Ep 2 Gunnar lager mat paa Vang Gaard Smakslandet
Spesialitet

Brenner for lokalmat

Når den prisvinnende kokken Gunnar Jensen skal slå til med noe virkelig imponerende, velger han gjerne sild. Og hans beste matminne fra barndommen? Potet med smør! Møt programlederen i Smakslandet!

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

- Hvis jeg skal lage noe for å virkelig imponere andre kokker...? Det er vanskelig å imponere, nivået er blitt høyt her i landet, men jeg tror jeg ville gjort det enkelt og brukt sild. 

- Sild?

- Ja. Det er en råvare som ikke så mange bruker for tida, men hos oss på Mathallen i Tromsø inngår sild i en stor del av menyen.  Jeg liker å salte og så sylte den, det blir en slags svensk sursildvariant. Så kjører jeg på med alt som er godt; egg, løk, potet, dill, sylta løk, smør, pepperrot, rug... Ja, alt godt. 

La det være sagt: Kokk Gunnar Jensen fra Tromsø er en mann som brenner for god lokal mat. I høst kan du se den trivelige 35-åringen som nyslått programleder i Smakslandet på Matkanalen, en serie som tar for seg - nettopp - norsk mat i særklasse. 

Brenner for lokalmat

Tørrfisk, klippfisk og boknafisk. Reinsdyr fra lokale reineiere. Oppdrettslaks fra anlegget på Skjærvøy. Fersk fisk fisket på "yttersida her ute". Økologiske jordbær rett fra åkeren til en bonde i nabolaget. Kort sagt: Det bugner av kortreiste råvarer i butikken og restauranten i Mathallen i Tromsø der Jensen er kjøkkensjef og en av ildsjelene. I 2012 vant han gull i Det norske måltid sammen med Region Nordpå, og allerede da viste han varmt engasjement for råvarer fra sine hjemtrakter nordpå. I Smakslandet får han dyrke interessen videre, og ta deg med på turen. 

I Smakslandet møter Jensen seks lokalmatprodusenter som alle er blitt tildelt Spesialitet-merker for produktene sine. Flere av produktene har også vunnet gull i sine respektive kategorier Det norske måltid.

I hver episode vil Jensen lage en egenkomponert rett med "spesialitetene" som hovedingrediens. 

Hvordan har han likt seg på tur fra matprodusent til matprodusent i Norge....? Mer om det seinere. Først litt mer om ham!

Barndomsminne: Ekte potetkjærlighet

Jensen vokste opp i Lyngen i Troms, en oppvekst med husmannskost på småbruk, som han sier. 

- Så smaken av din barndom, er smaken av...?

- Det er så mange gode matminner! Først og fremst må jeg nevnte fisk. Mye fisk! Mor mi er fra Skrova, så det lå mye fisk og også mye hvalkjøtt på tallerknene hos oss. Siden vi bodde på småbruk, så er jeg vant med mat du dyrker sjøl og mat fra naturen. Vi spiste mye lam - lyngenlam er jo veldig kjent, det er kjempegodt, vet du! Om sommeren spiste vi jordbær og poteteter, sier han. 

- Skal jeg si hva jeg husker best, er kanskje småpoteter mitt beste matminne. Jeg var så glad i småpoteter og opptatt av at de måttte ta opp de små også. Jeg spiste dem med smør, litt salt... Åh, det er jo fantastisk godt! 

Unknown-4
En liten Gunnar Jensen hjemme i Lyngen

- Føles viktig å bidra

Så hvordan har Jensen likt seg i rollen som programleder på reise i norsk kvalitetsmatproduksjon? 

- En kjempeartig opplevelse, selvfølgelig. Og rollen som programleder har jeg ikke tenkt så mye på. Fokuset i serien er jo ikke meg, det handler om produsentene og maten deres. For meg har det vært en fornøyelse og en fantastisk erfaring å få møte så mange dyktige lokalmatprodusenter, og å få ta i bruk de gode råvarene og produktene deres i matlaging. Det stemmer jo at jeg mildt sagt er over snittet opptatt av lokalmat, ler Jensen.

Han sier at grunntanken bak Mathallen har vært å vise fram lokale produkter på best mulig måte for å fremme og støtte lokal matproduksjon.

- Det lages så mye god mat, det er viktig for meg å kunne være med på å løfte dette fram. Ja, faktisk er det slik at jeg liker å kunne gå hjem fra jobb og kjenne på den følelsen av at vi bidrar litt - at vi har gjort vårt - for å fremme bærekraftig og god lokalmatproduksjon, sier Jensen. 

- Det handler om å tenke på hele verdikjeden, om å tenke på miljøet, om å skape reelle verdier. 

Ep 6 Gunnar med Klippfisk
dfhdh
Tidlig krøkes: Jensen i gang med pepperkakebaksten