Kjøttprodukter med Spesialitetsmerket. Foto: Lisa Westgaard

Kjøttprodukter med Spesialitetsmerket

Ribbe, Jæren. Foto: Stiftelsen Norsk Mat
Bacon, spekepølse, karbonader, kylling, lam, rein og svinekjøtt. Spesialitetsmerket rommer dem alle. Så uansett om du ser etter en skikkelig god salamipølse til litt småmat eller om du skal servere middag, finner du det beste av det beste når du velger produkter med Spesialitetsmerket!
Fagjury. Gunnar Jensen. Foto: Stiftelsen Norsk Mat

Fagjuryen jobber etter klare retningslinjer og kriterier. 

Slik vet du at velger du produkter med Spesialitet, velger du godt!

 

Klosterlam, lammecarre. Foto: Thomas Mortveit

La fagjuryen ta vurderingen:

- Kjøttet utmerker seg, og er meget smakfullt. Dette er kjøtt med en særegen opprinnelse. En unik smaksopplevelse!
Lammepølser fra Røros Rein. Foto: Lisa Westgaard

PØLSE

Egentlig litt rart at vi snakker om rosinen i pølsa. God pølse er mer enn nok!
Pølse er finhakket og krydret kjøtt i et pølseskinn av enten natur- eller kunstmateriale. Det finnes et utall av pølse-varianter. Pølser kan kokes, stekes eller røykes før bruk.
Vi gir deg de beste tipsene til pølsefest for voksne!

Bacon Aron Mat. Foto: Stian Broch

BACON

Altså... bacon! Det er nesten noe magisk over bacon. 
Bacon er lettsaltet kjøtt fra siden eller ryggen på unggris. Det kan saltes, tørrsaltes og røykes. Røyk og salt gør bacon ideelt til oppbevaring, men det gir selvfølgelig også bacon sin gode smak.
Her kan du lære mer om stykningsdeler på gris. 

Spekemat Spesialitetsmerket. Foto: Lisa Westgaard

SPEKEMAT OG SPEKEPØLSER

Er det noe som er tradisjonskost er det nettopp spekemat og spekepølser. En tradisjon som startet som en konserveringsmetode, men som nå er noe av det beste vi kan servere. 
Å speke betyr å tørke, og er en av våre eldste konserveringsmetoder. Man kan speke kjøtt fra svin, storfe, rein, lam, vilt og noe fjærkre.
Spekepølse er pølser med kvernet eller hakket kjøtt og fett tilsatt krydder. Spekemat er saltede, spekede eller tørkede kjøttstykker som kan være røkt eller urøkt.
Her gir vi deg våre beste tips til servering av spekemat.

 

Ribbe fra Prima Jæren. Foto: Stian Broch

SVINEKJØTT

Svinekjøtt er populær mat. Svinekjøtt kan være det magre i det renskårede kjøttet, som indre- og ytrefilet, eller godt og fett i det mer marmorerte kjøttet, som ribbe og svinenakke. I Norge avles det opp flere forskjellige svineraser, som norsk landsvin, Duroc, Hampshire, Yorkshire og ullgris.

Vi gir deg våre tips til steking av svin ytrefilet.

Lammerull, Aron Mat. Foto: Stian Broch

KJØTTPÅLEGG

Kjøttpålegg er skikkelig håndtverk, som kan hakkes, surres, legges, kokes og trekkes. Vi snakker om kokt kjøtt, skivet kjøtt, kaldt kjøtt og kjøtt i mindre biter, som leverpostei eller rillett. Kjøttpålegg kan både serveres varmt og kaldt. Det kan kjøpes ferdig skåret eller i bit.

 

Reinsdyrkjøtt. Foto: Stiftelsen Norsk Mat

REINSDYRKJØTT

Det er noe av det mest eksotiske vi har. Reinsdyrkjøtt er smakfullt, allsidig og eksklusivt. 

Les mer om reinsdyrkjøttet som har Spesialitetsmerke.

Lyngenlam, mørbrad. Foto: Stian Broch

LAMMEKJØTT

Norsk lam er i verdensklasse! Fantastiske beiteområder og lang beitesesong gir oss en råvare som mange misunner oss. 

La deg friste av Tom Victor Gausdals fantastiske krydderstekte lammestek!

Karbonader. Foto: Stiftelsen Norsk Mat

KARBONADER

Karbonader er en type flate kjøttkaker stekt i panne. Saftige og gode, og passer like godt sammen med poteter og grønnsaker som med en skive brød og stekt løk. 
Visste du at ordet karbonade stammer fra italiensk, på samme måte som carbonara? Visst nok skal det ha noe å gjøre med at karbonader ble stekt over kull. 
Kyllingfilet. Foto: Lisa Westgaard

KYLLING

Det er ikke mange år siden at kylling bare var kjent som søndagsmiddag. Nå er det noe vi kjenner godt til både som hverdagmat og som festmat. 
Kyllingkjøtt er kjøtt fra fra unge høns. Kyllingkjøtt inneholder mye proteiner, vitaminer og mineraler.
Her finner du en knallgod kyllingrett med kyllingfilet.

Kjøtt. Foto: Lisa Westgaard
Her finner du full oversikt over alle de helt spesielle norske kjøttproduktene, og hvor de selges.