Korn og bakevarer med Spesialitetsmerket

Korn og bakevarer med Spesialitetsmerket

Korndyrking i Norge

Korndyrking i Norge

Jordbruket i landet vårt er en anselig alder. Det gjelder også dyrking av korn. Faktisk er det gjort funn av hvete og bygg som er 4000-4500 år gamle! I dag dyrker vi i hovedsak bygg, hvete, havre og rug.
Bygg, kornåker

Bygg er en av verdens viktigste kornsorter, og er sannsynligvis også eldst av de kornartene som er dyrket. 

Bygg har ganske kort veksttid, og har derfor stort dyrkingsomfang på nordlige breddegrader. I Norge dyrkes bygg på ca halvparten av kornarealet.

Duga bygg

Duga bygg er et såkalt nakenbygg. DUGA nakenbygg mister skallet under tresking, og hele kjernen med alle de gode helsekomponentene kan benyttes til mat. Duga byggkorn representerer den fremste sorten av nakenbygg, som er spesielt rikt på kostfiberet betaglukan, og er i tillegg god på smak. 

 

Duga har har hele tre produkter med Spesialitetsmerket, og kan servere nakenbygg til alle måltider. 

Duga hele byggkorn er supert og velsmakende alternativ til ris, pasta eller potet. 

Duga steel cut er klippet bygg, som gir ekstra tygg i byggrøt eller i brødbakst. 

Duga flaket bygg kan du koke som du ville kokt havregrøt eller bruke i bakst. 

Ottadalen Mølle i Skjåk har foredla byggryn siden 1865. Lang tradisjon, fagkunnskap og ikke minst bygg; gir gode produkter. Både Skjåkgryn og Skjåkmjøl har fått det høythengdende Spesialitetsmerket. 
Byggrynskrem

Byggrynskrem 

4 dl byggryn fra Skjåk

4 dl melk

1 vaniljestang

1 kanelstang

2 dl fløte

4 ss sukker

4 dl eplemost

1 ss maizenna

friske rips eller sukret og tørrfrosset fra sesong

1 rødt syrlig eple, eller syltede norske fra sesongen

 

Legg byggrynene i bløt over natten. Hell av vannet og kok byggrynene i melken sammen med vaniljestang og kanelstang til grynene er møre. Avkjøl og ta ut vanilje- og kanelstangen. Pisk fløten og 2 ss sukker til en luftig og myk krem. Vend kremen inn i den kalde byggrynsgrøten.

Kok eplemost med 2 ss sukker til sukkeret er løst opp. Rør ut maizennaen i 2 ss kaldt vann og ha i juicen. Pisk og la koke til sausen begynner å tykne. Avkjøl sausen. Server byggrynsgrøten med eplesausen, rips og finhakket eple.    

Havregryn, Den sorte havre

Svarthavre

Svarthavren har vært dyrket i Norge siden før vikingtiden, og er optimalt tilpasset det norske klimaet. Svarthavre har også en særegen, nøtteaktig smak, som har gitt produktene fra Den Sorte havre Spesialitetsmerket. 
Den Sorte Havre har produkter av både valset sorthavre og knivskåret sorthavre. Les mer om Den Sorte Havre her!

Havregrøt med svarthavre

Havregrøt med solbær og honning

1 dl Steel cut-havregryn fra Den sorte havre

4 dl vann

½ ts salt

1 ss linfrø

1 ss sesamfrø

½ dl melk

Bær og honning til topping
 

Kok opp vann, havre, frø og salt og la det småkoke i 25-30 minutter.
Når kornene er møre tilsetter du melk, gir et kjapt oppkok og tar grøten av varmen.
Server med bær og honning på toppen.
Her har vi også toppet med litt solbærpulver, mest for syns skyld.
Da er det bare å nyte helgefrokosten!

 

Mel fra Kvelde mølle

Kvelde Mølle holder til i frodige Lågendalen, og er en tradisjonsrik bygdemølle.

 

De tilbyr melprodukter av høy kvalitet, som selvsagt også kan smykke seg med Spesialitetsmerket.

 

Hos Kvelde Mølle males kornet til mel på steinkvern etter den gode, gamle metoden.

Takkebakst

Takkebakst

I gamle dager var det egne bakstehus eller egne rom i kjelleren hvor man bakte på takke. Det ble også vanlig at bakstekoner gikk fra gård til gård og bakte opp flatbrød som skulle vare en hel sesong. Holdbarheten på flatbrød var så god at de kunne bake opp mye på en gang.
På samme måte kunne de bruke opp potetrester ved å bake potetkaker og potetlefser.

Med komfyr og etter hvert også elektrisitet ble behovet for takkebakst mindre. Da ble det etablert små lefse- og flatbrødbakeri som holdt tradisjonen i hevd. Heldigvis! For det er mye godt som kan lages på takker!

Flatbrød med Spesialitetsmerket

Flatbrød er kjent igjennom hele landet vårt. Allikevel er det ganske store forskjeller fra bygd til bygd, og takke til takke! 

Flatbrødene med Spesialitetsmerket er på flatbrødpallen. 

Skreppa i Morgedal lager flatbrød av den gode gamle sorten. Der deigen eltes lenge og hvor bødene kjevles tynt. 

De krydrete flatbrødene fra Mosbøen Gård med ramsløk eller rosmarin har utmerket seg til Spesialitet. 

Skjenning er ikke bare et flatbrød det er faktisk også en helt spesiell matskatt med Beskyttet Betegnelse. 
Det er ingen fra Inderøya som ikke er vokst opp med Inderøysodd som den beste festmaten, og til sodd fra Inderøy skal det alltid serveres skjenning. Dette vakre og søte flatbrødet kan du lese mer om her. 

Lega pizzabunn

Om du tror at det kun er norsk tradisjonsbakst som ble stekt på takke, så tar du feil. Sjekk ut pizzabunnen fra Lega! Den er laget på takke, stekt akkurat slik at du kan få en sprø og lettvinn pizza når det måtte passe deg.

Et godt eksempel på hvordan norsk tradisjon kan møte andre mattradisjoner og slik skape nye tradisjoner; på ditt kjøkken! 

Baking

Bakevarer

Vi snakker gode tradisjoner når vi snakker om baking i Norge. Og av tradisjoner skapes minner. Minner om duften av nybakst, smaken av noe sprøtt, noe mykt, noe salt og noe søtt. Uansett snakker vi om håndtverk og mye kjærlighet. Slik er det også med bakevarene med Spesialitet. I tillegg er dette de beste bakevarene! 
Rømmebrød

Vi starter i Selbu. Den lille bedriften Lykkemat har ikke mindre en tre fantastiske produkter med Spesialitetsmerket. Smakfulle kjeks eller skikelig håndlaget granola kan de friste med. Økologiske er de også!

Vi reiser sørover, men ikke lengre enn til Toten. Vi stopper hos Holmen Crisp. Og kjenner duften av kanel og rømme i lufta. Holmen Rømmebrød er herlige tynne og sprø rømmebrød med en liten anelse kanel. Oppskriften er en familie oppskrift fra Gudbrandsdalen. 

På den andre siden av Mjøsa er det en annen familieoppskrift som det også går gjetord om. Sirupstynnkaker fra Sirupstynnkakebakeriet i Brummundal. Oppskriften er fra Østerdalen, og de tynne karamelliserte kakene smelter i munnen.