- Om jeg sjøl har vokst opp med boknafisk på middagsbordet?
- Ja, du, veit du... Far min var jo fisker, så jeg har vokst opp med fisk på bordet i, jeg holdt på å si, sju dager i uka.
Halvor Hansen ler, nesten litt brydd. Det er blitt mye oppmerksomhet i løpet av dagen. Men for all del, han klager ikke: Når vi møter ham en lys maidag, er "Boknafisk loin fra Fredvang" fra Halvors´ akkurat blitt hedret med det gjeve Spesialitet-merket. Tidligere i år ble samme produkt førsteplass i kategorien for foredlet sjømat under Det norske måltid.
Å få oppleve dette, er stort for en som i over 17 år har satset på de lokale råvarene og mattradisjonene han vokste opp med, nærmere bestemt tørrfisk, klippfisk, lutefisk og, ikke minst, boknafisk fra hjembygda.
- Du vet, boknafisken har lang tradisjon i Nord-Norge, og den er en viktig del av vår identitet her oppe. Likevel har den aldri fått samme posisjon som lutefisk eller klippfisk. Derfor er det veldig stort å få oppleve at boknafisken nå blir løfta fram mot statusen den fortjener, sier Hansen.