Spesialitet

20 år med eget gårdsysteri

- Uten Tine med på laget, med bl.a. distribusjon, hadde vi nok ikke fått dette til, sier Astrid Aasen som er eier av Gangstad Gårdsysteri.

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Sommeren 1998 ble Gangstad Gårdsysteri Norges første autoriserte gårdsysteri med egen kumelk, og de feiret sitt 20 års jubileum den 14. juni med stor fest på gården. 

Gangstad produserer 300.000 liter melk og laget ost av ca. 200.000 liter siste året. En liten økning er planlagt kommende år. Per i dag er det ca. 200 butikker og restauranter i Norge som har kjøper ost direkte fra Gangstad Gårdsysteri. I tillegg produseres det 12 sorter iskrem og det er mange som tar turen innom gårdsbutikken om sommeren. - Gjennom 20 år har vi vokst jevnt og trutt og per i dag er det 8 årsverk i foredlinga og 2 på gården forteller Aasen. 

Astrid Aasen som driver Gangstad Gårdsysteri
Astrid Aasen eier og driver Gangstad Gårdsysteri

Viktig samarbeid

Samarbeidet med Tine har vært viktig for Gangstad Gårdsysteri. - Vi hadde tidlig god kontakt med Tine ved etableringen av ysteriet og gjennom disse årene har vi nok blitt mer avhengig av hverandre enn det folk forstår. Et slikt godt samarbeid gjør både lokalmatprodusenter som oss og Tine sterkere, og det er vi alle tjent med, fortsetter Aasen. 

Gangstad Gårdsysteri er med i Den Gyldne Omvei sammen med et 20-talls andre mat- og reiselivsprodusenter i Inderøy. Den Gyldne Omvei har blitt kåret til Trøndelags triveligste reisemål og har også fått tildelt Den nasjonale bygdeutviklingsprisen. – Samarbeidet i Den Gyldne Omvei har bidratt sterkt til at vi er der vi er i dag. Felles markedsføring, deling av kompetanse og arbeidskraft og en tanke om «dra i samme retning» har vært helt nødvendig, sier Aasen. 

− Et slikt godt samarbeid gjør både lokalmatprodusenter som oss og Tine sterkere, og det er vi alle tjent med.
Astrid Aasen som driver Gangstad Gårdsysteri
Foto: Gangstad Gårdsysteri

Prisvinnende oster

Det har skjedd mye på de 20 årene det har vært gårdsysteri på Gangstad. På veggen i gårdsbutikken henger en mengde med diplomer og priser. Hele 11 meieriprodukter er tildelt Spesialitet-merket for lokalmat i særklasse - utvalgt og godkjent av en uavhengig fagjury. Flere av ostene har også høstet medlajer under VM i ost.

− Jeg har alltid vært opptatt av kvalitet på produktene våre og disse prisene viser at vi må ha gjort mye rett. Men vi hviler ikke på laurbærene, vi jobber hardt videre for å bli bedre.
Astrid Aasen som driver Gangstad Gårdsysteri
På Gangstad Gårdsysteri er mange av produktene merket med Spesialitet - det offisielle merket for utvalgt lokalmat

Oppskrift: Edel blå på bakte pærer

Blant produktene finner vi blåmuggosten Edel Blå. Osten smaker utmerket servert på bakte pærer, med et dryss av pepperkaker på toppen. Prøv selv da vel:

  • 200 gr Edel Blå fra Gangstad
  • 100 gr pepperkaker
  • 4 pærer
  • 4 ss honning
  • Urter og spiselige blomster

Sett ovnen på 200 grader.

Smuldre blåmuggosten og knus pepperkakene.

Del pærene i to på langs og legg i en ildfast form. Hell over honning og ha på blåmuggost i biter.

Stek i ovn i ca. 10 minutter.

--

Server med masse blåmuggost og pepperkake-dryss. Pynt med urter og spiselige blomster.

Håper det smaker!

Astrid Aasen som driver Gangstad Gårdsysteri
Edel blå fra Gangstad Gårdsysteri smaker utmerket på bakte pærer med et dryss av pepperkaker. Foto: Lisa Westgaard