lokalmat collage Spesialitet
Spesialitet

144 tips til knallgod lokalmat til påske

Legg ikke ut på påsketur i Norge uten å smake på stedet du drar til!

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Påska nærmer seg, og sjøl om den blir varm og sein i år, bærer det til fjells for mange. 
 
Legger du ut på påsketur, så kos deg gjerne med å handle inn en smak av stedet du besøker. Gå på skattejakt i lokale butikker, og spør gjerne lokalkjente etter tips!
 
Kjedebutikkene er blitt flinke til å ta inn lokalmat. Noen hyttesteder er også så heldige at de har egne, uavhengige butikker som bugner av lokalmat. Har du for eksempel besøkt fantastiske Eide Handel i Tromsø? Noen plasser rigger ildsjeler også opp pop up-butikker med lokalmat i vinter- og påskeferien.
− Kom igjen, gå på oppdagelsesferd i butikkene der du ferierer! Kanskje du finner noen nye lokale favoritter?
lokalmat collage Spesialitet
Smak deg gjennom Norges matskatter i påsken. Foto: Lisa Wetsgaard

Våre tips

Her har vi samlet noen av de lokalt produserte godsakene fra hele landet, geografisk fordelt. 

Vi har tatt utgangspunkt i produkter som har fått tildelt Spesialitet-merket, eller vernet med en Beskyttet Betegnelse, men vi har også lagt til annen lokalmat vi kom på i farten. La det være sagt: Det finnes så klart mange andre lokalt produserte herligheter vel verdt å prøve! 

Nord-Norge: 

 
Finnmark:
  • Store, rødoransje singelfryste kystmulter fra Molta AS
  • Tradisjonelt samisk tørkakjøtt fra Skodi Rein
  • Geleer, oljer og drikker på ville vekster og urter fra Nordlysmat
  • Oster fra Ostemaker Øverli
Troms:
  • Midnattssolpoteten Gulløye fra Nord-Norge
  • Du MÅ prøve Bottarga Borealis! En delikatesse av saltet og tørket skreirogn. Kjøp hel eller som revet "pulver". Gir intens smak av hav og sjømat. Bottarga borealis er en umamibombe som kan brukes alene eller som smaksforsterker. Raspe eller skive over pasta, pizza eller grønnsaker. 
  • Kjøttprodukter av høy kvalitet, som lammerull og honningglasert fenalår, laget etter tradisjonsrike oppskrifter fra Aron mat
  • Krekling- eller multesirup fra Reisa AS, passer kjempegodt til ost
  • Den lille spekepølsen Rein spekesnack fra Mydland, perfekt som energipåfyll på tur, eller deres mer kjente Mydlandspølse
  • Boknafisk fra Halvors Tradisjonsfisk
  • Øl fra Skavli Brygghus
  • Geitosten Balsfjord er en mild og myk lagret hvitost, laget av førsteklasses geitemelk på Tine Meieriet Storsteinnes. Prøv med multer!
  • Kast deg over matskatten Målselvnepe! (Beskyttet Geografisk Betegnelse). Målselvnepe er saftig og mild med en distinkt nepesmak som kan minne litt om kålrot. Kaldt klima og lyse vekstdøgn er med på å gi særegen smak. Den unike nepesorten forvaltes i dag av Senja videregående skole, avdeling Gibostad. Bruk den som snacks, til puréer, ovnsbakt i staver, i supper og lapskaus og i salater. 
  • Prøv sylte, badsturøkte lammepølser eller andre unike lammeprodukter fra Thulefjord! 
  • Håndpillede reker i lake fra Lyngen Reker AS er et flott håndverksprodukt: Reken pilles for hånd av dyktige, trivelige ansatte. Sen vekst i kaldt arktisk vann gir reker fra Lyngenfjord en unik smak av sødme og en svak saltsmak.
  • En rekke produkter - fra kjøttpålegg til pinnekjøtt og fisk - fra en av Norges aller flotteste matbutikker, Eide handel! Dra innom!
Nordland:
  • Tørrfisk fra Lofoten. Spis enten som snacks med en god øl ved siden, eller vann ut og tilbered slik de gjør på sydligere breddegrader
  • Lofotlam som har beitet i fjæra
  • Kaffeost, ekte brun geitost og rakfisk fra eget, lukket anlegg fra Sæterstad gård
  • Osten Capra, laget på en gammel lokal oppskrift, fra Aalan gård
  • Ishavsrøye Vesterålen
  • Lutefisk fra Glea. For jula varer vel helt til påske?
  • Biodynamiske oster og kje fra Lofoten gårdsysteri
  • Blå Vägen Blåskimmelost fra Straumbotn Gårdsmeieri
  • Boknafisk – tas ned fra hjell i disse dager
  • Gulrotmarmelader fra Han Sylte i Valnesfjord
  • Sennep og sennepssaus fra Artic Mustard
  • Krydder, te og pesto fra Judiths urtehage i Kabelvåg
  • Kaffe fra Bønner i Byen eller Kaffebrenneriet på Forvik
  • Reinkjøtt fra Saltfjellrein
  • Salt fra Saltstraumen, fra Artic Salt
  • Røye fra Hongseth fisk

Midt-Norge

Trøndelag:
Møre og Romsdal:
  • Syltynt flatbrød med krydder og havsalt fra Mosbøen gård. Så godt at det kan spises som snacks!
  • Klippfisk fra Dybvik. En av Norges viktigste handelsvarer siden 1700-tallet, høyt verdsatt i land som Portugal og Brasil, men ofte litt glemt av oss her hjemme på bjerget.
  • Mølsgraut fra Den glade ku. Passer godt på frokostbordet og et must på vafler og sveler
  • De prisvinnende ostene fra Tingvollost. Mest kjent er blåmuggosten Kraftkar, som ble kåret til verdens beste ost i 2017!
  • Håndhøstet fingersalt fra North Sea Salt Works
  • Lettrøkt hvalkjøtt fra Myklebust hvalprodukter
  • Prøv den utrolig gode Norsk Alpeost fra Elnesvågen fra Tine, den er ystet av frisk melk fra gårder mellom fjord og fjell rundt Romsdalsalpene.
  • Den faste geitosten Kvitlin lages ved Tine meieriet i Ørsta av lokal geitemelk. Tips: Bruk den istedetfor mangchego eller parmesan! 
  • Se etter spekemat fra Tind! Masse god kjøtt- og spekemat. Prøv speka pølse med elg og einebær, eller hva med en hel vellagret salami? 

Vestlandet

Sogn og Fjordane:
Hordaland:
  • Den tradisjonsrike Sideren fra Hardanger
  • Populære "Skakkelaks" fra Etne er røykelaks som marineres i cognac før den røykes.
  • Villsau fra norskekysten
  • Høsten 2018 sto jubelen i taket da vesle Ostegården i Fana vant VM-i ost: Fanaost er verdens beste ost! Prøv flere produkter fra Ostegården, som den fyldige og fantastiske Jørns drenerte youghurt, og Jørns brie. 
  • Hakkasteik, eldhusrøkte pølser og vossakorv fra Vossakjøt
  • Nederlandsk geitost med en norsk vri fra Myrdal Gård
  • Østers fra Bømlo
  • Sundepølsa fra Rosendal gardsmat
  • Spekemat frå Lundal

Rogaland:

Sørlandet

Agder:
  • Pølser og skinke fra den prisvinnende slakteren Jens Eide i Lillesand
  • Øl fra et av Norges fremste håndverksbryggerier Nøgne Ø
  • Ost ystet på melk fra egne kyr fra Tjamsland Ysteri
  • Kjeks laget av norsk korn og urter fra egen hage fra Hesnes Gartneri
  • Geleer fra Røyland gård: Prøv gele med krekling og tyttebær, gele med vanilje og rips - eller prøv gele med eple og granskudd
  • Fisk og skalldyr fra Reinhartsen i Kristiansand, for eksempel tradisjonsrik røkt makrell
  • Spekeskinke fra Bekkereinan
  • Lam som har beitet i havgapet fra Lista lam og gårdsmat

Østlandet

Hedmark:
  • Lammerull og pølser fra Røroskjøtt. Har du for eksempel smakt lammepølse med pinnekjøtt eller den tradisjonelle surpølsa?
  • Store, søt-syrlige solbær fra Alhaug gård
  • Deilig ost fra Eggen gårdsysteri på Tolga
  • Godt kjøtt og gode pølser, mye av vilt, fra Gransjøberget Sæter og viltkjøkken
Oppland:
Buskerud:
  • Ringerikspotet fra Ringerike
  • Ringerikserter
  • De deilige ostene Holtefjell og Gruveost fra Eiker Gårdsysteri
  • Oster på ku- og geitemelk fra lokale bønder i Hemsedalstraktene fra Himmelspannet
  • Økologisk spekemat av høy kvalitet fra Ask. Prøv gjerne "Slegge" - prisvinnende, økologisk salamipølse. "Passe" er økosalami med fennikel. 
  • Den fantastiske dessertvinen Iseple og prisvinnende eplesider fra Egge gård
  • Prøv friske, fruktige drikkeklare drikker fra Røyse frukt & bærpresseri, for eksempel solbær- eller stikkelsbær-drikke! Du vet vel hva de sier? På Røyse er det alltid sol. Ikke rart det er bærparadis!
  • Gravet sikrogn fra Villfisken
  • Honning fra Solliafarmen 
  • Eplejuice fra Lier og Hyggen
Akershus:
  • Den friske og fyldige ferskosten Nýr fra Grøndalen gård. Prøv også Nyr Is!
  • Bakevarer fra Grini Hjemmebakeri
  • Spekemat fra Felloni Spekehus AS
Telemark:
  • Frisk eplemost som virkelig smaker eple fra Epleblomsten
  • Prøv også Solbærsmoothie fra Epleblomsten! Full av smak - kaldpresset, ren solbær!
  • Økologiske egg, kylling, and og gås fra Holte gård
  • Heimbaka flatbrød fra Morgedal, bakt med Kviteseidsmør, fra Skreppa AS
  • Prisvinnende eplemost laget på gamle eplesorter fra Nyhuus gård
  • Ekte geitost fra Lega
  • Knaost fra Rauland/Møsvatn
Oslo:
  • Honning fra urbane bier, fra Bybi
  • Eplemost fra Epleslang, som redder epler fra å råtne, skaper meningsfylte arbeidsplasser for mennesker med fysiske, sosiale og psykiske utfordringer og lager nydelig eplemost​
Østfold og Vestfold: