Røros

Skal din ferietur gå til Røros i sommer?

 

Det blir en smakfull reise!

Røros. Foto: Fredrik Solvang

Røros!

Bergstaden i Trøndelag, som står på UNESCO sin verdensarvliste. 
De bevarte trehusene gir selvsagt byens opprinnelige sjarm, med hus fra 1700- og 1800-tallet. Og det omkringliggende kulturlandskapet setter rammen for både kulturopplevelser og histore. Ikke minst; Den gode lokalmaten!

Røros

Røros er kjent for sine fantastiske lokale mat- og drikkeprodusenter. Her er fire tips til hva du skal smake på, og hvor du finner det:

Galåvolden Gård
Rørosrein
Eggen Gardsysteri
Rørosmeieriet

RørosIs fra Galåvolden Gård

Galåvolden Gård

Her brukes melk fra egen gård i både oster og iskrem. På Galåvolden Gård produseres ulike typer RørosOst, RørosIs og annet snadder!
Galåvolden Gård, Røros. RørosIs

Med en historie som går helt tilbake til 1721 har Galåvolden Gård opplevd både opp- og nedturer. Mjølkeproduksjonen har vært med helt fra starten av, og eggeproduksjon startet først 250 år senere. I dag er det eggeproduksjonen som er størst. 
Av de gode råvarene skapes det blant annet RørosIs og RørosOst som har Spesialitetsmerket.

Det er et gårdsutsalg på gården, som er åpent i arbeidstid og noen ekstra dager på sommeren. Du kan få hilse på hønene, og mate og kose med småkalvene ved tunet. Eller bare slå deg ned på benker utenfor utsalget, og nyte en kopp kaffe og nydelig RørosIs! Les mer om gårdsbesøk her. 

Reinsdyr

Rørosrein

Reindrift har lang tradisjon rundt Røros, og Rørosrein er en liten familiebedrift som satser på kvalitet. Rørosrein har fått flere høyhengende utmerkelser, også Spesialitetsmerket.

Pinnekjøtt av rein, Rørosrein. Foto: Lisa Westgaard

Som sørsamer og reineiere har Rørosrein full kontroll på dyra som de slakter, skjærer og foredler. De har svært lange tradisjoner for å ta vare på kjøttet, og har vokst opp med tilberedning av reinsdyrkjøttet. Det satses 100% på kvalitet, og på Rørosrein bruker de tid på å la kjøttet mørnes og modnes før nedskjæring.

I januar 2020 fikk Rørosrein tildelt Spesialitet for unik smak på hele fire produkter: Flatbiff av reinsdyrkalvPinnekjøtt av reinsdyrRørosviddas perle (Mørbrad av rein) og Bare Rein (Spekepølse av rein).

Gårdsutsalget er åpent hver lørdag fra kl. 10 - 14.

Mjølkespann

Eggen Gardsysteri

Eggen ligger ca 700 moh i den vakre fjellbygda Vingelen i Tolga kommune.
Her produserers nydelige oster av melk fra de økologiske kyra.
Fjellblå, Eggen Gardsysteri
Om sommeren er kyra på setra, og beiter på frodig fjellbeite. Setra ligger opp mot Nonsvola ca. 900 m.o.h. og i randsonen av Forollhogna Nasjonalpark. Melka fraktes ned til gården, en til to ganger i uka, til foredling. Fjøset, fjøskjøkkenet, ysteriet og butikken ligger vegg-i-vegg, noe som bidrar til kort transport av melka,og dermed god kvalitet. Les mer om Eggen Gardsysteri her. 
Fjellblå fra Eggen har Spesialitetsmerket.
Tjukkmjølk fra Røros

Rørosmeieriet

Rørosmeieriets sjel og historie er tuftet på de rike meieritradisjonene i regionen. 

Rømme, tjukkmjølk og skjørost

Rørosmeieret har et bredt spekter av meieriprodukt av høy kvalitet. Alt starter selvsagt med melka, men så spenner det seg ut til et godt utvalg, med både smør, rømme, yoghurt og ikke minst den gode tjukkmjølka. Les mer om produktene her. 
Flere av alt det gode er Spesialitetsmerekt, og tjukkmjølka er også inn under Beskyttede Betegnelser. 

Nytt av i år er guidede omvisning på Rørosmeieriet. Det kan du bestille her. Under omvisningen får du et innblikk i den spennende historien til Rørosmeieriet, og du får sett hvordan produktene på Rørosmeieriet blir produsert i takt med naturen. Det blir flere smaksprøver underveis, og du vil også få muligheten til å lage ditt helt eget produkt.

Ostechips. Foto: Oda Christensen

Norge har to merkeordninger som viser vei til utsøkt lokalmat

 

Så se etter merkene når du reiser rundt i Norge og kjøper lokalmat. Da vet du at du får en smaksopplevelsen er i særklasse!