Ost med Spesialitetsmerket. Foto: Lisa Westgaard

Ost med Spesialitetsmerket

Ost. Foto: Lisa Westgaard
Norske oster er fantastiske! 
Ostene med Spesialitetsmerket er det beste av det beste av norsk ost. Derfor er ost med Spesialitetsmerket  fra både små og store produsenter. Her finner du herlig myk chevre, moden rødkitt, geitost, kuost, blåskimmel, raklettost og brunost, og vi er ikke ferdige der...
Testtallerken. Foto: Stiftelsen Norsk Mat
Spesialitetsmerket har en egen fagjury, som lukter, smaker og smatter seg igjennom produkter. Klare og strenge kriterier gjør at ikke alle går igjennom fagjuryens nåløye. Slik vet du at ostene med Spesialitetsmerket er av de aller beste!
Blåskimmel. Foto: Lisa Westgaard

La fagjuryen ta vurderingen:

- En vellaget håndverks-ost i særklasse! Den har en rik smak, med delikat syrlig avslutning.
Fanaosten. Foto: Lisa Westgaard

GULOST

Oster som edamer, gouda, parmesan, sveitser  og cheddar er faste eller halvfaste løypefelte oster, med en hard konsistens og en smidig, skjærbar og grovkornet struktur, kalles gjerne med et samlebegrep guloster. Det er en stor ostegruppe med mange forskjellige tydelige egenskaper som skyldes ulike bakteriekulturer og forskjellige fremstillingsmetoder.
Her kan du lese om en ost som er en høvding verdig.
 

Brunost. Foto: Stiftelsen Norsk Mat

BRUNOST

Brunosten er en av våre nasjonalskatter. En ost som ikke er ost, siden den faktisk ikke lages av ostemasse, men av mysen.
Brunost er halvfast og har smaksnyanser av sjokolade og karamell. Smaken kan være både kraftig, skarp og søt.
Med brunost med Spesialitetsmerke vil du garantert vinne de spesielle frokostene!
Brie med multer. Foto: Stiftelsen Norsk Mat

HVITSKIMMEL

Hvitskimmelost, «croûte fleurie», også kalt hvitmuggost, er en ostefamilie med familiemedlemmer som brie og camembert. Ostene har en hvitskimmelskorpe og ostene modnes utenfra og inn mot midten. 
Jørn på Ostegården kan sin brie

Blåskimmel. Foto: Stiftelsen Norsk Mat

BLÅSKIMMEL

Dette er ost som er modnet ved at spesielle muggkulturer stikkes inn i osten, trenger inn fra overflaten, eller tilsettes ystemelken. På norsk kalles denne typen ost også blåmuggost.
Et av osteeventyrene med blåskimmelost kan du lese om her

Pultost. Foto: Lisa Westgaard

PULTOST

Den tradisjonelle pultosten er en løs, kornet ostemasse med skarp og fyldig smak. Pultosten knyttes både til Vest- og Østlandet. Ystemåte, utseende, lukt og smak varierer etter yster og områder.
Trolig kan navnet tilbakeføres til det danske ordet "pult" som betyr klump. Det sies også at navnet kan komme av det latinske ordet "pulta", som betyr grøt.
Hva med å teste ut pultostpinner?

Himmelspannet. Foto: Stiftelsen Norsk Mat

RØDKITT

Rødkittoster vaskes med saltlake med jevne mellomrom. Dette gir ostene den karateristiske rødfargen, som igjen har gitt navnet til ostefamilien. Saltlaken kan blandes med krydder og alkohol. Hver blanding er unik fra hver produsent, og er med på å gi osten farge, aroma og smak.
Sjekk hvilken rødkittost osteksperten kaller for godteri!

Capra. Foto: Lisa Westgaard

GEITOST

Geitost er rett og slett ost fremstilt av geitemelk, men der stopper også enkelheten. Geitoster er myke, som i smøroster og chevre, eller halvfaste eller faste som i fantastiske norske oster som Balsfjord og Capra.

La deg friste av denne oppskriften med fritert ost.

Ost. Foto: Lisa Westgaard

Her finner du full oversikt over alle de helt spesielle norske ostene, og hvor de selges.