Hanna Voll Kjøllesdal
Spesialitet

Hanna er ysteribestyrer

Hun skaper noe, Hanna. Både med hendene, hodet og hjertet lager hun ost. Det har hun nemlig i blodet.

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Hanna lager mat som spiller på lag med naturen. Hennes nøyaktighet, tålmodighet og håndlag gir oss en av Norges beste oster; Jærosten fra Voll Ysteri. Jærosten har Spesialitetsmerket, fått en ærespris, vært i finalen i Det Norske Måltid, tre gull i landsutstillingen av Norsk Gardsost og ikke minst; høster lovord fra alle som får smake.

Hanna har arvet både håndlaget, sinnelaget og livsverket fra sin far.
-Det var jo far som startet dette, forteller Hanna Voll Kjøllesdal. Hun har en mentor i verdensklasse i far Hans. I over tjue år har han sørget for at folk har får en helt spesiell opplevelse når de smaker og spiser Jærosten. I tillegg har Hans Voll øst av sin kunnskap til mang en ostemaker, også til datteren Hanna.

Hanna ved Voll Ysteri

For litt over to år siden tok Hans med seg Hanna for alvor inn i produksjonen. Og siden da har Hanna styrt selve ostelagingen. - Da far startet opp, var jeg involvert i det kreative, forteller Hanna.

Det er også et festlokale ved ysteriet, og med fagkompetansen sin som interiørkonsulent har Hanna fått være med på å utarbeide både lokalene og tilbudene.

Drift av festlokalene, med pynting og ordning. Sosiale medier har også Hanna hatt ansvaret for. På spørsmålet om hva hun tar med seg fra det kreative interiørfaget inn i ysteriet er svaret klart: 

− - Det å lage ost er et håndverk. Det er viktig for meg å bruke hendene. Det å skape noe.
Jærosten

Hun er en av hele seks søsken, og som nest yngst i flokken var det ikke klart at det var nettopp henne som skulle ta over ysteriet.

-Far kalte oss til et familiemøte, hvor han lufta litt om det, og om det var noen i familien som kunne tenke seg å ta over. Så tenkte jeg; at det kan jeg jo prøve. Og selv om dette var helt nytt for meg, så likte jeg det veldig godt. Det var veldig kjekt, smiler Hanna, som har fått fantastisk opplæring og støtte av far Hans. En mentor som har vært støtte og lærer for mange andre norske osteprodusenter, og som for mange har satt standarden for de nye norske osteprodusentene. – Det er spesielt å kunne føre livsverket hans videre, sier Hanna.

For oss som har smakt den fantastiske Jærosten forstår vi godt hva som trigger den nye ysteribestyreren.

− -Det er jo en veldig god ost! Og ikke bare en god ost, men også min favorittost! Og derfor ligger den sterkeste motivasjonen i at folk liker osten, smiler Hanna bredt.
Voll Ysteri

De er selvsagt opptatt av kvalitet på Voll, og derfor trenger de heller ikke å gå langt etter kvalitetsmjølk til Jærosten. Hannas bror Torbjørn Voll er melkebonde, og har adresse rett over veien for ysteriet.

-Alt henger sammen. Godt gras gir god melk som blir god ost! Det gjør jo at vi i Norge har oster i verdensklasse! Og det er superviktig at vi får frem, Hanna har klar tale. Der har Spesialitetsmerket vært med på å bety noe for Jærosten. – Som kvalitetsstempel betyr det noe for verdi og salg. Det er lettere for folk å plukke ut kvalitet med Spesialitetsmerket, mener hun.

Jærosten med Spesialitetsmerket

På spørsmålet om man noen gang kan bli lei ost, er svaret høyt og tydelig; Nei! Hanna ler litt, for hun visste nok at svaret var forventet. – Vi har så stort mangfold av oster i Norge. Med så mye forskjellige smaker har vi jo nesten ikke mulighet til å spise seg rundt på ostefatet. Og hver ost har så mange bruksområder. Bare så på Jærosten; den kan du ha på skiva, gratinere med, spise alene som den er, ha på pizza eller i et ostesmørbrød, frister Hanna. Hun deler kjærligheten til Jærosten med neste generasjon. – Barna elsker å få gnage på en ostebit, flirer hun. Og når familien på Voll skal kose seg skikkelig, ja da går det i en klassisk osterett som passer Jærosten som hånd i en skreddersydd hanske, nemlig raclett. – En absolutt favoritt, smatter Hanna.

Hanna Yster

Bygget som huser ysteriet på Voll er 120 år gammel, og gir både en god ramme rundt ysteriet og festlokalene og noen utfordringer når det gjelder nye planer og utvidelser. – Vi skal ikke gjøre de største sprellene i den nærmeste fremtid, men vi skal se om ikke vi skal gjøre noe med mysen. Det er en drøm som far alltid har hatt, sier Hanna litt hemmelighetsfullt.