Lokal ost med Spesialitet for lokalmat i særklasse
Spesialitet

Tips til knallgod lokalmat

Leter du etter den beste lokale maten og drikken? Ønsker du å støtte din lokale matprodusent? Her er (minst) 144 tips fra hele Norge til hva du kan spise akkurat nå!

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Akkurat nå står noen av Norges beste lokalmat- og drikkeprodusenter og lager noe fantastisk godt de trenger at du kjøper.
Det spekes pølser, ystes ost og brygges drikke over hele landet, og disse engasjerte produsentene er helt avhengige av at du kjøper produktet deres. Noen selger i din lokale matbutikk, noen selger via nettbutikker, noen har egne utslag, men alle trenger at nettopp du kjøper maten de lager.
 
Vi har prøvd å lage en oversikt over noen av dem fordelt på regioner i matnasjonen Norge!

Vi har tatt utgangspunkt i produkter som har fått tildelt Spesialitet-merket, eller vernet med en Beskyttet Betegnelse, men vi har også lagt til annen lokalmat vi kom på i farten. La det være sagt: Det finnes så klart mange andre lokalt produserte herligheter vel verdt å prøve! 
− Støtt din lokalmatprodusent: Gå på jakt etter lokalmat og drikke i særklasse!
lokalmat-spesialitet-norsk-mat
Smak deg gjennom Norges matskatter. Foto: Lisa Wetsgaard

​Nord-Norge

Troms og Finnmark

  • Store, rødoransje singelfryste kystmulter fra Molta AS
  • Tradisjonelt samisk tørkakjøtt fra Skodi Rein
  • Geleer, oljer og drikker på ville vekster og urter fra Nordlysmat
  • Oster fra Ostemaker Øverli
  • Midnattssolpoteten Gulløye fra Nord-Norge
  • Du MÅ prøve Bottarga Borealis! En delikatesse av saltet og tørket skreirogn. Kjøp hel eller som revet "pulver". Gir intens smak av hav og sjømat. Bottarga borealis er en umamibombe som kan brukes alene eller som smaksforsterker. Raspe eller skive over pasta, pizza eller grønnsaker. 
  • Kjøttprodukter av høy kvalitet, som lammerull og honningglasert fenalår, laget etter tradisjonsrike oppskrifter fra Aron mat
  • Krekling- eller multesirup fra Reisa AS, passer kjempegodt til ost
  • Den lille spekepølsen Rein spekesnack fra Mydland, perfekt som energipåfyll på tur, eller deres mer kjente Mydlandspølse
  • Boknafisk fra Halvors Tradisjonsfisk
  • Geitosten Balsfjord er en mild og myk lagret hvitost, laget av førsteklasses geitemelk på Tine Meieriet Storsteinnes. Prøv med multer!
  • Kast deg over matskatten Målselvnepe! (Beskyttet Geografisk Betegnelse). Målselvnepe er saftig og mild med en distinkt nepesmak som kan minne litt om kålrot. Kaldt klima og lyse vekstdøgn er med på å gi særegen smak. Den unike nepesorten forvaltes i dag av Senja videregående skole, avdeling Gibostad. Bruk den som snacks, til puréer, ovnsbakt i staver, i supper og lapskaus og i salater. 
  • Prøv sylte, badsturøkte lammepølser eller andre unike lammeprodukter fra Thulefjord! 
  • Håndpillede reker i lake fra Lyngen Reker AS er et flott håndverksprodukt: Reken pilles for hånd av dyktige, trivelige ansatte. Sen vekst i kaldt arktisk vann gir reker fra Lyngenfjord en unik smak av sødme og en svak saltsmak.
  • En rekke produkter - fra kjøttpålegg til pinnekjøtt og fisk - fra en av Norges aller flotteste matbutikker, Eide handel! Dra innom!
Nordland:
  • Tørrfisk fra Lofoten. Spis enten som snacks med en god øl ved siden, eller vann ut og tilbered slik de gjør på sydligere breddegrader
  • Lofotlam som har beitet i fjæra
  • Kaffeost, ekte brun geitost og rakfisk fra eget, lukket anlegg fra Sæterstad gård
  • Osten Capra, laget på en gammel lokal oppskrift, fra Aalan gård
  • Ishavsrøye Vesterålen
  • Lutefisk fra Glea. For jula varer vel helt til påske?
  • Biodynamiske oster og kje fra Lofoten gårdsysteri
  • Blå Vägen Blåskimmelost fra Straumbotn Gårdsmeieri
  • Gulrotmarmelader fra Han Sylte i Valnesfjord
  • Sennep og sennepssaus fra Arctic Mustard
  • Krydder, te og pesto fra Judiths urtehage i Kabelvåg
  • Kaffe fra Bønner i Byen eller Kaffebrenneriet på Forvik
  • Reinkjøtt fra Saltfjellrein
  • Salt fra Saltstraumen, fra Artic Salt
  • Røye fra Hongseth fisk
  • Bærås Cammen fra Strandli Gård
  • Rød Kjerringøy/Blå Kjerringøy/Hvit Kjerringsøy
  • Spennende tangprodukter og salt fra Lofoten Seaweed
Galåvolden Gård, RørosIs, Foto: Thomas Mortveit Matkanalen
Rørosis fra Galåvolden Gård. Fotot: Thomas Mortveit

Midt-Norge

Trøndelag:
Møre og Romsdal:
  • Syltynt flatbrød med krydder og havsalt fra Mosbøen gård. Så godt at det kan spises som snacks!
  • Klippfisk fra Dybvik. En av Norges viktigste handelsvarer siden 1700-tallet, høyt verdsatt i land som Portugal og Brasil, men ofte litt glemt av oss her hjemme på bjerget.
  • De prisvinnende ostene fra Tingvollost. Mest kjent er blåmuggosten Kraftkar, som ble kåret til verdens beste ost i 2017!
  • Håndhøstet fingersalt fra North Sea Salt Works
  • Lettrøkt hvalkjøtt fra Myklebust hvalprodukter
  • Prøv den utrolig gode Norsk Alpeost fra Elnesvågen fra Tine, den er ystet av frisk melk fra gårder mellom fjord og fjell rundt Romsdalsalpene.
  • Den faste geitosten Kvitlin lages ved Tine meieriet i Ørsta av lokal geitemelk. Tips: Bruk den istedetfor mangchego eller parmesan! 
  • I år er det 50 år siden Ridderosten fra Tine Meieriet Tresfjord kom på markedet. Prøv den i pai eller på pizza! 
  • Se etter spekemat fra Tind! Masse god kjøtt- og spekemat. Prøv speka pølse med elg og einebær, eller hva med en hel vellagret salami? 
Gamalost frå vik er bedre enn du tror. Foto: Eivor Eriksen/Matmerk
Gamalost frå vik er bedre enn du tror. Foto: Eivor Eriksen/Matmerk

Vestlandet

Vestland:
  • Ost med røtter tilbake til vikingtiden - Gamalost frå Vik
  • Du kan ikke besøke Førde om omegn uten å smake Signes raspeball - håndlaget!
  • Fantastisk røykelaks fra Svanøy Røykeri
  • Øl og mjød fra Ægir bryggeri
  • Brun og Kvit Undredal fra Undredal Stølsysteri
  • Mat fra Lustramat
  • Den tradisjonsrike Sideren fra Hardanger
  • Populære "Skakkelaks" fra Etne er røykelaks som marineres i cognac før den røykes.
  • Villsau fra norskekysten
  • Høsten 2018 sto jubelen i taket da vesle Ostegården i Fana vant VM-i ost: Fanaost er verdens beste ost! Prøv flere produkter fra Ostegården, som den fyldige og fantastiske Jørns drenerte youghurt, og Jørns brie. 
  • Hakkasteik, eldhusrøkte pølser og vossakorv fra Vossakjøt
  • Nederlandsk geitost med en norsk vri fra Myrdal Gård
  • Spekepølse av geit fra Kandal Kjøtt
  • Østers fra Bømlo
  • Sundepølsa fra Rosendal gardsmat
  • Spekemat frå Lundal

Rogaland:

Sørlandet

Agder:
  • Pølser og skinke fra den prisvinnende slakteren Jens Eide i Lillesand
  • Øl fra et av Norges fremste håndverksbryggerier Nøgne Ø
  • Ost ystet på melk fra egne kyr fra Tjamsland Ysteri
  • Kjeks laget av norsk korn og urter fra egen hage fra Hesnes Gartneri
  • Geleer fra Røyland gård: Prøv gele med krekling og tyttebær, gele med vanilje og rips - eller prøv gele med eple og granskudd
  • Fisk og skalldyr fra Reinhartsen i Kristiansand, for eksempel tradisjonsrik røkt makrell
  • Spekeskinke fra Bekkereinan
  • Lam som har beitet i havgapet fra Lista lam og gårdsmat
Vestfold og Telemark:
  • Frisk eplemost som virkelig smaker eple fra Epleblomsten
  • Prøv også Solbærsmoothie fra Epleblomsten! Full av smak - kaldpresset, ren solbær!
  • Økologiske egg, kylling, and og gås fra Holte gård
  • Heimbaka flatbrød fra Morgedal, bakt med Kviteseidsmør, fra Skreppa AS
  • Prisvinnende eplemost laget på gamle eplesorter fra Nyhuus gård
  • Ekte geitost fra Lega
  • Gårdsegg og desserter fra Ek gårdspakkeri
  • Knaost fra Rauland/Møsvatn
  • Mel med veldig god bakeevne fra Kvelde mølle
  • Edel-løk med mild aroma og smak fra Holm gård
  • En delikatesse: Norsk asparges fra Hvasser asparges
  • Skjærgaardsløk fra Skjærgaarden Gartneri i Åsgårdstrand er fersk løk som egner seg godt i salaten, bakt i ovnen eller rett på grillen.
  • Bittesmå, delikate poteter fra Svanepotet
  • Røkt Reinsdyrplomme, hval og gåsebryst fra Det Gamle Røgeri i Sandefjord

Østlandet

Innlandet:
Viken:
  • Ringerikspotet fra Ringerike
  • Ringerikserter
  • De deilige ostene Holtefjell og Gruveost fra Eiker Gårdsysteri
  • Oster på ku- og geitemelk fra lokale bønder i Hemsedalstraktene fra Himmelspannet
  • Økologisk spekemat av høy kvalitet fra Ask. Prøv gjerne "Slegge" - prisvinnende, økologisk salamipølse. "Passe" er økosalami med fennikel. 
  • Den fantastiske dessertvinen Iseple og prisvinnende eplesider fra Egge gård
  • Prøv friske, fruktige drikkeklare drikker fra Røyse frukt & bærpresseri, for eksempel solbær- eller stikkelsbær-drikke! Du vet vel hva de sier? På Røyse er det alltid sol. Ikke rart det er bærparadis!
  • Gravet sikrogn fra Villfisken
  • Honning fra Solliafarmen 
  • Eplejuice fra Lier og Hyggen
  • Den friske og fyldige ferskosten Nýr fra Grøndalen gård. Prøv også Nyr Is!
  • Bakevarer fra Grini Hjemmebakeri
  • Spekemat fra Felloni Spekehus AS
  • Deilig og frisk økologisk eplemost fra Dyre gård
  • RÅ bringebærsaft fra Lippert drikke
  • Steel cut havregryn fra Den sorte havre
  • Is fra Bamsrudlåven, laget på egne egg og melk fra nabogården
  • Duga byggryn
  • Kald og varmrøkt laks fra Troll Salmon i Engelsviken
Oslo:
  • Deilige pølser for enhver anledning fra Metervare. Prøv Lambertseter eller Sinsenkrysset - to fantastiske rå pølser!
  • Honning fra urbane bier, fra Bybi
  • Eplemost fra Epleslang, som redder epler fra å råtne, skaper meningsfylte arbeidsplasser for mennesker med fysiske, sosiale og psykiske utfordringer og lager nydelig eplemost​