Norsk is i særklasse, det er RørosIs det!
Spesialitet

Norsk is i særklasse, det er RørosIs det!

På Galavolden gård lages isen på tjukkmjølk fra Røros og egg fra egen gård. Det er verdt et besøk og noen gode tips til hva du kan lage med denne fantastiske isen.

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Spesialitet er en offisiell merkeordning for lokalmat og drikke som Stiftelsen Matmerk står bak. En matfaglig jury velger ut hvilke produkter som er gode nok til å få merket.

I Smakslandet sesong 3 på Matkanalen har jurymedlem og matentusiast Oda Christensen boltret seg i lokalmat- og drikke i særklasse. Oda har drevet restaurant og vært matfaglig rådgiver i både MatPrat og Tine. Du finner henne på Instagram som "Grillpiken". For Spesialitet har hun laget to oppskrifter til hvert program i Smakslandet for å virkelig vise hvilke unike smaker disse produktene har.

Rørosis fra Galavolden Gård, det er saker det! På Galavolden gård lages isen på tjukkmjølk fra Røros og egg fra egen gård. Her får du frisk smak av bær fra norsk natur. En kremet og fyldig iskrem, som er i toppskiktet av verdens iskremklasser. Oda lager is-sandwich med tyttebæris, blåbæris og multeis. Og en ekstra oppskrift med multeisen. fordi den er så god.

Is sandwich fra RørosIs. Smakslandet
Issandwich med Røros is lages i Smakslandet. Foto: Thomas Mortveit

Issandwich med Røros is

Til denne retten trenger du:

  • 0,5 liter med Røros is fra Galåvolden gård
  • 2,5 dl sukker
  • 50 gram smør (romtemperert)
  • 1 egg
  • 3 ss melk
  • 1 ts vaniljesukker
  • 6 dl mel
  • 1 ts bakepulver
  • 0,25 ts salt

Slik gjør du det:

  • Rør smør og sukker hvitt. Tilsett egg.
  • Bland i det tørre, ha i to kopper mel så ikke deigen skal bli for fast, så regulerer du med litt mer mel om nødvendig. Hvis deigen blir for fast, blir kakene harde og tørrere. (deigen skal være fast, men ikke for fast)
  • Sett deigen kaldt til dagen etter
  • Kjevle ut deigen og stikk ut kjeks.
  • Stekes i en stekepanne i et par minutter på hver side (til de akkurat begynner å skifte litt farge)
  • Legg på rist til avkjøling.
  • Legg en god kule med Røros is på kjeksen, og legg en kjeks oppå isen, slik at det blir en is-sandwich.
  • Serveres med det samme.
Multeis fra Røros  har Spesialitet
Røros is med multesaus er is med særpreg. Foto: Oda Christensen

Røros is med multesaus

Til denne retten trenger du:

  • 0,5 liter multeis fra Røros is, Galåvolden gård
  • 4 dl multer
  • 1 dl vann
  • 2 ss sukker

Slik gjør du det:

  • Kok opp multe med vann og sukker.
  • Sil av blandingen i en sil, så du får en blank bærsaus. Avkjøl sausen.
  • Fordel isen i skåler. Ha over multesaus og pynt med multer.
− TIPS: Slik bærsaus kan lages av de fleste bærtyper
Fagjuryen for Spesialitet
Fra venstre bak: Gunnar Jensen, Petter Wahl Sekne, Alexandra Krage Angell, Eskil Røsand, Nadja Hartikkala, Harald Osa. Foran: Oda Christensen og Ole Martin Alfsen. Anne Karine Statle var ikke tilstede da bildet ble tatt. Foto: Carolina Roka.

Fagjuryen for Spesialitet

Alle produkter med Spesialitet er utvalgt av en matfaglig jury. Som smaker seg frem til hvilke lokal mat- og drikkeprodukter som skal få lov å få sine produkter inn i merkeordningen. Bare de beste i sin kategori kan sette Spesialitet på pakken. For når du ser Spesialitet på etiketten så skal du vite at dette er et lokalt mat- eller drikkeprodukt i særklasse. Hvordan de jobber kan du lese mer om her.