Egg Holte gård
Spesialitet

Nordnorsk kakegenerøsitet og egg fra Telemark

Hovedrollen på de bugnende nordnorske kakebordene spilles av Kvæfjordkaken. Til den må du unne deg de beste ingrediensene. Hjemmelaget vaniljekrem og de fineste eggene.

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Som barn så jeg utallige ganger mamma ta frem glassbollen, det romtempererte smøret, sukkeret og hullsleiven. Så rørte og rørte hun for hånd. Å røre smør og sukker sammen var noe av det første jeg lærte på kjøkkenet. Å røre smør og sukker er også starten på uendelig mange kaker, inkludert Norges mest populære kake, kvæfjordkake.

Nordnorske kaketradisjoner

Hva forbinder du med Nord-Norge? Er det fjell, fisk og midnattsol? Men hva med kaker? Kaker er noe av det jeg forbinder mest med nordnorsk kultur. Jeg er oppvokst med at en alltid har noe hjembakt å by gjestene på. Det er alltid noe i fryseren som kan tas opp til kaffen. Å servere kjøpekaker er ikke aktuelt. I alle fall ikke for mamma og hennes generasjon, husmorgenerasjonen.

Jula var selvfølgelig høytid for kaker. Å dra på julebesøk til tanter og onkler var ensbetydende med svære smørbrødfat, flere sorter julekaker og en altfor stappmett mage. Men den største kakefesten fant ikke sted i jula, men ved konfirmasjon, bryllup og runde bursdager. Da kunne det være minst 15 til 20 kaker på bordet. Krokankake, gelékake, bløtkake, suksessterte og mange flere. Da vi skulle ha navnefest for Loukas, og jeg spurte moren min om 10 kaker var nok til 45 personer, fikk jeg et ”nja” til svar. Det skal være overflod av kaker! Dette er en form for gjestfrihet og generøsitet. Kakegenerøsitet.

Kvæfjordkake Verdens beste

Verdens best Kvæfjordkake

Av alle kakene moren min bakte var det alltid en jeg kom tilbake til. Kvæfjordkake eller Verdens beste. Jeg hadde mitt eget kjælenavn på kaka. Amerikansk terte. Jeg var så glad i Amerika at kaka måtte være amerikansk. Men det var den jo ikke. Kvæfjordkake er nordlending, slik som meg.
 
Det sies at kvæfjordkake ble oppfunnet på 1920-tallet av Hulda Ottestad som startet kafé i Harstad. Der serverte hun kaka, som etter hvert fikk navnet kvæfjordkake, etter jordbruksbygda Kvæfjord utenfor Harstad. Når du skal lage kvæfjordkake må du unne deg de beste ingrediensene. Hjemmelaget vaniljekrem med ekte vaniljestang og de fineste eggene. Kaka er fra Troms, men eggene bør være fra Telemark.

Økologiske egg fra Holte Gård

I Telemark, på grensa til Aust-Agder, ligger skogsbygda Drangedal med 4000 innbyggere. Det er vanskelig å skrive om Holte Gård uten at det høres ut som en hyllest. Holte var første økologiske produsent av kylling i Norge, de leverer til mange av Oslos beste restauranter, inkludert Maaemo, og mens andre dyr transporteres land og strand for å møte sitt endelikt, har Holte eget slakteri. Holte er derfor en av få gårder som omtales i positiv ordklang på Dyrevernalliansens nettsider. På toppen av det hele har mange av produktene deres oppnådd kvalitetsmerket ”Spesialitet” for sin unike smak. Det må da finnes en strek i regningen deres?
Nordnorsk kakegenerøsitet og egg fra Telemark
Det hele startet i 1984 med oppdrett av gjess. I 2000 åpnet familiebedriften eget slakteri for fjørfe. Det som startet som en liten gård er i dag inndelt i tre foretak med 27 ansatte. Eggene fra Holte Gård er økologiske. I økologisk eggproduksjon har hønene mer plass enn frittgående høner, de har tilgang til uteareal og får økologisk fôr uten medisin. Holte Gård har fire avdelinger med 7500 verpehøns i hver. Hønene har tilgang til veranda hele året, og kan gå ut på et jorde når været tillater det. I snitt legger hver høne ca. 5–6 egg i uka. Etter 13–15 måneders verping slaktes de, og hønsekjøttet selges i utvalgte butikker. Dette er langt fra noen selvfølge. De fleste pensjonerte verpehøns i Norge ender aldri opp i en hønsefrikassé, men destrueres.
 
Eggene fra Holte Gård spiller en sentral rolle i kvæfjordkake. Kvæfjordkake består av ganske få ingredienser. Likevel er den en av de mest raffinerte kakene som finnes. Hvordan er det mulig? Egg brukes for å lage tre ulike smaker og teksturer. Eggehvitene for å lage den sprø og seige marengsen, eggeplommene for å lage den gyldengule bunnen og eggekremen midt i. Kvæfjordkake er ikke bare god, den er intelligent.

Oppskrifter fra Brød og korn

Nordic Diner

Trude H. Olsen bor i Oslo, men vokste opp på en liten øy utenfor Harstad, med ramsalt hav, selvplukka bær og en mor som lagde all mat fra grunnen. På bloggen sin Nordic Diner deler hun sine matopplevelser og historier, sine favorittoppskrifter og vakre bilder fra fjern og nær. Fremover vil hun fortelle noen av disse historiene på Spesialitet.no