erfaringer en har.  

Om det blir nye oster til VM, kan godt være. Hos Jørn Hafslund står det nemlig verken på ideer eller handlekraft.

Norske osteskatter fra Fana
Foto: Matkanalen/ Thomas Mortveit

Fakta om Ostegårdens Spesialitet-merkede oster:

Ostegården lager hvitmuggoster på den gamle, originale måten med egen produsert kultur og under lave temperaturer slik at ostene modnes over lang tid. Fanaost og Jørns brie er tildelt Spesialitet for unik smak. 

Jørns brie er en hvitmuggost produsert etter fransk oppskrift, ustabilisert og produsert av pasteurisert kumelk fra egen besetning. Den har fast kjerne som modnes utenfra og inn. Jørns brie skiller seg spesielt ut med sin firkantede form, fremfor den mer vanlige runde brie-formen. 
Fanaost er en mild, rund og halvfast ost laget på pasteurisert kumelk. Osten er lagret minimum 3 måneder. Dette produktet er folkelig, og veldig anvendelig på kjøkkenet. Basert på en original nederlandsk oppskrift som kan minne og Gouda.

Om Spesialitet

Merkeordningen Spesialitet forvaltes av den uavhengige Stiftelsen Norsk Mat, og oppdraget utføres med støtte fra Mat- og Landbruksdepartementet. 

Merket skal bidra til større mangfold og verdiskaping i norsk matproduksjon. 

Ser du etter det offisielle Spesialitet-merket, vet du at du får gode produkter som er: 

Produsert i Norge 
Laget av lokale og norske råvarer, gjerne også basert på lokale oppskrifter. 
Vurdert og godkjent av en uavhengig fagjury med høy matfaglig kompetanse