fagjury-matmerk-spesialitet
Spesialitet

- Fy søren, så godt!

Jobben deres er å smake på mye av det beste Norge har å by på. Vi ble med da fagjuryen som deler ut Spesialitet-merket samlet seg for å smake!

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Smake seg gjennom det beste

SNIKTITT:  Det er - nesten - helt stille i lokalet til Kulinarisk Akademi i Mathallen i Oslo. Alt som høres er lyden av skjeer som skraper, av penner mot papir - og lave smatte- og luktelyder.

De er dypt konsentrerte, medlemmene i Spesialitet-fagjuryen, når de samler seg for å smake seg gjennom noen av de beste mat- og drikkevarene Norge har å by på. Målet er å finne produkter gode nok til å fortjene Spesialitet-merket.

Fire ganger i året møtes juryen for å smake på produkter som er valgt ut til smakstesting, og vi ble med for å ta en titt i kulissene!

-Vi må være strenge

Produktene som testes sendes inn av produsentene selv, men det er ikke lett å komme gjennom fagjuryens nåløye og bli godkjent som en Spesialitet. Før produktene havner på juryens bord, må de gjennom en innledende godkjenningsrunde hos Stiftelsen Norsk Mat. Produktene må være laget hovedsaklig av norske råvarer, det stilles krav til oppskrift og produksjonsmetode, og produktene må skille seg ut som klare kvalitetsprodukt i møte med tilsvarende produkter. Når juryen samler seg, testes produktene derfor opp mot tilsvarende produkter i samme kategori.

Hvert fagjurymedlem noterer poeng for smak, lukt, utseende, råvare, oppskrift og pakningskommunikasjon. Deretter presenterer alle i juryen sin poengsum og sitt synspunkt. Til slutt teller man opp stemmene. Det skal ikke være noen tvil; syv av ti må gi stemme for godkjenning for at produktet skal passere.

- Produktet må ha noe spesielt og unikt ved seg for at vi skal godkjenne det, forteller leder av fagjuryen, Lars Sponheim.

- Vi står jo som garantister for at dette er unike smaksopplevelser og da er det viktig at vi er strenge.

Smaking, drøfting og mer smaking

Jurymedlemmene er stille mens de smaker, men de har mye på hjertet når de etter tur legger frem sine poengsummer og synspunkter. Produktene bedømmes i detalj.

- Denne er delikat, har fløyelsmyk munnfølelse og fin, balansert syrlighet, kan en si. - Denne er litt for mild i smaken, melder en annen. - Jeg savner litt mer av historien bak produktet på innpakningen, innvender en tredje. Slik diskuterer de frem og tilbake. Likevel:

- Uenighet pleier faktisk ikke å være noe problem, forteller adm. dir i Stiftelsen Norsk Mat, Nina Sundqvist. Som regel er vi overraskende enige. Kvalitetsforskjellene blir veldig tydelig når man smaker produktene opp mot andre innen samme kategori. Kriterier: Fagjuryen fyller ut et enkelt skjema mens de smaker, men får også utdelt egne dokumenter med informasjon om hvert produkt og hver produsent.

En drømmejobb

For alle som er glade i mat og norsk matkultur, kan det høres ut som en drømmejobb å få sitte i juryen, og jada, visst kan formann Sponheim bekrefte at det er en fornøyelse.

- Det er jo stort å få smake på så mange fantastiske produkter. Samtidig er vi heldige som får høre historien til så mange lokalmatprodusenter som enten har lykkes eller er i ferd med å lykkes, sier han. Jada, lattermild kan han også bekrefte at det hender at formannen selv forsyner seg både to og tre ganger.

Bredt sammensatt jury

Spesialitets fagjury er et uavhengig fagutvalg, og er satt sammen av høykompetente medlemmer med en variert og bred matfaglig og matkulturell kompetanse (se liste nederst). Blir produktet godkjent, får det bære Spesialitet-merket i tre år før det vurderes på nytt. Produsenten kan derfor ikke hvile på laurbærene: Kvaliteten må opprettholdes og stå seg mot nye produkter i markedet.

Se etter Spesialitet i butikken!

Det var juryleder Sponheim som tok initiativet til merkeordningen for 12 år siden, da han var landbruksminister. Målsetningen er å vise forbrukerne veien til de unike smaksopplevelsene, og både vise frem og stimulere til mangfold i norsk matproduksjon. For det hjelper ikke å produsere flotte kvalitetsprodukter dersom ingen finner frem til dem.

Så, om du er opptatt av god kvalitet, norsk lokalmat og unike smaksopplevelser – se etter Spesialitet-merket neste gang du handler!

Juryen består av:

• Lars Sponheim, fylkesmann i Hordaland, bonde og tidligere landbruksminister
• Harald Osa, prosjektleder i Bama, tidligere kokk på kokkelandslaget
• Halvor Heuch, destillatør og Fagdirektør Brennevin i Arcus
• Alexandra Krage Angell, daglig leder i Matarena AS
• Britt Kåsin, tidligere informasjonssjef ved Opplysningskontoret for frukt og grønt
• Petter Wahl Sekne, kokk og produktutvikler i Fursetgruppen, eier av Fra Bonden til kokken og medeier i Kokkeløren
• Nils H. Geitle, adm. dir. i de Historiske Hotell og Spisesteder
• Aud Kvalvik, rådgiver mat og landbruk i Innovasjon Norge
• Oda Christensen, matfaglig ansvarlig i Matprat og kokk
• Nina Sundqvist, adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat
• Eskil Røsand, Folkets jurymedlem, les mer HER