Oda Christensen og Tom Victor Gausdal. Foto: Thomas Mortveit

Velkommen til Smakslandet!

Lyst å lage mat med norsk lokalmat?

Her finner du oppskriftene fra Matkanalens tv-serie.

Klosterlam. Foto: Lisa Westgaard

Det finnes mye godt av norsk lokalmat og drikke. Men hvordan finner du det beste? Og hva lager du av den?

Spesialitet er en merkeordning for lokalmat i særklasse. En fagjury vurderer poduktene, og de stiller strenge til smak og kvalitet.

I TV-serien Smakslandet lager stjernekokk Tom Victor Gausdal og fagjurymedlem Oda Christensen inspirerende matretter med Spesialitetsmerket lokalmat i hovedrollen.

Krydderstekt lam fra Klosterlam. Foto: Thomas Mortveit

Krydderstekt lammestek fra Klosterlam

Klosterlam. Foto: Lisa Westgaard

Dette trenger du:

  • 1 stk Klosterlam lammestek
  • 2 ts malt pepper
  • ½ ts spisskummen
  • 1 ts røkt paprika
  • ½ chilimiks
  • 1 ts Havsnø salt
  • 3 ss rapsolje
  • 2 dl naturell yoghurt
  • ½ ts til Havsnø salt til dressingen
  • 1 hvitløksfedd
  • 1 rødløk
  • 4 stk lefser eller flatt brød som nanbrød eller lignende
  • 8 ss hakket frisk koriander
  • 1 ss rapsolje til servering (kan sløyfes)

 

Slik gjør du:

  1. Forvarm stekeovnen på 200 grader.
  2. Bland krydderne til krydderblandingen. 
  3. Ta lammesteken ut av pakningen og nettet. Skjær eventuelt av sener, men behold kjøttet i et stykke. 
  4. Fordel rundt 2/3 av krydderblandingen på kjøttet, sammen med olje og salt.
  5. Stek lammekjøttet i stekeovnen i 20-25 minutter. 
  6. Lag dressingen med restene av krydderblandingen og yoghurt. Sett hvitløksfeddet på en gaffel, og rør rundt i dressingen med det, slik at du får en mild og fin hvitløkssmak. 
  7. Skjær rødløk i tynne skiver. 
  8. Ta lammekjøttet ut av stekeovnene, og la det hvile i ti minutter. Skjær kjøttet opp i strimler. 
  9. Fordel dressing på lefsene, legg på kjøtt, rødløk og frisk koriander. Ha over litt olje før du ruller lefsene sammen. 
Lam på beite. Foto: Caroline Roka

Klosterlam har sitt utspring i området rundt Utstein Kloster, Norges eneste bevarte middelalderkloster.
45 lammeprodusenter i nærområdet som leverer lam til Klostergarden, etter strenge kvalitetskriterier for fett, kjøttfylde og størrelse. Kun lam som oppfyller disse kriteriene kommer på markedet som Klosterlam. Klostergarden er tildelt Spesialitetsmerket for den unike smaken disse tidlige høstlammene har