Spesialitet

Møt en verdensmester i ost fra Bergen

Verdens beste ost tok seieren på hjemmebane! Under VM i ost i Bergen 2. november utklasset Fanaost fra Ostegården 3472 oster fra hele verden og stakk dermed av med verdensmestertittelen. Det hadde kanskje ikke ostemaker Jørn Hafslund sett for seg? I videoen kan du møte han og lære litt om alle ostene han lager, både verdensmester Fanaosten og Jørns Brie.

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Fanas egen ostemaker

Det snakkes mye om den norske osterevolusjonen som har gitt oss to verdensmestere i ost: Kraftkar fra Tingvollost i 2016 og  Fanaost fra Ostegården i 2018.

Det er mange grunner til at Norge nå kan regnes som en ostenasjon. Langsiktig og god jobbing fra flere aktører som Norsk gardsost og Hanen har vært en viktig drivkraft. Godt samarbeid og en delingskultur de norske ysterne i mellom er også en suksessfaktor verdt å trekke fram. I tillegg er råvaren til de norske ostene melk fra norske gårder som har dyrehelse og melkevalitet i verdensklasse. 

- Seieren var helt uventet. Vi er jo bare en liten osteprodusent på Krokeide med 12 melkekyr. Denne seieren er et resultat av samarbeid mellom alle osteprodusentene i Norge, sa den tydelig rørte verdensmesteren etter den nervepirrende finalen.

− Denne seieren er et resultat av samarbeid mellom alle osteprodusentene i Norge.
Møt en verdensmester i ost fra Bergen
Fanas ferske verdensmester i ost, Jørn Hafslund. Foto: Matmerk

Spesialitet: Uvalgt lokal ost fra hele Norge

Både Kraftkar og Fanaosten er med i merkeordningen for utvalgt lokalmat, Spesialitet. Vurdert og godkjent av en matfaglig fagjury, er de med på et lag av lokalmat- og drikkeprodusenter som har til felles at de brenner skikkelig for det de gjør. Og at de deler kunnskap, ideer og etikettmaskiner om så.  

Ost har alltid vært både en stor og en viktig kategori for Spesialitet. Merkeordningen skal vise forbrukerne veien til god lokalprodusert ost i butikken. Selv om en god del ost ikke kommer gjennom nåløyet til fagjuryen, så er mange av Norges beste oster med. Faktisk så mange at hele 18 Spesialitet-merkede oster sanket medaljer under Oste-VM i Bergen. Og en ble verdensmester, selveste Fanaosten. 

Møt en verdensmester i ost fra Bergen
Jørn Hafslund med Fanaost, verdens beste ost. Foto: Matmerk

Disse Spesialitet-ostene vant medalje i Oste-VM

Verdens beste ost 2018

  • Fanaost, Ostegården 

Gull 

  • Rosalita, Tjamsland Ysteri 
  • Nidelven Blå, Gangstad Gårdsysteri

Sølv 

  • Ekte Geitost, Lega 
  • Rødlin, Tjamsland Ysteri 
  • Holtefjell XO, Eiker Gårdsysteri
  • Nýr, Grøndalen Gård 
  • Kraftkar, Tingvollost

Bronse 

  • Steinfjording Havsmak, Lofoten Gårdsysteri 
  • Fjelldronning, Avdem Gardsysteri 
  • Høvding Sverre XO, Orkladal Ysteri 
  • Gangstad Camembert, Gangstad Gårdsysteri
  • Solglad, Himmelspannet
  • Mild Mester, Tingvollost 
  • Vismann, Tingvollost
  • Norsk Alpeost fra Elnesvågen, Tine
  • Huldreost, Avdem Gardsysteri
  • Pultost Løiten, Tine

Her finner du mer om oster med Spesialitet.

Møt en verdensmester i ost fra Bergen
Alle ostene med Spesialitet-merket. Foto: Lisa Westgård

Norges største og verdens beste ost

Da vi møtte verdensmester Jørn Hafslund i fjor fortalte han om et av hans påfunn; å lage Norges største ost! I hyllene hans lå det faktisk vellagret Fanaost på hele 75 cm i diameter og vekt på over 80 kilo. 

- Ja, det er Norges største ost i produksjon, så vidt meg bekjent, smilte han og nikket. - Litt crazy, jada, men jeg må bare.  

Og er man crazy nok, så sender man osten sin til Oste-VM og vinner hele greia. Det er rett og slett imponerende. Intet mindre. 

− Ja, det er Norges største ost i produksjon, så vidt meg bekjent, litt crazy, jada, men jeg må bare!
Møt en verdensmester i ost fra Bergen
Nina Sundqvist fra Matmerk og Jørn Hafslund fra Ostegården feirer at Fanaosten er verdens beste ost. Foto: LMD
Les mer om Oste-VM i Bergen her.