Kurv fra Valdres

Å speke er vår eldste form for konservering av kjøtt. Selve ordet betyr å tørke. Det ligger mye historie, kunnskap og utvikling i det som lages av norske spekepølser og annen spekemat i dag. 

Spekepølse
Nå er aldri en pølse bare en pølse, og det gjelder selvsagt også spekepølser. 
Her kan du lese mer om de forskjellige spekepølsene. At saken også har litt om spekemat generelt, er selvsagt bonus. 
Spekepølse
Vi kan ikke si noe om når historien om spekepølse startet. Vi vet at spekepølser var en del av noe som man i det gamle Roma kalte for salsum, som betyr saltet. At salsum kommer ordet salami som er italienske spekepølser. De italienske pølsene lagres og modnes i mellom 30 til 90 dager, og noen ganger over det. 
Spekepølse, Lisa Westgaard
Spekepølser kan lages av veldig mange forskjellige kjøttslag, men svinekjøtt er nok mest vanlig. Også ofte i en blanding av flere kjøttslag. Godt kan det være å blande sammen gris- og kalvekjøtt, okse- og kalvekjøtt, okse-grisekjøtt eller blanding av kjøtt fra vilt. Innmat, som hjerte og lunger, er ofte også perfekt for smakfulle spekepølser.
Spekemat, norsk
Hvor mye spekepølse skal jeg beregne per person, kan være et spørsmål som ofte dukker opp. Og da tenker man selvsagt på hvor mye du skal beregne når du skal servere spekemat. Skal du kun ha spekemat og tilbehør, er det en tommelfingerregel å tenke 500 gram per person. Husk at denne mengden gjelder alt fra brød, til salat, til poteter til selve spekematen. Ha gjerne 50/50 av spekepølse og annen  spekemat. 
Salami fra Ask Gård
Hos Ask Gård starter alt med hele slakt. Hos Ask Gård ønsker de at maten skal være det den utgir seg for å være. Gode rene råvarer og godt håndtverk gir noen av landets beste spekepølser! Norske råvarer kombinert med tradisjonelt italiensk håndtverk og historie.
Slegge fra Ask med bakte rotgrønnsaker
Tom Victor Gausdal har laget en herlig rett med Slegge fra Ask. Oppskriften på bakte rotgrønnsaker med Slegge finner du her. 
Spesialitetsmerket
Det finnes mye godt av norsk lokalmat og drikke. Men hvordan finner du det beste? Og hva lager du av den? Spesialitet er en merkeordning for lokalmat i særklasse. En fagjury vurderer poduktene, og de stiller strenge til smak og kvalitet.
I TV-serien Smakslandet lager stjernekokk Tom Victor Gausdal inspirerende matretter med Spesialitetsmerket lokalmat i hovedrollen.