Rondane Gardsmat lager lokalmat av spælsau
Spesialitet

Gjør suksess med gardsmat av spælsau

Hjemme på gården ved foten av Rondane produserer Ingrid B. Nilsen og Stig Roger Nilsen kvalitetsmat av gammelnorsk spælsau. Dét har slått an.

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

–Joda, det har visst blitt slik. Spælsauen vår er blitt litt av en snakkis, smiler Stig Roger Nilsen. 

–Vi kan ikke si annet enn at vi er veldig stolte over at produktene vi legger så mye arbeid og engasjement i, er blitt ettertrakta hos trofaste kunder. 

Vi er han og kona Ingrid Bakken Nilsen. Sammen har de utviklet familiebedrifta Rondane Gardsmat, som satser på gardsmat av gammelnorsk spælsau. Dét har slått an. Ikke bare hos trofaste kunder. Både pinnekjøtt og fenalår fra gården er nå godkjent av fagjuryen og tatt opp i Spesialitet, merkeordningen for norsk lokalmat i særklasse. 

–Vi har visst at vi skulle tildeles disse merkene ei stund, så vi har rukket å lande på jorda. Men fortsatt er vi veldig stolte, sier Stig Roger. 

–Målet vårt har aldri vært volum. Det har alltid vært kvalitet. Vi har bygd sakte, men sikkert, stein for stein. Derfor betyr kvalitetsstempel som dette mye, sier Nilsen. 

− Målet vårt har aldri vært volum. Det har alltid vært kvalitet.
Rondane gardsmat lokalmat fenalår av gammelnorsk spælsau tildelt spesialitet werner anderson
Fenalår fra Rondane gardsmat. Foto: Werner Anderson

–Vi gjør mest mulig sjøl

Ingrid og Stig Roger driver Rondane Gardsmat hjemme på garden Haugtun i Grimsbu i Folldal. Om sommeren beiter spælsauen i Rondane, tusen meter over havet. 

–Målet er å utnytte gardens ressurser, å lage bærekraftig og tradisjonsrik mat, og å gjøre mest mulig sjøl, sier Stig Roger.

Hovedgeskjeft er melkeproduksjon, men da Ingrid begynte å tove og bruke ull og skinn fra spælsau til håndverk, valgte de etterhvert å satse på attåt-produksjon av spælsau. All foredling skjer på garden.

Produksjonen har balet på seg. I 2008 måtte paret bygge ut fjøset. Nå er de oppe i 300 lam. Pinnekjøttet selges ut hvert år. Og etterspørselen øker. 

Hva vil de sjøl si kjennetegner kjøtt av gammelnorsk spælsau?

–Det er et fantastisk godt kjøtt, rett og slett. Magert, mørt, med mye viltsmak, sier Stig Roger. 

Han skryter gjerne av den gamle sauerasen. 

–Den er veldig intelligent. De er sterke individer. Som eier kan du få et forhold til hver av dem. Men fremmede holder de seg unna, smiler han. 

− Magert, mørt, med mye viltsmak.
rondane gardsmat pinnekjøtt av spælsau
Pinnekjøtt fra Rondane gardsmat. Foto: Werner Anderson

Utnytter det tørre klimaet

Rondane Gardsmat bruker det kalde, tørre klimaet i Folldal for å gi smak og karakteristikk til produktene. 

–Ja, her har vi det tørreste klimaet i Norge etter Skjåk. Ikke uten grunn blir vi stadig nevnt når det snakkes om kulderekorder og slikt, sier Stig, og nevner eksempler som "nyttårskvelden niogsøtti, da var det vel toogfemti minus her".

–Vi utnytter den tørre lufta. Vi har tørkerom på gården. Der tørker kjøttet fort, på bare noen uker, uten kunstig tørking eller varme. Vi bare drar lufta utenfor gjennom rommet med vifte, forklarer Stig Roger. 

–Vi kunne med andre ord ikke laget produktene våre i Bergen.

gammelnorsk spælsau blir fantastisk lokalmat hos rondane gardsmat
Sauen beiter i Rondane, nær tusen meter over havet

Juryen: Fenalår for dem som ikke liker fenalår

Spesialitet-fagjuryen - som blant annet består av flere profilerte kokker - mener kombinasjonen av egenskapene fra den bevaringsverdige spælsauen sammen med beiteforholdene er med på å gi produktene fra Rondane den gode kvalitet og smaken.

Fenalåret fikk skryt for "utpreget smak av natur", og for å være "fløyelsmykt, og mørt". "Et fenalår for dem som ellers ikke liker fenalår". Pinnekjøttet? "Godt og saftig med frisk lukt og riktig smak".

–For oss betyr det mye å få tilbakemelding fra fagfolk som juryen, sier Nilsen. 

–Men hvis noen spør hva vi er aller mest stolt av, så er det at vi får så gode tilbakemeldinger fra trofaste kunder. Det gir en unik stolthet. 

 

Stig Roger Nilsen og Ingrid B. Nilsen fra rondane gardsmat mottar spesialitet-merker fra Marit Strand, fagsjef spesialitet i matmerk.
Rondane Gardsmat fikk overrakt to diplomer for Spesialitet-merker under Folldaldsdagene av fagsjef for Spesialitet, Marit Strand (t.v)

Fakta: Spesialitet-merkeordningen

  • Spesialitet er den offisielle merkeordningen som skal vise forbrukere veg til god lokalmat- og -drikke i Norge.
  • Produktene må godkjennes av fagjuryen, som har høy matfaglig kompetanse.
  • Produktene må være laget av norske råvarer, gjerne etter norske skikker.
  • Ordningen forvaltes av stiftelsen Matmerk på oppdrag fra Landbruks- og Matdepartementet.