Spesialitet

Norsk ost basert på tradisjoner fra Lesja

Ønsket om å videreføre gamle ostetradisjoner fra seterlivet stod sterkt da Åse og Sigurd i 2005 valgte å bygge ysteri på gården. I dag kombineres de beste lokale tradisjonene med kunnskap og inspirasjon fra småskala osteproduksjon i rundt om i Europa.

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Øverst i Gudbrandsdalen, i den lille bygda Lesja, finner vi Avdem Gardsysteri. Her bor familien Haugstad Avdem og omtrent 30 melkekyr. 

- Mamma og noen lokale damer begynte å eksperimentere med ysting da brunostkokeriet i bygda ble nedlagt i 1997. Det hele startet nok som en slags protestaksjon fordi de syntes at en bygd som Lesja, som hadde så mye god melk tilgjengelig – burde ha sitt eget ysteri, ler Anna, eldste datter på Avdem.  

Etter noen år med prøveproduksjon i et 9 kvadratmeter stort rom i kjelleren, valgte Åse, Sigurd og familien å bygge ysteri på gården.

− Det var jo et veldig stort steg. Vi hadde ikke så mye peiling, men vi hadde lyst og pågangsmot
Anna Avdem på Avdem gardsysteri
Foto: Thomas Mortveit/ Matkanalen
Siden den gang har foreldrene vært på ystekurs i inn- og utland med blant annet de anerkjente oste-ekspertene Maria Ballhaus og Pascale Baudonnel. - Og derfra har det bare ballet seg på, konstaterer hun.
Avdem Gardsysteri i Lesja
Foto: Thomas Mortveit/ Matkanalen

Hedrer budeia

På Avdem Gardsysteri produseres tradisjonsrike oster og meieriprodukter som pultost, prim, gubb, kvitkjuke og smør, i tillegg til brunostetypen Huldreost og Fjelldronning som er en franskinspirert upasteurisert rødkittost. Matmerks fagjury har tildelt begge disse ostene det offisielle Spesialitet-merket for unik smak. 

- Vi er opptatte av å bevare gamle ostetradisjoner som nesten har gått i glemmeboka, men som mange setter stor pris på. Samtidig ønsker vi å vise fram nyere oster som Fjelldronning – som tok bronse i World Cheese Awards i fjor. Fjelldronning er oppkalt etter budeia på setra, som gjennom sitt virke var dronninga på fjellet. På den måten vil vi hedre alle de som har ivaretatt ystetradisjonen gjennom generasjoner, forteller Anna.

− Vi er opptatte av å bevare gamle ostetradisjoner som nesten har gått i glemmeboka
Familien Haugstad Avdem
Foto: Thomas Mortveit/ Matkanalen

Hele familien involvert

Avdem Gardsysteri er en skikkelig familiebedrift. Her er alle som en mer eller mindre involvert i ysterivirksomheten.  

- Det er noe spesielt å jobbe så tett på familien sin, både på godt og vondt. Vi har jo en sterkere relasjon enn vanlige ansatte, og vi strekker oss kanskje litt lengre for hverandre. Det går fint fordi vi er et godt team, men det kan også bli nok ost til tider. Det går mye i ysteri-prat rundt middagsbordet, og det er enkelt å havne i en boble der verden bare handler om ost og lokalmat. Da gjelder det å heve blikket litt, spesielt når vi har gjester,» ler Anna. 

Den handlekraftige 27-åringen har tilbragt mange timer i ysteriet. 

- Jeg var 14 år da vi bygde ysteriet, og nesten hver eneste sommer ble brukt på å yste ost. Det var etterhvert interessen for salgsarbeidet som fristet meg mest. Veien gikk videre til økonomistudier, og da jeg nærmet meg slutten stod det tilfeldigvis en gammel landhandel fra 1938 ledig. Da var liv laga, forteller Anna engasjert.

En julidag i 2015 så Avdemsbue, ysteriets egne gårdsutsalg dagens lys. Sortimentet inneholder, i tillegg til Avdem Gardsysteris egne produkter, lokalmat fra produsenter fra hele Norge.  

- Jeg er glad jeg ikke visste hvor mye arbeid som lå bak før jeg begynte, for da hadde nok aldri Avdemsbue blitt en realitet, ler Anna når hun tenker tilbake på de hektiske årene som har gått siden oppstarten.

− Jeg er glad jeg ikke visste hvor mye arbeid som lå bak før jeg begynte, for da hadde nok aldri Avdemsbue blitt en realitet
Fjelldronning fra Avdem Gardsysteri
Foto: Thomas Mortveit/ Matkanalen

Nå nærmer Oste-VM i Bergen seg med stormskritt. Er dere klare?

- Veldig klare! I år skal vi faktisk delta med hele 6 oster, så vi er veldig spent på om det blir noen uttelling etter fjorårets bronse. Med så mange flinke osteprodusenter samlet på ett sted, tør vi ikke ta noen seier på forskudd, slår Anna lattermildt fast.

Litt om de Spesialitet-merkede ostene: 

Huldreost: Den første oste som ble utviklet på Avdem Gardsysteri. En mørk og kraftig brunost som er smaksatt med norske smaker som einer, kvannfrø og akevitt. Restaurant Noma i København, som er kåret til verdens beste restaurant, har i flere år kjøpt osten. Ble i 2016 hedret med Spesialitet-merket. 

Fjelldronning: en kittmodna hvitost av upasteurisert melk fra egne kyr. Den stedegne bakteriefloraen, en egendyrket syrekultur, løpe og salt gir osten en egen karakter. Fjelldronning ble tildelt Spesialitet-merket i 2014 og stakk av med bronsemedalje under World Cheese Awards i 2017.

Om Spesialitet  

Merkeordningen Spesialitet forvaltes av den uavhengige Stiftelsen Norsk Mat, og oppdraget utføres med støtte fra Mat- og Landbruksdepartementet.  

Merket skal bidra til større mangfold og verdiskaping i norsk matproduksjon.  

Ser du etter det offisielle Spesialitet-merket, vet du at du får gode produkter som er:  

  • Produsert i Norge  
  • Laget av lokale og norske råvarer, gjerne også basert på lokale oppskrifter.  
  • Vurdert og godkjent av en uavhengig fagjury med høy matfaglig kompetanse