Tips til spekematfat
Spesialitet

Gode tips når du skal invitere på spekemat

Spekemat er sosial mat. Med et koldtbord kan gjestene småprate mens de skjærer fenalår – og du kan forsyne deg mange ganger!

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Disse typene spekemat bør du ha på koldtbordet

Å invitere på spekemat med deilig tilbehør er både ganske lettvint og uformelt. Gjør alt ferdig på forhånd, så får du tid til å kose deg sammen med gjestene dine i stedet for å slave på kjøkkenet. Velger du spekemat med Spesialitetmerket, får du lokalmat utenom det vanlig. Utvalgt av en matkyndig fagjury som stiller strenge krav til råvare, produksjonsmetode og smak.

Spekeskinke, spekepølse og fenalår gjør seg godt sammen på et spekematfat, men prøv gjerne også flere typer. Tenk på å kombinere ulike sorter kjøtt for en mer variert smak. Det finnes mange spennende produkter av blant annet rein, elg og hjort – tenk utenfor boksen!

− Gjør alt ferdig på forhånd, så får du tid til å kose deg sammen med gjestene dine i stedet for å slave på kjøkkenet
Sangnæspølsa er en tradisjonsrik spekepølse fra Brandbu
Den tradisjonsrike Sangnæspølsa er særegen og rund, og litt søtlig på smak – og passer ypperlig på spekematfatet

Så mye beregner du til hver

Det er lurt å beregne ca. 150 gram spekemat til hver gjest. Har du mye mettende tilbehør, som rømmegrøt, potetsalat og eggerøre, kan du beregne litt mindre. Ofte går det mye spekeskinke, så beregn litt mer av denne enn av de andre sortene. De siste årene er det dukket oppstadig fler langtidsmodna norske spekekskinker. Fagjuryen for Spesialitet har vurdert flere og disse to fra Stranda og Tromsø er vinnere på koldtbordet: 

− Beregn ca. 150 gram spekemat til hver gjest, men vurder mengden etter hvilket tilbehør du har.
Umberto Spekeskinke fra Mydland i Tromsø
Umberto fra Mydland i Tromsø er en spekeskinke smaksatt med krydder og urter. Smaken gir assosiasjoner til Middelhavet kjøkken. Foto: Lisa Westgård

Dette bør du tenke på når du velger tilbehør

Når du skal velge tilbehør kan du ta fantasien til hjelp. Det er viktig å tenke på at tilbehøret ikke blir for salt, siden spekematen i seg selv er salt. En tommelfingerregel kan være å ha minimum én ting som metter, som potetsalat eller eggerøre, én type brød, gjerne flatbrød, én type blandet salat eller friske grønnsaker/frukt og rømme. Det er allikevel lurt å ha flere typer tilbehør enn én i hver av disse kategoriene, det får koldtbordet til å se mer fristende ut og er rimeligere enn spekematen i seg selv. Salt og søtt er en god kombinasjon, så det går an og overraske med å faktisk ha litt god norsk honning på bordet. Fenalår på flatbrød med litt honning er godt, rett og slett.

Flere norske flatbrød har kommet gjennom nåløyet til Fagjuryen for Spesialitet. Du kan prøve noen av disse:

− Det er viktig å tenke på at tilbehøret ikke blir for salt, siden spekematen i seg selv er salt.
Tilbehør til spekemat
Norsk flatbrød er ypperlig til spekemat. Foto: Lisa Westgård

Dette bør du drikke til spekemat

Når du kjøper inn drikke til spekematbordet kan du gå i mange retninger. Et morsomt tips kan være en tørr sherry, gjerne Manzanillo eller Fino, som med sin konsentrasjon kan balansere den smaksrike spekematen. Norsk siderproduksjon er i rivende utvikling, og en tørr eplesider kan være et overraskende valg. 

Øl kan være et godt alternativ, og passer godt med det nordiske preget på måltidet. Norske mikrobryggerier holder høy kvalitet og har mange varianter som passer godt til spekemat. Prøv gjerne en Ardenne Blonde fra Haaandbryggeriet eller India Saison fra Nøgne Ø. Føler du deg litt dristig kan kanskje et surøl være midt i blinken. Vil du heller drikke hvitvin kan en fruktig og frisk vin som Riesling, Muscadet fra Loire eller en musserende vin gjøre susen. Velger du rødvin bør du gå for noe med lite tanniner og høy grad av friskhet.

− Norsk siderproduksjon er i rivende utvikling, og en tørr eplesider kan være et overraskende valg.
Eplesider frå Hardanger er en av våre beskyttede betegnelser

Slik oppbevarer du spekematen

Har du hele stykker med spekemat oppbevares det best i lerretspose, hengende fritt på et mørkt, kjølig og luftig sted. Det kan også legges i kjøleskapet, men ikke pakk det i tett plast, for da kan det lett mugne. Bruk i stedet matpapir eller aluminiumsfolie.

Slik utnytter du restene

Når du skjærer skinke eller fenalår blir det gjerne litt kjøttrester sittende igjen på beinet. Fortvil ikke! Beinet er ypperlig til å koke kraft på. Slik gjør du det:

Del opp beinet i to eller tre biter, legg i kasserolle og fyll på kaldt vann til det dekker. Tilsett noen laurbærblad, hele pepperkorn, en løk og et par gulrøtter i biter. Kok det hele opp, skru ned varmen og la det småputre et par-tre timer. Fjern eventuelt skum som danner seg på toppen. Sil av og kast bein og grønnsaksrester, som nå er uten smak. Nå har du deilig kraft som du kan bruke som base til suppe eller lapskaus.

Fenalår fra Norge kommer i langtidsmodne varianter
Fenalår fra Norge er en nasjonal matskatt. Foto: Stian Broch