Tinvollost ost pa fat kraftkar
Spesialitet

Kos, kunnskap og Kraftkar

Tingvollost har vunnet haugevis med priser for ostene sine, men mener for mye kunnskap kan hindre nyskaping. Derfor hviler de aldri på laurbærene, og prøver hver dag å bli enda litt bedre.

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Et osteeventyr

Osteeventyret startet da odelsjenta Kristin Waagen tok med seg kjæresten Egil Smith-Meyer hjem etter endt studietid. Mor og far Waagen var i full sving med melkeproduksjon, og paret ville finne på noe annet spennende å leve av med utgangspunkt i gården. At det var osteproduksjon familien startet med var mer eller mindre tilfeldig.  – Ingen av oss var spesielt opptatt av ost. Det gikk mest i gulost og brunost på brødskiva, ler Egil. 
 
Ingen ostenerder
Og nettopp her mener Egil hemmeligheten ligger. Fordi de ikke kunne så mye om ost, var de heller ikke så forutinntatt og klare på hva de skulle lage. I stedet ble det prøving og feiling, og tunga som kompass. Osten de er aller mest kjent for, Kraftkar, ble til en gang de hadde for mer ostemasse enn former under produksjon av blåmuggosten Vismann. En større form fra et «hobbysett» ble løsningen. Fordi osten ble større måtte den også modnes lengre. Men det var ikke før svigermor og ysteansvarlig Solvor kom på å blande inn fløte at den kjente Kraftkar-smaken kom på plass. Det stoppet imidlertid ikke med det. – Vi jobber faktisk fortsatt med å videreutvikle smaken, forteller Egil. – Den beste Kraftkaren er enda ikke laget.
 
Viktig med kos
Med flere priser i høythengende konkurranser som Det norske måltid og Word Cheese Awards, deriblant gull for Kraftkar i sistnevnte, er det mange som vil ha tak i ostene deres. De er på menyen på anerkjente restauranter som Maaemo og Statholdergaarden, og nå senest også på en av Stockholms bedre restauranter; Yolo. Samtlige av ostene har også fått hedersmerket Spesialitet. - Ventelistene er lange, og vi har ikke sjans til å levere til alle, men det kan bli aktuelt å øke produksjonen litt. Vi har et par stykker som har vært ansatt i vikariat en stund, som egentlig skulle være ferdige nå snart. De er så trivelige, så vi får se om vi finner en måte å beholde dem på, smiler Egil lurt. Og trivsel på jobben er viktig for Tingvollost. – Det er jo vi som gjør alt; vi steller og melker kyrene, lager osten, driver gardsbutikken og har kontakten med alle kundene. Det er klart det tar mye tid, og da er det viktig å hygge oss på jobb. Det blir mye i kake i lunsjen, for å si det sånn, humrer han.