Is med Spesialitetsmerket

Is med Spesialitetsmerket

iskrem

Se litt ekstra på folk som spiser is. Ganske rolige, litt henførte, og et konsentrert uttrykk av lykke. Det er nesten som de er litt i en transe når de nyter den kalde delikatessen. Men tror du at de tenker på at iskunsten går over 4000 år tilbake?

Lakrisis

Fløteisen, slik vi kjenner den i dag, skal ha sine røttert i Napoli, Italia, tilbake til 1600-tallet. Men drikke laget om til is er mye eldre.

Fra utgravningene ved elva Eufrat i Mesopotamien, nå Irak,er det funnet spor etter flere 4000 år gamle kongelige iskjellere. Prinsippet var ganske enkelt: Over den kalde kjelleren var det en isolert stråhytte. Om vinteren ble de dype kjellerrommene fylt med is fra elver og snø fra fjellene.Og dermed hadde man is i store deler av året.

Teknikken er brukt over hele i verden. Det var gjerne slik man lagde is i alt fra India og Kina til Persia og Middalhavslandene. Araberne tilsatte isen kalde fruktsafter og krydra sukkervann. 

iskrem

Da de første saftisene og fløteisene dukket opp i Napoli, ble det raskt fanget opp av det franske hoff. Det var først i begynnelsen av 1700-tallet at hvermansen kunne kjøpe og nyte is på de parisiske cafeene. Prisen var høy, og is ble sett på som skikkelig luksus. 

Iskrem i skål
Vi nordmenn er i verdenstoppen i å spise is . Vi har spist is fra 1800-tallet, og fra den tiden har vår kjærlighet til is bare vokst. Og da er det vel ikke bare bare å komme i toppen av isberget - om vi kan si det sånn? Eller ha den norske isen som kan regnes som den i særklasse? 
Bamsrudlåven gård

Bamsrud gård

Det har blitt drevet gårsdrift på øvre Bamsrud siden 1865. Et arveoppgjør gjorde at gården ble delt i to. Nå er Bamsrud et moderne gårdsbruk med 7500 frittgående høner.
Da det kom en frier over åsen med fersk melk i spannet kom ideen om å lage et gårdsprodukt av egg og melk. I 2013 startet iskremproduksjon i underlåven basert på lokale råvarer!
På Bamsrud lager de en melkeis basert på ferske lokale råvarer - Melken er fra naboens kuer og eggene er fra gårdens høner. Det gjør at isen har en lett og god munnfølelse, og minner litt om italiensk gelato. Gårdsisen kommer i fire smaker. Hvor smakene Vanilje og Krokan har Spesialitetsmerket. 
Eplesorbeten deres har også fått tildelt det gjeve merket. Ønsket om å bruke restproduktene fra to produksjoner til et nytt bærekraftig produkt har vært motivasjonen for å skape dette produktet. I sorbeten tar vi vare på alle de gode smakene som blir igjen etter pressing av epler på Dyre Gård i Rygge.

Reins kloster

Reins Kloster ligger i Rissa, en times reise fra Trondheim. Historien forteller at Harald Hårfagre tok gården Rein til odel og eie da han la under seg Trøndelag på 870-tallet. Selve gården er antakelig over tre tusen år gammel. Nonneklosteret på Rein ble grunnlagt på slutten av 1220-tallet og eksisterte i 300 år. I dag er det 10. generasjon Horneman som eier og driver Reins Kloster.
Iskrem fra Reins Kloster

Den økologiske iskremen fra Reins Kloster er håndverkbasert og av høy kvalitet. Den er basert på lokale ingredienser. Melken kommer fra gården. Fløte fra Rørosmeieriet, egg fra Ørland, jordbær, bringebær og solbær fra Trøndelag. Karamell-iskremen og solbær-iskremen bærer Spesialitetsmerket. I tillegg har den nydelige bringebær-sorbeten også vunnet fagjuryens gunst. 

Kyr på Grøndalen gård
Grøndalen Gård er en gammel gård, som har vært i samme slekt siden 1600-tallet.
Grøndalen gård drives økologisk. Melken kommer fra våre 19 glade kuer av rasen norsk rødt fe. Fra mai til oktober spiser kuene gress fra verdifulle kulturbeiter i ravinedaler ned mot Glomma. 
nyr iskrem
Nýr is er økologisk, frisk, kremaktig og syndig god. Isen er laget av vår egen melk og Nýr. Nýr er en syrlig ferskost.
Isen har ingen tilsatt smak, men smaker av de naturlige friske råvarene.
Galåvolden gård

Galåvolden Gård

Galåvolden Gård er en ledende og prisbelønt produsent av gårdsmat i Rørostraktene. Med egne høner og kyr, er det mye godt de produserer!

Ikke minst; is!
Is fra Galåvolden Gård

Røros er kjent for sin gode kvalitet på lokalmat, og Galåvolden Gård er en av grunnene til det. 
Her har de egg og melk fra egen gård, og kombinerer med andre gode llokale råvarer, som tjukkmjøk og fløte fra Rørosmeieriet. Da kan det bare bli knallgodt!

Tjukkmjølksisen med jordbær, og tjukkmjølksisen med tyttebær har begge Spesialitetsmerket. Det samme har den nydelige fløteisen med multe. 

Isen kan du lese mer om her

Det handler om å bruke tid på Gangstad Gårdsysteri på Inderøya. Tid til kyrne. Tid til å lage den beste iskremen. Her tar de ingen snarveier. Bare tålmodighet og flid, tradisjoner og våre egne, rene råvarer. Gangstad er faktsik også Norges første autoriserte gårdsysteri. 
Gangstad Vanilje iskrem. Foto: Lisa Westgaard

Gårdsisen på Gangstad lages av gårdens ferske kumelk, med fløte fra TINE og ellers lokale smaker, så langt det lar seg gjøre. I tillegg til gårdsisen lages det også yoghurtis og sorbé, og du finner mange ulike smaker å velge mellom! Det gis faktisk lovnader om at alle skal finne sin favoritt!

 

Spesialitetsmerket er gitt til den klassiske vaniljeisen med ekte vanilje og Gårdsisen med festflatbrødet skjenning.

Is med Spesialitet. Foto: Lisa Westgaard
Her finner du en fullstendig oversikt over is med Spesailitetsmerket, og hvor du får kjøpt dem!