Norsk lam på beite

Norsk lam

Norsk lam er viden kjent for sin gode kvalitet. Visste du at norsk lam har vært hovedingrediens under det aller første kokkemesterskapet Bocuse d´Or Europa, som fant sted i Stavanger?
Norsk lam går på beiter i skog, på hei, på fjell og langs strand. Noe som også gjør smaken helt unik. 
Sau på beite

Terroir – smaken av beite

Terroir er opprinnelig et fransk begrep forbundet med vin og andre landbruksprodukter, og kommer fra ordet terre som betyr «land». Ordet brukes for å forklare sammenhengen mellom et steds- eller områdes geografi, geologi og klima og hva det tilfører et landbruksprodukt. Synes du at vi kunne kommet med et norsk ord? Enig! Dessverre har terroir ingen gode oversettelser til norsk, eller noe annet språk for den saks skyld..
Når det gjelder sammenhengen mellom norsk lam og terroir er den tydelig og klar!

Lyngenlam

Lammesesong

De norske sauerasene får lam én gang i året. I sør starter lammingen i mars, og gjennom vårt langstrakte land strekker lammingen seg helt inn i mai måned. Når lammene er fra et par dager til noen uker, slippes de ut på vårbeite. Da er det hjemmebeite fram til de er litt over en måned og så blir sluppet ut på utmarksbeite en gang mellom mai og juni, alt ettersom hvor tidlig våren har kommet. Noen steder er sau og lam også på store innmarksbeiter hele sesongen. 
Når kalenderen viser september er det tid for sanking, og vi får ferskt lammekjøtt i butikkene. 

Lammestek

Ferskt eller fryst?

Når det ikke er sesong for ferskt lam, kan vi da bruke fryst? For det er jo det vi gjør til påske... 
Svaret her er enkelt; ja! Fryst lammekjøtt holder nesten like god kvalitet som ferskt, når det blir fryst og tint opp på en riktig måte. Les mer om det her. 

Lammelår

Stykningsdeler

Norsk lammekjøtt har utrolig mange muligheter når det gjelder oppskrifter og retter. Men hva skal du bruke til hva? Vi har lånt oppdelingsguiden fra MatPrat. Den finner du her. 
Norsk lam

Kvalitet

Godt lammekjøtt har en fin fettmarmorering og en god kjøttfylde. Smaken er mild, og kjøttet er mørt. 
Vil du lese mer om norsk lammekjøtt, kan du klikke deg inn til Matprat her. 
Pinnekjøtt

Hva er pinnekjøtt?

Pinnekjøtt er hele lammesider med bein. Disse lammesidene blir saltet eller røkt, og så tørket i seks til åtte uker. Du kan lese mer om pinnekjøtt her, og ikke minst om det beste pinnekjøttet!
Pinnasteik

Pinnasteik

Pinnasteik fra Nyyyt er altså ekte tradisjonsmat fra Rogaland, og det sies at dette er forløperen til pinnekjøttet. Det har mer kjøtt, en mild saltsmak er fantastisk mørt. Forskjellen ligger i råvaren. Til pinnasteika brukes hele dyret, lår, bog og sider. Og oppskriften skal være over 100 år gammel. 
Revet pinnasteik

Oppskrift

Stjernekokken Tom Victor Gausdal har laget en perfekt rett med pinnasteika fra Nyyyt. Sjekk ut Estelomper med revet pinnastek her.
Pinnasteik

Om Spesialitet

Det finnes mye godt av norsk lokalmat og drikke. Men hvordan finner du det beste? Og hva lager du av den?

Spesialitet er en merkeordning for lokalmat i særklasse. En fagjury vurderer poduktene, og de stiller strenge til smak og kvalitet.

I TV-serien Smakslandet lager stjernekokk Tom Victor Gausdal inspirerende matretter med Spesialitetsmerket lokalmat i hovedrollen.