Lofotlam

Lofoten og Vesterålen

En matreise verdt #lokalmatsommer

Kart over lokalmat i Lofoten og Vesterålen. Kilde: Matmerk

Mange steder i Norge er en matreise verdt, men Lofoten og Vesterålen er helt spesielt.

Dette er et gammelt matområdet der hav og fjell alltid har gitt råvarer av ypperste kvalitet.

Her fem helt spesielle smaksopplevelser du MÅ få med deg.

  1. Ishavsrøye fra Vesterålen
  2. Tørrfisk fra Lofoten
  3. Capra hvit geitost fra Aaland gård
  4. Lofotlam
  5. Steinfjording hvit geitost fra Lofoten gårdsysteri
Pannestekt ishavsrøye fra Vesterålen. Foto: Stian Broch

Ishavsrøye fra Vesterålen

Laksefiskens dronning!

Sigrfjorden produksjon av Ishavsrøye fra Vesterålen. Foto: Eivor Eriksen/Matmerk

I Sigerfjorden produserer Trond Geir Reisnes den nasjonale matskatten: Ishavsrøye fra Vesterålen. 

Dette er laksefiskens dronning, rødlig i kjøttet og mild i smaken.

Sprøstekt ishavsrøye med rømmesaus er festmat i Vesterålen.

Du får kjøpt den fersk, varmrøkt, kaldrøkt og raket. Alle varianter er lokalmat vel verdt å prøve.

Og vil du lage den selv så finner du oppskrifter hos  Sigerfjord fisk

Tørrfisk fra Lofoten. Foto: Eivor Eriksen/Matmerk

Tørrfisk fra Lofoten

En umamibombe av smak fra hav og vind!

Tørrfisk fra Lofoten. Foto: Stian Broch/Matmerk

Å tørke fisk er en tradisjon som går tilbake til vikingtida. Klimaet i Lofoten og på yttersia av Vesterålen gir perfekt tørk.

Få ting slår tørrfisksnacks og kald drikke i midnattsola. Tørrfisksnacks får du kjøpt i hele regionen.

Det er en mange gode restauranter i Lofoten og Vesterålen, og de senere årene har tørrfisk i ulike varianter, grillet, kokt, gravet og bakt dukket opp på menyene.

Her finner du oppskrifter og oversikt over hvor du kan smake Tørrfisk fra Lofoten

Geitost fra Aaland gård i Lofoten. Foto: Lisa Westgård/Matmerk

Capra fra Aalan gård

En prisbelønnet geitost fra Lofoten!

Urethagen på Aaland gård i Lofoten. Foto: Matmerk

Aalan Gård i Lofoten kan du følge osteproduksjonen gjennom koøyne i veggen og bestille deg mat i kafeen.

I gårdsbutikken kan du sikre deg spiselige minner med hjem - blant annet en skikkelig Spesialitet fra Lofoten: 

 Den hvite geitosten Capra!

Capra er en halvfast, hvit geitost, modnet i syv måneder. Den er mild og ren i smaken og passer på tapasbordet og ostefatet.

Aalan gård ligger nydelig til og besøk hos Tove og Knut er nesten obligatorisk om du er forbi Lauvdalen på Vestvågøya.

Lofotlam på fat. Foto: Eivor Eriksen/Matmerk

Lofotlam

Med smak av fjære, lyng og fjell!

Lofotlam, lam i naturen. Foto: Gunnar Karlsen/Lofotlam

Lofotlam er en nasjonal matskatt, rett og slett.

Gjennom årtusener har de grønne fjellsidene i Lofoten utviklet en helt spesiell flora.

Det gir et beitegrunnlag bestående av næringsrike urter og frodig beitegras.

Kjøttet er naturlig saltet av havsalt som vind og uvær fører med seg.

Ser du lammekjøtt merket med «Lofotlam», ikke nøl!

Kjøp og spis!

Ost fra Lofoten gårdsysteri. Foto: Matmerk

Lofoten gårdsysteri

Smak på en Steinfjording!

Geiter fra Lofoten Gårdsysteri. Foto: Matmerk

Ute klatrer geitene i bratte fjellsider. Inne leker Marielle og Hugo seg fram i ysteriet.

Velkommen til Lofoten Gårdsysteri i Steinfjorden!

De lager unik, økologisk geitost av høy kvalitet - gjerne med lokale ingredienser som tang og brennesle. 

Skal du virkelig smake en helt, særegen lokal ost, så er det Steinfjording du skal prøve.

En hvit geitost som er smakssatt med trøffeltang fra Lofotfjæra!

Fisk og sjømat med Spesialitetsmerket. Foto: Lisa Westgård/Matmerk

Norge har to merkeordningr som viser vei til utsøkt lokalmat: 

Se etter merkene når du handler mat.

Så vet du at smaksopplevelsen er i særklasse! 

Fiskehjell i Lofoten. Foto: Lisa Westgård/Matmerk

God tur!

#lokalmatsommer