vidar og heidi garnvik
Spesialitet

Jakten på den perfekte røkelaks

Det begynte med en liten røykovn hjemme i garasjen på Frøya. Der prøvde Vidar Garnvik seg fram i jakten på den perfekte røkelaks. Nå er røkt lakseloin med cognac og pepper fra Garnviks røkeri tildelt Spesialitet.

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

– Konkurransen innen røkelaks og laks er knallhard, så det er utrolig viktig for en liten, lokal aktør som oss å få et så viktig kvalitetsstempel, sier en strålende fornøyd Vidar Garnvik. 

Onsdag ble han klappet opp på scenen foran fullsatt sal under Matmerks fagdag i Oslo.

"Røkt lakseloin med cognac og pepper" fra Garnviks Røkeri er godkjent av fagjuryen, og får plass i den offisielle merkeordningen for norsk lokalmat, Spesialitet, 

 

heidi og vidar garnvik spesialitet
Heidi og Vidar Garnvik på scenen under Matmerks fagdag. De fikk Spesialitet-merket overrakt av Kristin Pettersen fra Norges sjømatråd (til høyre). Til venstre står Nina Sundqvist, direktør i Matmerk

Fagjuryen: - Rustikk smak

Røkelaksen tilvirkes i Garnviks eget anlegg på Frøya, og råvaren er fra SalMars anlegg på Frøya. Den marineres i cognac i to omganger før den røykes uten skinn. 

Fagjuryen, som ledes av stjernekokk Harald Osa, oppgir i sin vurdering at Røkt lakseloin med Cognac og pepper har "tydelig duft av røyk" og "rustikk smak", og produktet er "et produkt i særklasse".

 

Startet som hobby i garasjen

For Vidar Garnvik startet røkelaks-virksomheten som en hobby, og det startet i garasjen. Der hadde han røykovn og prøvde seg fram. Han var lei av å lete etter røkelaks med ekte, god røyksmak.

Større røykovn ble kjøpt inn, og eget røykeri ble anlagt i 2014. 

– Etterspørselen mot jul var så stor at jeg klarte ikke å produsere nok. Det var en veldig god start. I mars året etter, satset jeg fulltid, forteller Garnvik. 

Det ble flying start: Laksen med cognac og pepper fikk finaleplass i Det norske måltid samme år. 

Med Spesialitet-merke på pakkene, håper Garnvik enda flere vil få øynene opp for produktet, som hovedsaklig selges i Trøndelag, men er tilgjengelig i butikker over hele landet.