Hans Voll Voll Ysteri Jærosten
Spesialitet

Jærosten - smaken av godt håndverk

Ysting av god ost er en kunst, og en av landets fremste kunstnere i så måte må være Hans Voll på Voll ysteri på Jæren. Jærosten er et smakseventyr, og å se ysteren i aksjon er som å se en godt koreografert dans.

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Det er en egen rytme i å lage ost, ostemassen skal settes i gang, riktig temperatur skal måles, bakteriekultur skal tilsettes, massen skal stivne, den skal helles over i form, ost skal vaskes, ost skal legges i lake, ost skal vaskes og tørkes og ost skal modnes og snus mens den modner. Et besøk hos Hans Voll er som å se en ystekoreograf i aksjon. Alene i ysteriet har han full kontroll på alle steg i ysteprosessen, og med erfarne, rolige og presise bevegelser blir ostene til nesten som i en dans.

Håndverk, kompetanse og tradisjon

“Klart håndverk, råstoffkvalitet og erfaring er viktig. Men det viktigste når du lager ost er likevel tre ting: hygiene, hygiene, hygiene, sier Voll”. De siste 16 årene han han vært ysteren bak den suksessrike Jærosten. “Jeg lager ti oster på en dag , ca 1000 oster i året, og etterspørselen er stor. Jeg må faktisk vurdere om vi kan øke kapasiteten og produsere litt mer, smiler Voll.”

Jærosten kommer fra Voll ysteri, et Norges eldste familiedrevne gårdsysterier. Meieriet ble starta opp i mai 2002, men står på lang meierihistorisk grunn.  Før Hans Voll gikk i gang med ystingen for fullt, hadde han involvert både Gastronomisk institutt, Bocuse´d Or vinner/kokk Charles Tjessem og Mattilsynets eksperter.

Det gamle ysteriet på gården måtte oppjusteres, han dro på studietur til Grob i Sveits, på ystekurs i både Sverige og i Aurland. I mai 2002 kom den første autoriserte osten ysta på rå melk i Norge, Jærosten.

“Sønnen min, Torbjørn tok jo over gården i 2002, og melka kommer fremdeles fra vår egen gård, sier Voll. Vi lager ost på elitemelk av høy kvalitet og fra den sveitsiske kurasen: Brown Swiss. Beite er timoteigress, beitemarkene er gammel havbunn med mye sandjord. Det setter et særpreg på både råvaren og selve osten, det er jeg sikker på”.

Hans Voll Voll Ysteri Jærosten

10 år med Spesialitet for unik smak

Studieturen til Sveits inspirerte, og i ysteriet er utstyret sveitsisk. Jærosten er en ost i Raclettefamilen. I mer ostefaglige termer er dette en upasteurisert halvfast ost, laget av fersk melk fra gården. Den har gode smeltegenskaper, er god på brødet og kan spises akkurat som den er. Smaken er rik og fyldig, med særpreg og karakter. Matmerks fagjury tildelte Jærosten Spesialitet-merket for utvalgt lokalmat allerede i 2008.  Osten har vunnet tre NM-gull, vært i finalen i Det norske måltid og vunnet hedersprisen “Årets gardsost”.

“Vi modner hver ost på granplanker fra fire måneder og opp til 12-14 måneder. Hvert ostehjul snus , vaskes og inspiseres hver tredje dag. Det ligger mye omsorg og omtanke og arbeid i hver ost. Det merkes nok på smaken, vi selger alt vi lager til spesialforretninger og restauranter, og jeg er selvsagt stolt over både å ha Spesialitet og ha fått så mange priser, sier Voll.”

Deltar i Oste-VM

I år arrangeres Oste-Vm i Norge for første gang. Mer enn 3000 oster fra hele verden samles i Grieghallen i Bergen fredag 2. november. Der skal ostene bedømmes av 230 internasjonale ostedommere, og kjempe om å bli kåret til verdens beste ost. Og Jærosten skal konkurrere den og. “Jeg har jo tro på at jeg skal klare å ta en medalje, sier ysteren, jeg lager jo en veldig god ost!”

Hans Voll Voll Ysteri Jærosten

Verdt turen

Som de fleste lokalmatgründere har også Hans Voll og Voll ysteri flere ben å stå på. “Vi har bygd om deler av det gamle melkemottaket til festlokale som datteren min, Hanna Voll Kjøllesdal driver. Hun har også begynt å lære seg ystinga, og blir da femte generasjon med tilknytning til meieridrifta her i bygda. Men jeg skal nok holde på til vi har 20-års jubileum, avslutter Hans Voll.

Dette er en ost som virkelig er verdt en smak. Du får kjøpt den i spesialforretninger over hele landet. Men har du mulighet, så er gårdsbutikken åpen hver torsdag mellom 15.30 og 18.00. Det er verdt turen!

Les mer om Voll Ysteri og Jærosten.