Oda Christensen og Tom Victor Gausdal i Smakslandet for Spesialitetsmerket og Gulløye potet

Velkommen til Smakslandet!

Lyst å lage mat med norsk lokalmat?

Her finner du oppskriftene fra Matkanalens tv-serie.

Gulløye potet Foto: Matmerk

Det finnes mye godt av norsk lokalmat og drikke. Men hvordan finner du det beste? Og hva lager du av den?

Spesialitet er en merkeordning for lokalmat i særklasse. En fagjury vurderer poduktene, og de stiller strenge til smak og kvalitet.

I TV-serien Smakslandet lager stjernekokk Tom Victor Gausdal og fagjurymedlem Oda Christensen inspirerende matretter med Spesialitetsmerket lokalmat i hovedrollen.

Lune Gulløye poteter med gressløkolje, syrnet fløte og løyrom. Foto: Thomas Mortveit

Lune Gulløye poteter med gressløkolje, syrnet fløte og løyrom

Dette trenger du:

  • 400 g Gulløye potet
  • ½ ts salt til kokevannet
  • 2 dl mild rapsolje
  • 4 ss frisk gressløk
  • 1 dl fløte
  • 1 ss friskpresset sitronsaft
  • 1 ts Havsnø salt
  • 1 ts friskmalt pepper
  • 4 ss løyrom (eller rognkjeksrogn eller lodderogn)

Slik gjør du:

  1. Kok potetene i lettsaltet vann.
  2. Varm opp oljen i en liten kjele. Oljen skal bare opp til en temperatur på rundt 60 grader. 
  3. Hakk gressløken, og ha det i en blender eller en beholder til stavmikser, og blend den varme oljen sammen med gressløken.
  4. Ha fløte i en skål, og bland sammen med sitronsaft.
  5. Skrell potetene mens de fortsatt er lune. Bryt potene og fordel dem på et serveringsfat.
  6. Fordel gressløkolje, syrnet fløte og løyrom. Pynt gjerne med ekstra gressløk.
Gulløye potet. Foto: Matmerk

Gulløye fra Nord-Norge har kraftig potetsmak, melen konsistens og delikat, gult kjøtt. Både det spesielle nordnorske klimaet, og det faktum at poteten får sollys døgnet rundt i vekstsesongen, er med på gi Gulløye fra Nord-Norge sitt særpreg.