En herlig liten rett med Kraftkar. Tom Victor Gausdal har laget en krem med osten. Nydelig som en egen rett, eller som forrett.
Dette trenger du:
Til kremen:
150 g Kraftkar
1 boks Røros rømme
Rømmebrød:
½ dl Røros rømme
200 g mykt meierismør
½ dl vann
¼ ts salt
½ ts malt kardemomme
3 ss sukker
500 g hvetemel
Topping:
1 pære
2 ss flytende honning
Slik gjør du det:
1. Lag deigen til rømmebrød først. Bland sammen rømme og mykt smør. Tilsett resten av ingrediensene, og bland sammen til en fast deig. Pakk deigen inn i plast, og avkjøl deigen et par timer.
2. Pisk sammen Kraftkar og rømme til en fin krem.
3. Kjevle deigen til tynne leiver. Bruk litt hvetemel ved utbakingen, om behov. Skjær eller stikk ut runde kaker.
4. Stek kakene gylne i jernet (for eksempel krumkakejern). Avkjøl rømmebrødene på en rist.
5. Skjær pære i tynne staver.
6. Fordel Kraftkar-kremen på rømmebrød. Og topp med tynne staver med pære og ringle over med honningen.
7. Nytes med en gang!
TIPS: Oppbevar rømmebrød i en tett boks eller i fryseren, så holder de lenge.
Kraftkar fra Tingvollost lages av fersk kumelk tilsatt ekstra fløte. Den sødmeaktige karakteren dette gir osten, utgjør et viktig særpreg for osten. Smaken utvikler seg over lang tid i munnen, fra det sødmeaktige til det salte. Kraftkar har en kremaktig, litt kornete konsistens. Kraftkar modnes i 6 måneder. Les mer om blåskimmelost her.