spesialitet-den-sorte-havre-grot-steel-cut-844x476-matmerk
Spesialitet

Luksusgrøt av verdens sunneste havre

- Svarthavre smaker fantastisk, har mer umettede fettsyrer og noe mindre karbohydrater enn vanlig havre, forteller Våler-bonden Johan Anstensrud, som dyrker urkornet Svarthavre under navnet «Den Sorte Havre».

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Ideen om «Den sorte Havre» ble til ved leirbålet under elgjakta for noen få år siden. Johan skulle ta over gården fra foreldrene, og ville finne på noe nytt og spennende. I år er det tre år siden han begynte å eksperimentere med å dyrke den gamle havresorten.

  • Svarthavre har blitt dyrket i Norge helt tilbake til vikingtiden og kanskje Jesu tid, forteller Johan. – For om lag 140 år siden begynt man å gå over til hvit havre fordi det gav større avlinger. Men Svarthavren har noen egenskaper som vanlig havre ikke kan skilte med. Næringsinnholdet er annerledes med for eksempel hele 30% høyere innhold av umettet fett enn i vanlig havre. I tillegg er Svarthavre også godt tilpasset de lokale, klimatiske forholdene, og lite utsatt for sykdom.

Svarthavre har også en særegen, nøtteaktig smak, og ble nylig tildelt Spesialitet-merket, som garanterer unik smak og kvalitet.

 

To varianter

Johan bearbeider havregrynet på to ulike måter. Noe valser han som vanlig havregryn, som fordi de er så tynne går fort å koke. Denne varianten har fått navnet «Lettkokt havregryn». Den andre metoden er å kutte havrekornene med kniv, som gir små nesten runde kuler av havre. Denne varianten har han valgt å kalle det internasjonale navnet «Steel Cut». I USA er sistnevnte metode svært vanlig, og brukes ofte til frokostgrøt på cafeer og restauranter. Det gir en grøt med deilig tyggemotstand. - Grøt for voksne pleier jeg å kalle det, smiler Johan.

 

Havregrøt – sunt og hipt

Havregryn har av norske ernæringseksperter blitt kåret til en av de fem sunneste tingene man kan spise, og dette er nok litt av bakgrunnen til at havregrøt har blitt så trendy i det siste. Det gir god metthetsfølelse og langsom svingning avblodsukkeret. Dette gjør havregryn til ideell frokostmat, siden man holder seg mett lenge og det går også godt an å starte dagen med havregrøt før man trener. Havregryn er en av de få matvarene som inneholder så mye betaglukaner at det demper kolesterolet i blodet og senker mulighetene for hjerte- og karsykdommer. I tillegg inneholder havre mye jern, B-vitaminer og flerumettede fettsyrer, som Omega-3. Visste du forresten at havre er naturlig glutenfritt?

Både i inn- og utland finner du nå grøt av alle slag på menyene både på finere restauranter og kule cafeer. I Oslo serverer stjernerestauranten Maaemo rømmegrøt som en av rettene i sin nesten 20-retters meny og grøtrestauranten Fresko har Den Sorte Havre på menyen. I København åpnet nettopp grøtbaren Grød sin tredje filial. Her i hjemlandet har yogaentusiast og livsstilsblogger Vibeke Klemetsen gitt ut en egen bok kun med grøtoppskrifter.

 

Havregrøt med solbær og honning

Vi har laget en deilig «Steel cut» havregrøt, perfekt til helgens kosefrokost. Den må koke litt lengre enn vanlig havregrøt, men har en helt annen konsistens vel verdt ventetiden. Dessuten kan du med fordel lage grøt til flere dager, og bare varme den opp igjen med litt melk når du skal spise den. For å gjøre grøten ekstra sunn har vi puttet i litt frø av ulike varianter, men det er ikke nødvendig. Ta det du har i skapet! Det samme gjelder toppingen – bruk det du har lyst på. Når det er sagt var kombinasjonen av syrlige solbær og søt honning en innertier!

Oppskrift (1 god porsjon)

1 dl Steel cut-havregryn fra Den sorte havre

4 dl vann

½ ts salt

1 ss linfrø

1 ss sesamfrø

½ dl melk

 

Bær og honning til topping.

Kok opp vann, havre, frø og salt og la det småkoke i 25-30 minutter. Når kornene er møre tilsetter du melk, gir et kjapt oppkok og tar grøten av varmen. Server med bær og honning på toppen. Her har vi også toppet med litt solbærpulver, mest for syns skyld. Da er det bare å nyte helgefrokosten!

 

Havregryn fra Den Sorte Havre får du kjøpt i utvalgte butikker og i deres nettbutikk. Les mer her: Den sorte havre